SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Zagreb – Gornji grad

Gornji grad ili Gradec (Grič) je povijesna jezgra Zagreba. Današnji Zagreb nastao je spajanjem Gradeca  i Kaptola. Gradec je 1242. godine Zlatnom bulom proglašen slobodnim kraljevskim gradom. U današnji Gornji grad nekada se ulazilo kroz šest gradskih vrata. Danas su jedino ostala sačuvana Kamenita vrata. Nalaze se u zgradi koja je ostatak utvrde, pretpostavlja se da su podignuta 1266. godine.

Uz Kamenita vrata se veže pravo čudo, a dogodilo se 31. svibnja 1731. godine. Tog je dana na Gornjem gradu izbio veliki požar, nakon kojeg je u pepelu pronađena neoštećena Gospina slika iz 16. stoljeća, “Majka Božja od Kamenitih vrata“. Okvir slike je u potpunosti izgorio.

Nakon požara je u udubljenju prolaza u znak zahvalnosti sagrađena kapelica, koja je danas najveće zagrebačko svetište. Gospa je svečano okrunjena zlatnom krunom 31. svibnja 1931. godine, na dvjestotu obljetnicu čudesnog očuvanja slike. Majku Božju od Kamenitih vrata je zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić proglasio zaštitnicom grada Zagreba, 31. svibnja 1991. godin. Na taj se dan obilježava i Dan grada Zagreba.

Pored Kamenitih vrata nalazi se najstarija zagrebačka ljekarna, iz 1355. godine.

Kula Lotrščak, jedan od simbola Zagreba, smještena je na Strossmayerovom šetalištu. Kula je, uz Kamenita vrata i Popov toranj, najbolje sačuvan obrambeni objekt Zagreba.

Naziv Lotrščak kula je dobila 1646. godine, kada je u nju smješteno zvono. Zvona su oduvijek bila sredstva obavještavanja pa je tako ovo u kuli svake večeri javljalo narodu da će se zatvoriti gradska vrata. I danas možete vidjeti zvono kada se popnete na vrh kule.

Ispod kule Lotroščak je uspinjača, također jedan od simbola Zagreba

Na Markovu trgu su crkva sv. Marka, Banski dvori i zgrada Sabora. Crkva je poznato po slikovitom šarenom krovu. Građena je u 13. stoljeću, a iz tog je perioda sačuvan prozor u južnom zidu i baza zvonika. Na sjeverozapadnom zidu možete vidjeti najstariji zagrebački grb iz 1499. godine. Crkva sv. Marka je u 19. stoljeću dobila krov po kojem je danas prepoznatljiva. Prekrivaju ga višebojne opeke kojima je prikazan grb grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. U crkvi sv. Marka nalaze se skulpture kipara Ivana Meštrovića, freske Joze Kljakovića i ulja na platnu Ljube Babića.

 

Na Gornjem gradu grada Zagreba nalaze se mnogobrojne građevine koje su važni sastav hrvatske povijesne i kulturne baštine: barokna crkva sv. Katarine (1620.-32. godina), kompleks bivšeg isusovačkog samostana (danas galerijska ustanova Klovićevi dvori),  nekadašnji samostan sv. Klare (danas Muzej grada  Zagreba), grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda, zgrada bivšeg Vladinog Odjela za bogoštovlje i nastavu (u njoj je poznata Zlatna dvorana) te niz baroknih kuća i palača…

Skip to content