Predstavljanje knjige dr. sc. Ivana Burazina “Hamas, Novorusija i IRA: Terorizam kao pokret?“ u Splitu

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, u ponedjeljak, 27. svibnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu održati će se predavanje i predstavljanje knjige dr. sc. Ivana Burazina, „Hamas, Novorusija i IRA: Terorizam kao pokret?“ Uz autora koji će održati i uvodno predavanje, kao moderator sudjelovati će Radoslav Zaradić, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.

O knjizi

Ova knjiga je produkt gotovo deset godina rada i istraživanja autora, od kojih su zbog prirode posla tri provedene u Luhansku, što mu je omogućilo praktički izravan uvid u pitanja poput društvenog identiteta Donbasa i stvarnog mišljenja naroda o rusko-ukrajinskom sukobu. „U strogom definicijskom smislu, terorizam nije društveni pokret, ali se može razmatrati kao forma društvenog pokreta kojeg u okvirima međunarodnih odnosa adekvatno objašnjava teorija realističkog konstruktivizma“ smatra dr. Burazin. Knjiga je podijeljena tako da su različita poglavlja sustavno povezana u cjelinu, ali se mogu čitati i zasebno. U trima slučajevima analiziramo terorizam u cjelini, ali naglasak stavljamo na tri specifična aktera. Ne promatramo ih izolirano, već u odnosu na ostale sudionike sukoba. Tri navedena slučaja predstavljaju terorizam s etnonacionalnim obilježjima, u kojem su na različite načine prisutne religijske i ideološke komponente. Privremena irska republikanska armija, kao najsnažnija republikanska teroristička organizacija, djeluje unutar Sjeverne Irske, dakle sustava Ujedinjenog Kraljevstva. Jedan je od sudionika povijesnog sukoba između katoličkog i protestantskog stanovništva. Hamas, odnosno Islamski pokret otpora, od 2006. godine provodi ograničenu stvarnu i političku vlast u području Gaze i s vremenom je postao ključnim subjektom palestinsko-izraelskog sukoba, ali nije izgubio element terorističkog djelovanja. U cjelokupnoj svojoj složenosti, Novorusija je prije svega pokret za sjedinjenje područja jugoistočne Ukrajine s Ruskom Federacijom i u samoj njezinoj srži je etnonacionalni element djelovanja. Cilj djelovanja svih triju analiziranih pokreta (odnosno terorističkih organizacija) jest država, ali su im motivi različiti i u svim je navedenim slučajevima snažno izražena međunarodna dimenzija.

O autoru

Dr. sc. Ivan Burazin rođen je 1989. g. u Splitu gdje je završio studij upravnog prava te diplomski studij na Fakultetu forenzičkih znanosti. U lipnju 2023. obranio je doktorsku disertaciju „Terorizam kao forma društvenog pokreta“. Gotovo četiri godine Ivan provodi u Ukrajini kao analitičar posebne promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Kao dio raznih istraživačkih i promatračkih misija, imao je priliku posjetiti razne zone nestabilnosti, uz Luhansk, sjeverni Irak (Kurdistan), Libanon i grčki otok Lesvos. Aktivno je sudjelovao u nizu radnih skupina na međunarodnoj razini koje se bave pitanjima sigurnosnih politika te je izlagao na međunarodnim znanstvenim i stručnim konferencijama. Piše znanstvene, stručne i druge radove i aktivno se služi engleskim i ruskim jezikom.

Odgovori

Skip to content