„SVE MOŽEMO U ONOME KOJI NAS JAČA“ – KNJIGA NADE „ RAZGOVORI“ DON MLADENA PARLOVA

Dijeliti svečanost 25. obljetnice osnutka Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, ponos je,  a dodatna je radost predstavljanje nove, dvadeset i druge  knjige u nizu,  „Razgovori“ dr. sc. don Mladena Parlova. Puna je dvorana  potvrda zanimljivosti i aktualnosti događaja  kao što obično biva kada je ovaj autor  protagonist večeri, cijenjen i prepoznatljiv po bogatom zanimljivom peru ali nimalo manje zanimljivoj riječi razumljivog i lijepog izričaja,  učitelj  istinske vjere  i duhovnosti poput dobrog  sijača na njivi Gospodnjoj. U knjizi sa šesnaest odabranih  razgovora, od pedesetak ostvarenih, s novinarima nudi nam brojne odgovore iz teoloških tema, kršćanske duhovnosti, pastorala, života Crkve, odgoja do životno praktičnih tema na svoj nedvosmislen, jasan i prepoznatljiv način ne izbjegavajući uputiti kritiku Crkvi kojoj služi ili staležu kojem pripada. Uvijek razložno i argumentiramo. Dvije su  marljive predstavljačice knjige to prepoznale i predstavile vlastiti doživljaj. Dr. sc. Jadranka Garmaz vrlo vrijedna predstojnica Katehetskog ureda  Splitsko – makarske nadbiskupije, pročelnica religiozne pedagogije i katehetike na KBF u Splitu i još puno toga značajnog, vrijednog i lijepog čiji je rad  bogatstvo drugačijih pogleda na probleme i perspektive. Druga je vaša autorica i potpisnica ovog teksta, profesorica, vjernica laikinja.

Prof. Jadranka Garmaz pogledom struke, pomno analizirajući prepoznaje vrlo  zanimljivo i korisno duhovno štivo o kršćanskom oblikovanju  života. „Autor objašnjava  mnoge suvremene teme pogledom teologa  prosuđujući svjetlom katoličke duhovnosti te upućuje na pastoralna katehetska rješenja. Nastavlja putem praktične pastoralne teologije  kako prepoznati fenomen, objasniti ga i ponuditi čitatelju  put koji će slijediti“, objasnila je profesorica i nastavila: „Knjiga upućuje na sinodalnu duhovnost, a ona se sastoji od slušanja i razgovora, donošenja zajedničkih zaključaka i usmjeravanje  na stvarna katehetska rješenja i metode koje autor u knjizi primjenjuje“.   Roditeljima treba pružiti iskustvo žive vjere  da bi oni to iskustvo mogli prenijeti. Autor se kritički odnosi prema digitalnoj kulturi navještaja evanđelja umjesto da roditelji odgajaju, to čine mediji.  Jedna od glavnih tema u  knjizi je Blažena Djevica Marija  kojoj se naš autor, mariolog  uvijek rado vraća svojim perom i i riječima potvrđujući: „Osobno mi je Marija nadahnuće u traženju i vršenju  volje Božje.“ Kršćanstvo u Europi se očituje u novim zakonima o ekologiji kao novoj religiji,  a ne štiti život od rođenja do smrti. Autor konstatira da slabi utjecaj Crkve, a njezino poslanje je navještaj evanđelja, vraćanje ljudima nadu i vraćati ih Isusu Kristu. U zaključku je prof. Garmaz preporučila čitanje ove vrijedne knjige naglasivši: „Knjiga u svojem sadržaju krije upute za život, vrijedno je i kao osobno  duhovno štivo ali i  korisno za obiteljsku katehezu“. Zaključuje s porukom:  „Pametan čovjek pazi na korak svoj!“

Vaša autorica teksta objašnjava izričaj istine koji don Mladena čine poželjnim sugovornikom uz ono neskriveno u njegovim odgovorima i razmišljanjima, uvijek prisutna nada i optimizam. Strog u istini iznosi probleme, traži uzroke i objašnjava posljedice, ali uvijek s nadom. „Kršćanski pogled ne trpi katastrofičnost. Upravo nam je Marija najbolji primjer, jer Marijin Bog je duboko zainteresiram za procese u svakom društvu i takav Bog i nas poziva na izgradnju boljeg društva i boljeg svijeta“!  Čovjek današnjice  sve stavlja na kartu zemaljskog  života.“ Biti dopadljiv, mlad, zdrav,  imućan njegove su težnje i sve tome podređuje i predstavlja ih kao novu religiju. Ona pak ima svoje svećenike, svoj kult, svoje fitness centre kao nove katedrale!“, objašnjava don Mladen.

Kada Bog nema svoje mjesto u našem životu, kopne i nestaju i kršćanske vrijednosti. Na prigovoru da domaćoj teološkoj znanosti nedostaje aktualnosti u vremenu koje živimo,  autor spremno iznosi razloge: “Problem je što humanističke znanosti uključujući teologiju nisu više toliko relevantne  za društvo, jer danas prevladavaju praktične znanosti koje imaju neposredan utjecaj na ljudski život kao na primjer STEM područje..“.  Sjajni su don Mladenovi odgovori na brojna pitanja kako društvene tako i kršćanske zbilje kao odraz stanja duha suvremenog čovjeka i vjernika u njegovim lutanjima  prema nedostižnim vrhuncima udobnosti življenja. Ne propustimo prigodu pažljivo ih čitati i pokušati pronaći  rješenja našim dilemama, odgovore sumnjama, nadograditi oskudna znanja o vjerskim istinama,  mijenjati krive stavove, preusmjeriti  i ne propustiti pravu stazu života, ostvariti duševni mir. Zaključak je potpisnice ovog teksta.

Don Mladen u svojoj  rječitosti vidno zadovoljan nije štedio lijepe riječi zahvalnosti sudionicima programa. Zahvala dekanu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. c. Šimunu Bilokapiću na prigodnoj  riječi pozdrava i dobrodošlice svima u dvorani, dvjema damama koje su predstavile knjigu odužio se krasnim riječima  i prekrasnim buketom cvijeća, mladoj studentici na drugoj godini  filozofsko-teološkog studija na ovom fakultetu  Ivi Jakelić, simpatičnoj, vrijednoj  i darovitoj najavljivačici večerašnjeg programa, srčanoj i aktivnoj volonterki.

Posebno zahvalan  dragom Bogu  na ukazanim prigodama javnih  nastupa, televizijskih ili radijskih, koje uvijek doživljava svojom obvezom i  sjajnom prigodom ulijevanja  nade vjernicima i onima koji to nisu, usmjeravati ih konačnoj našoj nadi, Isusu Kristu i Kraljevsku nebeskom. Bila je to večer radosna večer ponosa i za Hrvatsku udrugu Benedikt jer don Mladen  nosi naslov jednog od časnih utemeljitelja, naš duhovnik, naša podrška, poticaj, savjetnik i svakako poželjan kritičar. Razgovor  s našim  utemeljiteljem i duhovnikom 2019. objavljen je  u sadržaju knjige.

Hrvatska udruga Benedikt/ Margita Vučetić                                                                Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija/ Ljubo Jermelić

Odgovori

Skip to content