Predstavljanje dostojanstveno Ocu Domovine Anti Starčeviću

U povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića (1823. – 1896.), znamenitoga hrvatskog političara, publicista, filozofa i književnika kojemu su suvremenici dodijelili počasno ime Otac Domovine, u četvrtak, 29. lipnja, u dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu u suorganizaciji Školske knjige, Hrvatske udruge Benedikt i splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije svečano je predstavljena monografija Ante Starčević – Ideali slobode i prava Pave Barišića.

O tome bogato opremljenom i vrijednom izdanju Školske knjige govorili su predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt mag. Radoslav Zaradić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Ivan Pavić i autor knjige prof. dr. sc. Pavo Barišić. Akademik Mislav Ježić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji je bio najavljen kao jedan od predstavljača, nažalost bio je spriječen sudjelovati.

Predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul izjavio je kako „domovinski žar Ante Starčević nasljeduje od svojega političkog oca, književnika, povjesničara i jezikoslovca Pavla Rittera Vitezovića koji je stvorio temeljnu skicu za borbu za Hrvatsku i hrvatski jezik kao član povjerenstva za razgraničenje Habsburške Monarhije s Venecijom i Osmanskim Carstvom. Sto pedeset godina poslije Starčević je nadogradio njegovu misao o državi i hrvatskom jeziku kao temelju identiteta. Toliko je puno napravio za Hrvatsku da je Školska knjiga, zbog svoje nacionalne i javne odgovornosti, objavila ovu monografiju u spomen na 200. godišnjicu njegova rođenja.”

„Starčević je prepoznao dvije mane hrvatskog naroda koje su, nažalost, i danas prisutne. Rekao je, naime, da Hrvati brzo povjeruju i još brže zaboravljaju. Danas smo svjedoci mnogih zaborava, pa i zaborava Starčevića. Zbog niza razloga 2023. trebala je biti proglašena godinom Oca Domovine Ante Starčevića, ali mnogi su ga zaboravili. Toliko nas je zadužio da bismo svakih deset godina trebali imati godinu Ante Starčevića, da uđe u trajnu slavljeničku tradiciju hrvatskog naroda”, zaključio je dr. sc. Žužul.

Prema riječima mag. hist. Radoslava Zaradića, predsjednika Hrvatske udruge Benedikt, autor je knjige Pavo Barišić danas zasigurno ponajbolji poznavatelj života i djela Ante Starčevića uz dr. sc. Stjepana Matkovića s Hrvatskog instituta za povijest.

„Svoje 30-godišnje istraživačko iskustvo i spoznaje zaokružio je ovom ne samo vizualno atraktivnom već i sadržajno bogatom sintezom života i djela dr. Ante Starčevića, u kulturi sjećanja najistaknutijeg borca za hrvatsku državotvornost. Starčevićeva je baština iznimno nacionalno važna. Njegovo ime danas nose mnogobrojne javne ustanove, organizacije i udruge. Na nadgrobnom spomeniku, djelu Ivana Rendića, te na državnom odlikovanju koje je izradio Kruno Bošnjak Ante Starčević prikazan je kao hrast, simbol mudrosti i snage, a još za života bio je prozvan Ocem Domovineˮ, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

Predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Ivan Pavić čestitao je autoru i nakladniku te preporučio čitateljima da iskoriste ljetnu žegu kako bi upotpunili svoje znanje o Anti Starčeviću. „U tome će vam pomoći obilje nove građe i dokumenata, ali i interpretacije i sinteze koje autor znalački i argumentirano iznosi pred čitatelje. Posebno u ovome smislu, premda mi se osobito ne dopada uvriježena podjela na lijeve i desne, držim važnim zaključak koji odbacuje stereotipne poglede iznoseći kako Ante Starčević u svojem političkom djelovanju i svojem vremenu definitivno pripada lijevom političkom spektru. O toj pripadnosti autor knjige iznosi niz dokaza, stoga pročitajte knjigu. Možda, nakon što je pozorno proučite, potvrdite ili promijenite svoje mišljenje”, poručio je prof. dr. sc. Ivan Pavić.

Autor knjige govorio je o značenju koje se pridaje državnim obljetnicama i spomendanima očeva utemeljitelja u republikanskoj tradiciji diljem svijeta. Usporedio je Starčevićeve Predstavke Riječke županije s američkom Deklaracijom o nezavisnosti i osvrnuo se na njegove ideale slobode i prava. Istaknuo je ideju pomirenja koju je od Oca Domovine baštinio prvi predsjednik slobodne i nezavisne Republike Hrvatske kao vrijednu ostavštinu za budućnost hrvatskoga društva.

„U hrvatskoj Deklaraciji o neovisnosti navedene su idejne smjernice na kojima se danas slobodno ujedinjuje Europa. Imamo svijetao primjer kako se valja opirati onima koji agresivno obnavljaju imperijalističke težnje i pokušavaju oduzeti slobodu drugim narodima. Starčević poručuje da je pravi put prema miru u svijetu bratstvo svih ljudi i naroda na načelima slobode i jednakosti. Poručuje također nasljednicima u Hrvatskoj da, žele li očuvati i razvijati republiku, trebaju poštovati njezine začetke i gajiti uspomene na one koji su svoj život ugradili u temelje zajedničke slobode”, izjavio je prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Predstavljanje je moderirao glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije Vanja Gavran. Pročitao je ulomak iz knjige i istaknuo kako je Barišić jedan od najvećih poznavatelja misli i djela Oca Domovine. „Usudio bih se reći da je Starčević bitno utjecao i na životno, znanstveno, ali i političko djelovanje prof. Barišića. Sve što je prof. Barišić napisao o političkoj filozofiji Ante Starčevića i vrijednostima koje je promicao uvelike vrijedi i za njega osobno”, kazao je Gavran.

Gavran je pročitao i dio teksta koji je za ovo predstavljanje priredio akademik Mislav Ježić. Ježić navodi kako bi se Starčeviću moglo ponešto i prigovoriti, ali mu se mora priznati da je „osobnom čestitošću, rječitošću i jasnoćom misli vodilja raščišćavao pojmove, pokretao nove kulturne i političke snage u Hrvatskoj i u mnogo pogleda anticipirao put Hrvatske u samostalnost koja se morala graditi i gubiti i ponovno osvajati još gotovo cijelo stoljeće nakon njegove smrti dok se konačno nije politički ostvarila”. Tu je idealističku, smionu, oštroumnu i vizionarsku stranu Pavo Barišić jasno i istančano osvijetlio s mnogo strana u svojoj knjizi. U toj smo monografiji, dodao je akademik Ježić, dobili znalački i misaono produbljen prikaz života, rada i misli Ante Starčevića iz pera jednoga od najboljih poznavatelja njegove misli i djela i zatočnika istih ideala, filozofa, pravnika i filologa Pave Barišić.

Odgovori

Skip to content