„U tebe se Gospodine uzdam“ – Trodnevnica u crkvi svetog Frane na Obali i proslava Stepinčeva na tvrđavi Klis

Diljem naše Domovine vjernički se puk pobožno priprema za proslavu rođendana za Nebo Božjeg čovjeka, uzora vjere, identitetskog simbola Hrvata, našeg omiljenog blaženika Alojzija Stepinca. Ove je godine, u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu posebno svečano uz prošireni i bogati program proslave zahvaljujući brojnim organizatorima i suorganizatorima. Mons. prof.dr.sc. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Stepinca predvodio je misno slavlje prvog dana trodnevnice. U svojoj je homiliji povezao poruku, iz misnog evanđelja , pohvalu kraljice Sabe mudrom Salamonu s blaženim Alojzijem :“Neka je blagoslovljen Gospodin, Bog tvoj, komu si tako omilio“ i dodao : „ Stepinac je čovjek djelotvorne ljubavi, žive vjere, krepostan, a snagom je duha ostao primjer da je moguće bez lažnih kompromisa očuvati živu, postojanu i nepokolebljivu vjeru. Prevladao je bezdušnog i bezbožnog neprijatelja i odlučio trpjeti i moliti, izdržati do kraja, jer tako je volja Božja. Postao je čist Alojzije i pobjednik Viktor.“ Stepinac prožet živom vjerom i Duhom Božjim nije se bojao svojih neprijatelja dok je nosio križ progonjenog hrvatskoga naroda i postao naš istinski simbol borbe za pravdu, pravednost i ljudska prava u obrani poniženog, bespomoćnog, zanemarenog i obezvrijeđenog čovjeka. „Ova je trodnevnica pokazatelj da mi želimo da njegov duh, koji je Božji duh i Kristov duh prijeđe na nas, ispuni nas i oplemeni“, zaključio je propovjednik.


Nakon mise pjesnikinja je Dragica Zeljko Selak predstavila program uz krasnoslov svojih lijepih stihova posvećenih blaženom Alojziju.. U glazbenom dijelu nastupili su pučki pjevači „Gospe od Otoka“ iz Solina, a potom predavanje i predstavljanje knjige uz video zapise „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“, prof. dr. sc. Juraja Batelje.
Proslava Stepinčeva 10. veljače na tvrđavi Klis, događaj za pamćenje. Orkanski udari juga usporavali su uspon na tvrđavu, a kiša još dodatno otežavala. Ući u crkvu, nekada turska džamija iz 16. stoljeća, a danas kršćanska crkva posvećena sv. Vidu, dodirnuti pogledom stoljetne tragove duboko urezane u kamene gromade, velika je radost. Okupiti se baš ovdje na ovoj stoljetnoj utvrdi i slaviti sv. misu u čast našeg blaženika Stepinca neodvojiva je simbolika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je prof.dr.sc. Mladen Parlov . Zbor je pučkih pjevača Gospe od Otoka iz Solina pratio svečanost svojim dojmljivim pjevanjem. Don Mladen je u svojoj vrlo sadržajnoj homiliji objasnio povijesno značenje nesalomljivog Alojzija Stepinca za hrvatski narod u dramatičnom vremenu poraća kada smrt nije bila najstrašnije što se moglo dogoditi, još je strašnije bilo stanje duha bez uporišta i nade, a hrvatsko se ime spominjalo kao zločinačko. „U hrvatskom narodu ne postoji osoba koja u sebi sažima ono što nazivamo dušom hrvatskog čovjeka obilježena Božjim djelom, vjernošću Svetoj Stolici i ljubavlju prema siromasima i potrebitima kao blaženi Alojzije Stepinac. Tajna Stepinčeve osobe i svetosti je sažeta u njegovom geslu „U tebe se Gospodine uzdam“. Cijeli je njegov život bio u tražnju volje Božje i vršenju volje Božje. Stepinac je naše svjetlo u mraku, molimo da nam srca budu obasjana riječju Božjom da donesemo barem malo svjetla u tamu ovoga svijeta“, zaključio je don Mladen.


Program se nastavio u Topničkoj vojarni gdje je mons. prof.dr.sc. Vladimir Dugalić iz Đakova održao predavanje na temu „Utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“, potom je prikazan dokumentarni film snimljen 1946. i otvorena izložba karikatura iz tri časopisa, beogradskog „Ježa“, sarajevskog „Dobrog pastira“ i zagrebačkog „Kerempuha“ o nadbiskupu Stepincu. Sve crne laži i podvale plod pogubne komunističke ideološke manipulacije u službi stvaranja negativne slike o nadbiskupu Stepincu. „Dokumentarni film i izložba daju snažnu kritiku medija kada se stavljaju u službu ideološke propagande u kojoj cilj opravdava sredstvo, vjerna slika komunizma, ideologije zla koja ne poštuje čovjeka ne prežući pred lažima. Zato je važno da uz karikature iz časopisa pažljivo pročitamo i kopije izvornih dokumenata iz kojih se jasno vidi kardinalova svetost zauzimanje za svakog čovjeka bez obzira na narodnost i vjeru“ , naglasio je prof. Dugalić i zaključio riječima svetog pape Ivana Pavla II koji je u prigodi beatifikacije blaženog Stepinca 1998. u Mariji Bistrici rekao: „ U osobi se novog blaženika spaja cjelokupna tragedija što je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu ovog stoljeća i obilježila trima velikim zlima , fašizmom, rasizmom i komunizmom„. Izložba u Topničkoj vojarni ostat će još nekoliko dana otvorena. Preporučam da je posjetite.

Blaženik pred komunističkim Narodnim sudom 1946. g.

Proslava Stepinčeva završena je zvonjavom crkvenih zvona u 14.15 sati u spomen na trenutak preminuća blaženog Alojzija Stepinca 10.veljače 1960. u rodnom Krašiću.

Organizatori trodnevnice i popratnog programa su:
• Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja”-Zmajski stol u Osijeku,
• Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja”-Zmajski stol u Splitu,
• Ogranak Matice hrvatske u Osijeku,
• Ogranak Matice hrvatske u Splitu,
• Povijesna postrojba “Kliški uskoci”.
Suorganizatori:
• Hrvatska udruga Benedikt,
• Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Splitu
• Samostan svetog Frane na Obali u Splitu
• Župa svetog Stjepana pod borovima u Splitu i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Klis.

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić

Odgovori

Skip to content