Prosvjed roditelja odgojitelja ispred zagrebačkog Gradskog poglavarstva ‘Posjetimo Pinokija’

Objavio

ak

-7. travnja 2022. u 17:12

Udruga Hrvatska mati u četvrtak je organizirala javno okupljanje “Posjetimo Pinokija” ispred Poglavarstva Grada Zagreba kako bi ukazala na nezadovoljstvo korisnika mjere roditelj odgojitelj zbog nezakonitog ukidanja te mjere.

Kako su istaknuli iz udruge Hrvatska mati radi se o tome da su roditeljima odgojiteljima ukinuta njihova stečena prava.

“Ovo je borba svih nas za ono što nismo tražili, nismo ukrali, nego nam je to bilo ponuđeno. Već sutra to može snaći nekog drugog. Možda se čini da ništa okupljanjem  nećemo postići, ali vrijeme će najbolje pokazati, ako ne prije onda na sljedećim izborima.

Nismo jedini koji su se našli u problemu zbog odluka koje smo donijeli. Iskazujemo nezadovoljstvo ne samo “ukidanjem” statusa nego zbog svih loših stvari koje su se počele događati u našem gradu. Zagreb nije njihov, Zagreb je svih građana!” – objavili su na svojem Facebook profilu.

Ukinuta stečena prava

Kako smo pisali, gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova većina u gradskoj skupštini izmijenili su mjeru roditelj odgojitelj, koja je bila namijenjena onim roditeljima koji žele imati više djece.

Udruga U ime obitelji već je potaknula Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da provedu nadzor zakonitosti Odluke kojom je gradonačelnik Grada Zagreba, odnosno Gradska skupština Grada Zagreba „uvukla ruku u džep maloljetne djece i roditelja koji se o njima skrbe, kršeći zakone Republike Hrvatske.

Udruga je također predala podnesak Visokom upravnom sudu.

Protuustavno i protuzakonito

Odvjetnički vježbenik Luka Mlinarić objasnio je da postoje dva glavna elementa protuustavnosti i protuzakonitosti Odluke gradonačelnika Tomaševića i njegove političke grupacije. Prvo je ukidanje prava na mjeru roditelj odgojitelj za sve one korisnike čije dijete navršava 7 godina života, a drugo smanjivanje novčane naknade za sve ostale korisnike na svega 1000 kuna.

„Oba navedena elementa u potpunosti su protivna Ustavu, zakonu i relevantnoj praksi samog Visokoga upravnog suda, Ustavnog suda te Europskog suda za ljudska prava, a što je sve detaljno elaborirano našim podneskom“, objasnio je Mlinarić. „Ukratko, ukidanjem mjere za sve korisnike čije dijete navršava 7 godina života, a koji su mjeru stekli sukladno Odlukama iz 2016., odnosno 2018. godine te su očekivali istom se mjerom koristiti pod uvjetima pod kojima su je i stekli, direktno se krše stečena prava tih korisnika te se ne uzimaju u obzir njihova legitimna očekivanja. O pitanju zabrane i nedopustivosti zadiranja u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava i Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava zauzimali su jasan stav“, objasnio je Luka Mlinarić.

Financijska sigurnost

Naime, smanjivanjem novčane naknade sa sadašnjih oko 4800 kuna na samo 1000 kuna, a koji iznos zapravo predstavlja osnovni osobni dohodak roditelja odgojitelja, narušava se sama „bit prava“ roditelja odgojitelja, a što je odlučan element koji ustavnosudska praksa određuje za odlučivanje o dopustivosti, odnosno nedopustivosti smanjivanja visine naknade koja proizlazi iz određenog socijalnog prava.

> U ime obitelji: Očekujemo brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda

> Popis potvrdio: Demografska mjera roditelj odgojitelj je učinkovita

 

https://narod.hr/hrvatska/prosvjed-roditelja-odgojitelja-ispred-zagrebackog-gradskog-poglavarstva-posjetimo-pinokija

 

 

Skip to content