Poraz nije smak svijeta, ali neki igrači nisu ‘kalibar’ za prvih 11

  • Written by:

Samo će oni neupućeni, površni i zlobni raditi dramu nakon visokog poraza od Španjolaca. Dalić komotno može sve buduće utakmice, sve do 2020., gubiti i opet mu se ne može ništa reći.

Sinoćnja utakmica nije realan prikaz snaga, to je valjda svima jasno. Realan prikaz snaga je prvih 20 minuta kada se Španjolci nisu mogli sastati s loptom i kada smo trebali voditi. Imali smo šut Rakitića i dvije kolosalne prilike.

Nažalost, tu dolazimo do problema iz naslova. Santini je promašio zicer kakav Mandžukić uredno zabija i pokazuje se istinitom tvrdnja da će se Mandžu teško nadomjestiti. Santini naprosto nije ta klasa, to se vidjelo po tom detalju, kao i po činjenici da je kasnije “nestao” s terena. Ovo što je on odigrao protiv Portugala i Španjolske nije dovoljno da se možemo na njega osloniti i tu treba mijenjati.

Ista priča može se primijeniti na Mateja Mitrovića. On je solidan stoper za klub i ligu gdje igra (Club Brugge, Belgija), ali nije klasa Lovrena ili Ćorluke. Sinoć je ispao mnogo puta, loše namještao zaleđa, kasnio u skoku. Prvi gol je njegov jer mu je Saul ušao iza leđa. Drugim riječima, Dalić sada barem zna tko nije za prvih 11.

Opet, ista priča vrijedi i za golmana Lovru Kalinića. Sve što su puknuli Španjolci njemu je prošlo. Ili se krivo postavlja kod drugog španjolskog gola ili dobiva kroz noge ili kasni u reakciji.

Kalinić je lošiji od Subašića i Dalić treba dati šansu Livakoviću ili Letici koji su mlađi i mogu napredovati, za razliku od 28-godišnjeg Kalinića.

To što je “najbolji golman belgijske lige” malo znači jer je tamo i Boško Balaban bio nabolji igrač i strijelac lige. To je liga kvalitetom mrvicu iznad HNL-a, ali zbog bolje infrastrukture odaje dojam da je jača nego što zaista je.

Što se Kalinića tiče, imao je on kikseva i ranije koji su nekako prolazili “ispod radara”. Još dok je bio u Hajduku primao je golove “iz svlačionice”, kao protiv Maccabija, ili s 30 metara u svoj kut kada mu je Rog zabio u derbiju iz slobodnjaka. U prijateljskoj utakmici protiv Mađarske opet je dobio gol u svoj kut iz slobodnjaka, a protiv Islanda na svjetskom “plivao je” na kornerima i onda svoje greške ispravljao obranama, a mediji su to protumačili kao sjajnu predstavu i danima pisali nezaslužene epopeje.

Ne treba zaboraviti niti Pivarića koji je, nakon vrlo dobrog nastupa u Rusiji, opet bio slab. Tu izbornik već ima Barišića i Sosu kao gotova rješenja i nema potrebe više čekati.

Ostatku ekipe nema se što prigovoriti, jer su dečki rezultatom iz Rusije kupili kredita za nekoliko godina.

Poanta koja se iz ovog visokog poraza može izvući je – nema života na staroj slavi i prilike se moraju zabijati. Umjesto da smo mi vodili, brzinski smo gubili 3-0, a tu onda više nema povratka.

Srećom, prilika za popravak dojma dolazi vrlo brzo. Igrat ćemo protiv Engleza na, nažalost, praznoj Rujevici, za što se možemo zahvaliti nikad pronađenim autorima svastike na Poljudu.

Izvor: direktno.hr; Foto: fah

Skip to content