“Ostavite se mačeva, prihvatimo se Krista (molitve) i pluga (rada)!” – obilježavanje blagdana sv. Benedikta 2023.

Na blagdan svetog Benedikta kojega obilježavamo 11. srpnja, Hrvatska udruga Benedikt organizirala je svetu misu kod Sv. Ante na Poljudu koju je predvodio duhovnik Udruge don Mladen Parlov uz župnika i gvardijana samostana fra Franu Delića.

U svojoj propovijedi don Mladen se dotaknuo života i djela sv. Benedikta usporedivši njegovo vrijeme sa sadašnjim u kontekstu moralnog propadanja zapadno-europskih kršćanskih vrijednosti i civilizacije. “Danas se svi povlače i teže duhovnom vodstvu, ali bježe od Crkve i Krista” – zaključio je don Mladen i naglasio kako danas ekologija postaje postmoderni oblik religije koji sve više dominira.

Predsjednik Udruge Radoslav Zaradić istaknuo je neke poveznice života i djela sv. Benedikta s današnjim procesima: ratovima, emigracijskim procesima i propadanju civilizacije te političkim na primjeru formiranja zajednice europskih naroda. Podsjetio je na susret sv. Benedikta s ostrogotskim kraljem Totilom. U turbulentnim vremenima ranoga srednjeg vijeka benediktinci su postali bastion stabilnosti koji je prihvaćao svakog stranca pod svoje okrilje. Unutar samostanskih zidina oni su mačeve talili u plugove i ostala radna oruđa. 

S molitvom upućenom sv. Benediktu završio je obred mise: ” budi nam i danas blizu svojim nebeskim zagovorom i da europski narodi nađu i sačuvaju putove reda, pravednosti i bratskog zajedništva”. Proslavi svetog Benedikta, jednog od zaštitnika Europe prisustvovao je i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Odgovori

Skip to content