Plenkovićev suverenizam je izdaja nacionalnih interesa!?

Slika 1. Prosvjed protiv usvajanja Istanbulske konvencije (MJ)

Nakon objave neslužbenih rezultata parlamentarnih izbora obratio nam se gospodin (drug) Plenković koji je između ostaloga kazao: “Hrvatska danas treba vladu koja će voditi politiku modernog suverenizma, koji baštini vrijednosti HDZ-a, prvog predsjednika Franje Tuđmana, jer smo proteklih godina postavili HDZ na ono mjesto političkog spektra gdje ga je on oduvijek stavljao i želio. Znamo da smo na ispravnom putu za vrijednosti i napredak Hrvatske….”

Gospodin (drug) Plenković krivo je zaključio da je na ispravnom putu, da je sljedbenik prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i da njegov put vodi napretku Hrvatske. Možda griješim ali njegov protekli mandat premijera pokazao je da je navedena tvrdnja točna.

Zašto drug? Zato jer je uvrijedio najmanje pola milijuna ljudi kada je kazao da ne znamo što smo pročitali (Istanbulska konvencija), jer se često ponaša kao drug iz prošlih komunističkih vremena.

Protekli mandat premijera pokazao je kako izgleda njegov moderni suverenizam: bezpogovorno slušanje Bruxellesa, usvajanje Istanbulske konvencije i Marakeškog sporazuma kojim se negira suverenizam članice EU. Dr. Tuđman sigurno ne bi usvojio Istanbulsku konvenciju niti potpisati Marakeški sporazum (to nije bila obveza već preporuka EU birokracije) i na taj način rušio državni suverenitet!

Na izbore je izišlo manje od 50% stanovnika RH (46,85%) pa je upitna “velika”HDZ-ova pobjeda, ali to HDZ-ovce ne brine jer nije njima važna Hrvatska, njima su važni njihov položaj u vlasti, novac i uhljebljenje. Dobar primjer je jedan akademik koji se odrekao svoga svjetonazora samo zbog visokopozicioniranog položaja u vlasti.

Plenković se u predizbornoj kampanji hvalio svojim postignućima, hvalio se kako je rješio teške situacije koje je imao tijekom mandata. Točno je da je protekli mandate bio stresan, težak i pun izazova. Točno je da je premijer dobro vodio državu kada se gleda gospodarstvo (ali moglo je i bolje), da je dobro komunicirao s EU (što ne znači da je uvijek branio interese Hrvatske). Mi smo mala zemlja s niskim BDP-om i s velikim komunističkim naslijeđem pa je teško voditi suverenističku politiku ali se moglo napraviti mnogo više. Stalno se ističe da smo mi ravnopravna članica EU ali u praksi to nije tako, za to je krivo političko vodstvo Hrvatske koje se dodvorava EU administraciji. Uspoređivati se s Tuđmanom je promašeno jer dr. Tuđman je vodio Hrvatsku u Domovinskom ratu kada nitko nije htio Hrvatsku kao samostalnu državu, kada nam nitko nije htio dati kredit, kada smo bili pod silnim pritiskom međunarodne zajednice (Europske unije, SAD-a, Rusije…) i izvan svih važnih međunarodnih institucija. Dr. Tuđman je također pravio kompromise (to je u politici neizbježno) jer je to bio jedini način da dođe do priznanja Hrvatske i do oslobađanja okupiranih područja Hrvatske. Međunarodna zajednica je u srpnju 1995. pokušala spriječiti oslobodilačke akcije Hrvatske vojske i Policije, omogućila je Srbima nesmetane napade na zaštićenu zonu UN-a (Bihać). Nakon pada Bihaća bili su spremni agresora proglasiti pobjednikom i sva pitanja rješavati za zelenim stolom. U tim okolnostima je državu vodio dr. Franjo Tuđman!

Slika 2. Prosvjed u Zagrebu (MJ)

Plenković je postao premijer u sasvim drugim prilikama: Hrvatska je članica NATO-a, “ravnopravna” članica EU, članica niza međunarodnih institucija pa je nepošteno uspoređivati se s predsjednikom Tuđmanom. Da je umjesto Tuđmana Hrvatsku vodio Plenković tijekom Domovinskog rata nikada Hrvatska ne bi bila samostalna!

Plenković se u kampanji opravdano hvalio nekim svojim uspjesima ali se zaboravio pohvaliti svojim nečinjenjem. Budući da premijer govori o napretku Hrvatske treba ga podsjetiti da napretka Hrvatske bez reformi nema i ne može biti. Što premijer nije napravio, a mogao je i trebao (morao):

  • promijeniti nakaradni izborni zakon i poštovati volju naroda,
  • izvršiti stvarnu reformu katastrofalnoga pravosuđa,
  • izvršiti reformu glomazne i neučinkovite državne i lokalne uprave,
  • izvršiti reformu neodrživog zdravstvenog sustava koji se nezaustavljivo urušava,
  • riješiti pitanje znakovlja svih totalitarnih sustava i spriječiti podjele u društvu, a ne baviti se jednim legalnim HOS-ovim pozdravom,
  • donijeti novi zakon o medijima i spriječiti govor mržnje, cenzuru
  • osloboditi gospodarstvo nepotrebnih nameta,
  • smanjiti korupciju i nepotizam,
  • promijeniti način financiranja političkih stranaka (za bolesnu djecu nema novca, a za političke stranke i njihove igrokaze ima!?),

Hrvatska je izgubila 4 godine i ostala na začelju EU pa se protekli mandate ne može ocijenti dobrim. Realno govoreći opozicija bi bila još gora, ali to nije i ne može biti opravdanje za nečinjenje.

Moglo se i trebalo napraviti navedeno ali prioriteti premijera bili su neograničena vlast i slušanje EU administracije. Najbolji pokazatelj za navedeno je formiranje (konstituisanje) nove vlade. Vlada s manjincima (žetončićima, uhljebima i mrziteljima Hrvata i Hrvatske države), takozvanim reformistima i takozvanim narodnjacima ne obećava napredak Hrvatske (vidjet ćemo, vrijeme će pokazati). Formirati vladu s onima koji nisu željeli samostalnu Hrvatsku, s onima koji su sljednici zabranjene zločinačke četničke stranke, s onima koji blate Hrvate i Hrvatsku od 1990. do danas je čin izdaje. Ne radi se tu o pravima manjine! Tuđman je donio Zakon o manjinama kojim se garantira zaštita i pravo manjina. Plenković je veliki pobornik EU pa ga treba pitati u kojoj EU članici manjinci imaju ovakav status kao u Hrvatskoj i u kojoj članici oni formiraju vladu i teroriziraju većinu. Premijerova trgovina sa zastupnicima manjina je protivna interesima hrvatskoga naroda i hrvatske države, koristi samo njemu i njegovim uhljebima.

Slika 3. Prosvjed u Zagrebu (MJ)

Kada se pogleda tko su predstavnici nacionalnih manjina može se slobodno kazati da su to neprijatelji hrvatskoga naroda (ako ne vjeruješ pogledaj što su sve kazali o hrvatskom narodu tijekom proteklih godina). Radi se o uhljebima i plaćenicima kojima je glavni grad RH Beograd i Rim! Plenkovićeva politika “modernog suverenizma” je politika nove izdaje! Vrijeme će pokazati je li ovo mišljenje točno ili nije, volio bih da budem u krivu. Imam pravo na svoje mišljenje bez obzira jesam li u pravu ili u krivu, bez obzira sviđali se to nekome ili ne!

Slika 4. Zločni SDS-a i JNA na Ovčari (znate li tko je sljednik SDS-a?)

Zahvaljujući nakaradnom izbornom zakonu u Sabor ulaze pljuvači, performer, bukači, neprijatelji hrvatske samostalnosti i neovisnosti. U novi saziv Sabora dolaze novi pljuvači svega hrvatskoga, dolaze novi performer sa svojim antihrvatskim igrokazima (ne vjeruješ, pročitaj njihove izjave-najave). Jedna od budućih zastupnica, koja je opsjednuta mržnjom, kaže: “Obećavamo dar-mar u Saboru..”  Da je promijenjen izborni zakon broj pljuvača u Saboru bio bi znatno manji.

Premijer na prvo mjesto postavlja sigurnost građana i države! Budući da je pravosuđe katastrofalno, da postupci traju godinama (te godine treba preživjeti), da postoji neujednačena sudska praksa i da su sudci zaštićeniji od ličkih medvjeda pitanje je jesu li građani sigurni. Sudci mogu donositi i očito krive odluke pa se postavlja pitanje kakva je to sigurnost građana? Praksa pokazuje da nema sigurnosti (imam i osobna iskustva). Mogao bi premijer pogledati emisije “Provjereno” pa vidjeti kako izgleda pravna sigurnost u praksi.

Suverena država vodi računa o svojoj himni, svojoj zastavi, svom identitetu, svojoj povijesti i kulturi. To u Hrvatskoj nije slučaj. U Plenkovićevoj Hrvatskoj je normalno izrugivanje hrvatskoj himni (Rijeka-prijestolnica kulture), normalno je zapaliti usred Zagreba hrvatsku zastavu (to je navodno umjetnički čin. Ako netko zapali zastavu EU slijedi privođenje, prijava i kazna), normalno je širiti jugoslavensku historiografiju, normalno je širiti laži o Hrvatima kao genocidnom narodu (ministarka Ninočka kaže da je Jasenovac zaključena priča!).

Slika 5. Prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja zločinaca (MJ)

Što HDZ “dobro” radi? Financira četničke derneke (Srb, Jadovno, Jasenovac i drugdje), financira četničke “Novosti” koje šire međunacionalnu mržnju i vrijeđaju hrvatske domoljube, financira antihrvatske knjige, filmove i skupove. To dr. Franjo Tuđman ne bi radio jer je to izdaja nacionalnih interesa.

Pokazatelj modernog Plenovićeva suverenizma je prihvaćanje Istanbulske konvencije, potpisivanje Marakeškog sporazuma, negiranje volje naroda (gruba krađa referenduma), izmještanje spomen ploče hrvatskih branitelja, neprovođenje strukturnih reformi itd. Domoljubni Hrvati postali su građani drugog reda u vlastitoj državi koju su stvarali, to se zove “moderni suverenizam”.

Pitanje je zašto premijer, veliki Europljanin, ne želi provesti Rezolucije EU Parlamenta i Vijeća Europe o osudi komunizma koji je proglašen istim zlom kao i fašizam?

Dodatni dokaz “modernog suverenizma” je financiranje bezpotrebnih antihrvatskih (pročetničkih) udruge civilnoga društva koje blate Hrvatsku u domovini i u svijetu. 

 

Slika 6. Izmještena HOS-ova ploča na brdu iznad Novske (MJ) Zašto?

Izborni zakon je protivan Ustavu RH

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor nije definirao pojam zastupljenosti te utvrdio znači li zastupljenost da zastupnik nacionalnih manjina ima opći politički mandat i ako da, kad i pod kojim uvjetima zastupnik nacionalne manjine ostvaruje opći politički mandat, a kad ta zastupljenost znači savjetodavni karakter bez prava općeg političkog mandata (Pero Kovačević)

Zastupnici nacionalnih manjina nemaju niti ostvaruju opći politički mandat da mogu odlučivati u pitanju sastavljanja vlade, glasovanja o vladi i nekim drugim pitanjima koja traže da zastupnik ima opći politički mandate (Ustav RH, članak 72.). Ustavni sud je 2011. donio odluku kojom je protuustavnim proglasio 11. i 12. izbornu jedinicu (11. izbornu jedinicu čine hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske, a 12. izbornu jedinicu čine hrvatski državljani koji pripadaju manjinskim etničkim skupinama). 

„ustavnopravno nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi (nacionalnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, strukovnoj, imovinskoj i dr.); (pa ni po mjestu boravka ili prebivališta; op.a.); te da priznavanje unaprijed zajamčenih i osiguranih zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava po naravi stvari uzrokuje narušavanje jednakog biračkog prava unutar tog sustava.”

Dakle, u Hrvatskoj svi građani nisu ravnopravni, imamo građane prvog reda (pripadnici manjina) i građane drugog reda (Hrvate)!

Osam zastupnika nacionalnih manjina dobilo je ukupno 28.812 važećih glasova: “Za pripadnike srpske nacinalne manjine ukupno je glasovalo samo 13 565 glasača, svaki birač je imao pravo glasovati za tri predstavnika . Milorad Pupovac je dobio 10.733, Dragana Jeckov je dobila 8376 glasova, a Boris Milošević je dobio 7715 glasova. Njih troje je izabrano za zastupnike, a za njih je ukupno glasovalo 10 733 birača.”

Robert Jankovics je dobio 2807 glasova, a bio je jedini kandidat i izabran je za zastupnika mađarske nacinalne manjine.

Furio Radin je dobio 890 glasova, a bio je jedini kandidat i izabran je za zastupnika talijanske nacinalne manjine.

Kakva je Plenkovićeva Hrvatske?

 “Moderni suverenizam” premijera Plenkovića podrazumijeva širenje laži o hrvatskom narodu, laži o kardinalu Alojziju Stepincu za što je primjer film Dane Budisavljević, “Dnevnik Diane Budisavljević”. Taj film je dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikul za učenike osnovnih i srednjih škola. Zar to nije sramota? Vidjeti što povjesničar dr. sc. Nikica Barić kažeo o ulozi Diane Budisavljević Pilar: časopis za društvene i humanističke studije, godište XI. (2016.), broj 21(1), str. 53-111 / rujan 2017. Zašto nije uvršten i Sedlarov film “Četverored”?

Plenkovićeva Hrvatska je neokomunistička država s katastrofalnim pravosuđem, s urušenim zdravstvenim sustavom, s uništenom poljoprivredom, država u kojoj državna televizija provodi cenzuru, država u kojoj se obilježavaju zločini nad Hrvatima i to novcem hrvatskih domoljuba!?

Hrvatska država financira iz proračuna antihrvatske udruge civilnoga društva (npr. GONG se financira 96% preko proračuna RH). GONG je osnivač Faktografa koji vrši cenzuru, smanjuje vidljivost portala i stranica, briše grupe i pojedince na Facebooku. To je demokracija na Plenkovićev način, sigurnost građana I države.

Zašto premijer radi to što radi?

Premijer računa da će jednog dana (ako EU opstane) dobiti važnu funkciju u EU administraciji pa će uraditi sve što se od njega traži. Njega ne interesira Hrvatska već briselska fotelja.

Također, premijera Plenkovića zanima neograničena vlast pa se zbog toga okružio istomišljenicima, a riješio se svih konstruktivnih neistomišljenika u HDZ-u. Manjinci mu garantiraju neograničenu vlast jer ispunjava njihove zahtjeve.

Dr. Marko Jukić

(domoljub i branitelj)

Skip to content