Vrijeme je da jedna splitska ulica ponese ime po istinskom heroju obrane Vukovara i Domovinskog rata Marku Babiću

  • Written by:

U mjesecu studenom na poseban način prisjećamo se stradanja i žrtve grada Vukovara iz studenog 1991. godine. Od 2012. godine u gradu Splitu, a kasnije i u mnogim drugim gradovima i općinama s područja Dalmacije, na poseban način se počelo obilježavati i prisjećati događanja u Vukovaru i Škabrnji u studenom 1991. godine, ali i brojnim drugim mjestima koja su stradala i podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu. Hrvatska udruga Benedikt pokrenula je od 2013. godine kulturno-društvenu manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Kao tadašnji predsjednik udruge u studenom 2017. godine uputio sam Komisiji za imena ulica, trgova i za spomenike Gradskog vijeća grada Splita konkretan prijedlog da se, u čast istinskog i legendarnog heroja obrane Vukovara i Domovinskog rata pokojnog Marka Babića, dio sadašnje Spinčićeve ulice preimenuje u Ulicu Marka Babića.

Budući da tada od strane navedene Komisije nije bilo odgovora na naš prijedlog ponovno ću, sada kao gradski vijećnik, uputiti prijedlog da se u 2023. godini jedna ulica u gradu Splitu imenuje po pokojnom Marku Babiću. Nadam se kako će ovaj prijedlog postići konsenzus u prihvaćanju i kako ćemo i na taj način odati počast istinskom heroju Domovinskog rata te da nećemo nikada prestati poštivati žrtvu koju su naši branitelji podnijeli u obrani naše domovine u Domovinskom ratu.

U nastavku donosim pisani prijedlog koji sam u ime Hrvatske udruge Benedikt uputio Komisiji za imena ulica, trgova i za spomenike u studenom 2017. godine.

Poštovani,

nerijetko smo svjedoci velikih propusta naših predaka u prošlosti. Neke od njih pokušavamo ispraviti, a neki nažalost ostaju zameteni u vremenu. Velikane, ugledne i zaslužne naše suvremenike, junake naših dana treba častiti u vremenu u kojem djeluju. Ako to nije moguće, što nam povijest najčešće svjedoči, onda ne smijemo dopustiti da ih vrijeme zaborava prekrije jer tada trajno postajemo dužnici našim potomcima. U Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju vraćamo se našim herojima, junacima s Trpinjskih i inih cesta diljem naše domovine. Njihovo junaštvo i hrabrost divovskih razmjera prelazi granice ljudskog i naravnog. Njihova želja za slobodom i pobjedom u nametnutom nam ratu hranio je oganj ljubavi i sebedarja prema narodu i Domovini. Bili su to junaci bez premca spremni položiti život za slobodu voljene grude. Čini nam se kako vrijeme odmiče, glas o nekim izuzetnima koji nastavljaju živjeti u vječnosti, postaje sve tiši, stidljivo tih ili je potpuno utihnuo. Zar smo spremni  prepustiti zaboravu i pukovnika MARKA BABIĆA, „gromadu“ od junaka s Trpinjske ceste, slavonskih bojišta i onih diljem Hrvatske? Marko Babić, taj zapanjujuće hrabar borac, zapovjednik obrane Trpinjske ceste nakon smrti legendarnog Blage Zadre,  grobljem je učinio veliki broj oklopnjaka srpskog agresora. Preživio je pakao rata, a u slobodi nije posustao u svojoj misiji ponavljanja istine o Vukovaru. Zahvaljujući njegovoj poduzetnosti  kao producenta i dijelom scenarista, snimljen je  dokumentarni serijal “Heroji Vukovara“. Umro je u 42. godini od posljedica moždanog udara. Ove godine navršilo se deset godina od njegove smrti, a glas o njemu postaje sve tiši. Ne dopustimo da nas zbog nehata prozivaju naši potomci. Mi u Hrvatskoj udruzi Benedikt želimo da naš Split počasti ovog velikana Domovinskog rata nazivom jedne od ulica u našem gradu. Stoga predlažemo da se sadašnja Spinčićeva ulica dijelom preimenuje u Ulicu Marka Babića. Pojašnjenje novog izgleda Spinčićeve ulice dajemo u prilogu ovog pisma. U želji i nadi da naš prijedlog postane stvarnost, dobar primjer i poticaj ostalim gradovima u Hrvatskoj, unaprijed zahvaljujemo na podršci i razumijevanju.

Vide Popović

Skip to content