Dr. Marko Jukić: Dokument novih podjela i uvreda komunističkih žrtava

O Preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Vijeće (bez časnih iznimki) za suočavanje s prošlošću je donijelo očekivanu odluku. Kada je objavljen sastav famoznog Plenkovićeva vijeća bilo je jasno da ono ne će napraviti ništa dobro i to se obistinilo. Neki govore o dijalogu!? Da je bilo dijaloga stavovi (preporuke) bi bili usaglašeni a nisu pa se nije radilo o dijalogu već nizu monologa bez uvažavanja činjenica, dokaza, o komunističkim zločinima od 1941. do 1990. godine. Izdvojena mišljenja i izjave pokazuju da se radilo o monolozima i pokušaju grubog preglasavanja od komunjara, koji slave zločinca Tita, a koji su bili članovi vijeća (što je nedopustivo). Da je ovo točno vidljivo je i iz navoda iz Dokumenta:

Citiram: ”Zaključno, svi članovi suglasni su u tome da Dokument ne izražava u cijelosti stajališta  nijednog pojedinog člana Vijeća, ali je rezultat doprinosa svakog člana Vijeća.  Upravo je u tome i najveća vrijednost ovog dokumenta dijaloga.”

Budući da se ne radi o usaglašenom dokumentu nije trebalo pisati preporuke! Moglo se napisati što koji član predlaže tako da bude jasno tko je za amnestiju komunističkih zločina u Hrvatskoj, a tko nije.

Za ovaj nedorađeni, nejasni dokument velikim stručnjacima na čelu s izgubljenim (u vremenu i prostoru) akademikom je trebalo godinu dana! Pitam se jesu li oni uistinu stručni kada su nakon godinu dana priložili 30 stranica poznatih navoda bez jasnog stava. Naveli su, načelno, zločine komunističke ideologije pa su ih u zaključku amnestirali, opravdali!? Radi se o novoj uvredi žrtvama komunističke vladavine! To je sramotno!

Slika 1.

Slika 2.

Budući da je pitanje rada ovoga Vijeća bilo povezano i s konkretnim slučajem ploče HOS-a, predsjednik Vlade kazao je da je Vijeće jasno u svojim preporukama reklo, što je vrlo čvrst i nedvosmislen i njegov osobni stav, da je pozdrav na toj ploči, koji je registriran kao dio statutarnih odredbi određenih udruga, suprotan Ustavu Republike Hrvatske. Dodao je da je Vijeće isto tako uvažilo činjenicu da se u pravno gledajući striktno propisanim situacijama može koristiti kao iznimka uz posebno prethodno dopuštenje.

Kako je premijer tražio tako je Vijeće (čast izuzetcima) postupilo!

Premijer kaže da ima dokument koji će pomno razmotriti kako će progoniti one koji nose majice s oznakom HOS-a, one koji pjevaju budnicu „Čavoglave“ jer prema preporukama samo je to protuzakonito i protuustavno. Znak HOS-a iz 1991. godine nije protuustavan ni protuzakonit! Prema Dokumentu daje se mogućnost policiji, tužilaštvu i pravosuđu da sudi po svome nahođenju. Ako se policajcu, tužitelju ili sudcu učini, po slobodnoj procjeni, da se radi o govoru mržnje, fašizmu onda mogu hapsiti, zatvarati, tužiti i osuditi!

Treba se podsjetiti dosadašnjih proizvoljnih postupanja: hapšenja omladine zbog majice HOS-a, prijava Thompsonu zbog pjevanja budnice Čavoglave, tijekom i nakon proslave Oluje! U isto vrijeme izgredi kojima se slave četnički zločini (Vukovar, Borovo selo, Banija), ističe kokarda i oskvrnjuju spomenici hrvatskim braniteljima prolaze nekažnjeno. To Plenković ne spominje!

Vijeće  će preporučiti Vladi da zabrani korištenja pozdrava ‘Za dom spremni’, osim kada je riječ o njegovu korištenju u sklopu HOS-ovih insignija, postrojbi iz Domovinskog rata, što znači da se ne bi uklanjao iz njihova službena grba.

Preporuka je da se „može koristiti iznimno uz prethodno dopuštenje“ što u praksi znači da komunistički i četnički potomci u državnoj službi (policajci, tužitelji, sudci) donose odluku o dopuštenju, tužbi i osudi prema svom nahođenju.

Zašto će se tražiti dopuštenje (za nošenje majice, zastave HOS-a)? Tko će davati suglasnost i na temelju čega? Radi li se o pravnoj državi ili o nastavku komunističke diktature?

Vijeće navodi:

Isti tretman, prema našim izvorima, imala bi i sva obilježja fašističkog režima i njegovih inačica, od kukastog križa preko simbola poput ‘SS’ ili ustaškog ‘U’, četničke kokarde do svih izraza i simbola koji veličaju te totalitarne režime i u javnosti bi bili zabranjeni.

Crvena zvijezda petokraka, komunistički simbol zla se ne spominje!

Na konferenciji za tisak Premijer i Predsjednik HAZU (pardon JAZU) su se usredotočili samo na pozdrav „Za dom spremni“ pa ispada da je to jedini problem a da su komunistički i četnički zločini sasvim u skladu a zakonom i da oni nisu predmet razmatranja. U Dokumentu se jasno navodi da su četnički spomenici u Hrvatskoj neprihvatljivi i da vrijeđaju hrvatski narod ali nema preporuke da se zabrane (a traži se zabrana znaka HOS-a)!

Pitanje za Premijera: A što ćemo s četničkim znakovljem, provokacijama u Vukovaru, Borovu, Baniji, s četničkim spomenicima?

Citat: „Kao što je premijer rekao, taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a“, rekao je Kusić. „To je jedna službena tolerancija, koja je sad naslijeđena i koja se striktno regulirano može tolerirati. Crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni. Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni i da oni imaju i svoju negativnu konotaciju, uz pozitivnu (antifašistička borba). Preporuke idu da ona obilježja koja se mogu provesti kroz Ustav, mogu se provesti pod regulativu zakonskim aktima, ako do tih situacija dođe“, rekao je Kusić.

Ako je to striktno vezano uz komemoracije i one pripadnike tih jedinica koji su poginuli ili stradali s tim simbolima, a ne široke manifestacije. Naše preporuke ipak ne mogu nikad biti potpuno detaljne, a suci će uvijek gledati kontekst, no ovo su opća usmjerenja“, naglasio je Kusić.

Ovo je sramotna izjava Predsjednika HAZU (pardon JAZU) koji je izgubljen u vremenu i prostoru!

Prevedeno to znači slijedeće: Četničko-komunistički derneci u Srbu (pokolj Hrvata, 27. srpnja 1941. godine), četničko-komunistički derneci kod Šaranove jame (u kojoj nije nađen niti jedan posmrtni ostatak), veličanje zločinca Tita u Kumrovcu i drugdje se i dalje mogu obilježavati sa simbolom komunističkog zla (crvenom zvijezdom petokrakom)!

Prema Dokumentu komunistički članovi vijeća znaju za komunističke zločine: Bleiburg, Tezno, Macelj, Križne putove, mnogobrojne jame u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini? Znaju za političke zatvorenika na Golom otoku, otoku Sv. Grgur, u Lepoglavi, u Staroj Gradiški i drugdje.

Slika 3.

Slika 4.

Slika 5.

Nažalost, komunistički članovi Vijeća te zločine smatraju opravdanim pa time vrijeđaju sve žrtve komunističke vlasti!? Vijeća se nije uistinu suočilo s prošlošću niti je to namjeravalo, imalo je politikantsku ulogu i to je obavilo, a to se primijetili i takozvani lijevi i desni.

Isticanje crvene petokrake za Kusića i kompaniju nije govor mržnje, to je znak ljubavi koja se iskazala kroz ubojstva, zatvaranje, otimanje imovine i diskriminaciju u društvu!

Spominju se i Sporna obilježja agresora na Republiku Hrvatsku 1990.–1995.

Zbog specifičnih povijesnih okolnosti u kojima je došlo do raspada bivše SFRJ u odnosu na Republiku Hrvatsku te nužnosti njezine obrane u Domovinskom ratu, eventualne blanketne zabrane mogle bi biti usmjerene i na obilježja pod kojima su agresorske postrojbe oružano djelovale na pojedinim dijelovima hrvatskog državnog područja od 1991. do 1995. godine, kao i na obilježja samoproglašenih okupacijskih vlasti i paradržavnih tvorevina tzv. Republike Srpske Krajine i njoj prethodećih “srpskih autonomnih oblasti” i “srpskih oblasti” protuustavno stvaranih na teritoriju Republike Hrvatske već od lipnja 1990. godine.

S tim je povezan i poseban problem natpisa-poruka na grobnim spomenicima kojima se propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. godine ili se veliča sama ta agresija i/ili velikosrpstvo.

Navode se primjeri natpisa-poruka na četničkim grobovima, ali Vijeće ne daje preporuka da se isti trebaju ukloniti!

Netko reče da se radi o znanstvenom uratku!?

Što je u preporukama znanstveno? Nema ništa znanstvenog u preporukama, to je politikantski uradak! Tko to tvrdi da se radi o znanstvenom uratku? Jadno, politikantski, nedosljedno i proturječno, a ne znanstveno!

Simbole antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu (primjerice, crvenu zvijezdu) Vijeće ne smatra spornima. S druge strane, jasna je njihova povijesna kompromitacija tijekom jugoslavenske komunističke vladavine, a potom i oružane agresije na Republiku Hrvatsku,zbog koje se ona svrstavaju (i) u sporna obilježja. Stoga njihovu javnu uporabu, odnosno korištenje u javnom prostoru nije neprihvatljivo izričito zabraniti ako se tom uporabom, odnosno korištenjem krše ljudska prava poticanjem na uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti suprotno članku 39. Ustava. Međutim, s obzirom na to da je opća kvalificirana zabrana “govora mržnje” već sadržana u postojećem zakonodavstvu, a odnosi se i na ta obilježja, još jedna kvalificirana zabrana javne uporabe tih obilježja, sada izričita, u prvom bi redu ovisila o zakonodavčevoj ocjeni svrsishodnosti njezina uvođenja.

Dakle, komunistički članovi Vijeća ne smatraju da je crvena zvijezda (komunistički simbol pod kojim su napravljeni mnogobrojni zločini za koje nitko nije odgovarao) simbol zla pa su time ponovno uvrijedili sve žrtve komunističke vladavine!

Izvrsnu ocjenu Dokumenta je dao dr. Zlatko Hasanbegović koji je kazao da se radi o intelektualnom nedonoščetu, izbjegavanja mišljenja ili jasnog stava o bilo čemu, i da ne služi ničemu!

Zvonko Kusić smatra da su bili Vijeće za budućnost. Nažalost, Zvonko Kusić, unatoč godina, znanja i funkcije koju obnaša, nije shvatio da bez istine nema budućnosti!

Dr. sc. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content