Petritsch je stvorio uvjete za ‘građansku’, bošnjačku FBiH

24/04/2022

By

Ivan A

Prije točno 20 godina tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo je izmjene Ustava i Izbornoga zakona čime je stvorio uvjete da hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH postane bošnjački entitet. To se upravo sada pokušava realizirati kroz izborne manipulacije i uz nemalu potporu dijela međunarodne zajednice što će neizbježno voditi daljnjim konfliktima i podizanju napetosti, piše Večernji list BiH.

Ta Petritscheva odluka očito je bila dio plana u kojemu su Hrvati procijenjeni najslabijom karikom i svojevrsnim viškom u državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja se pak ne uklapa u te pojednostavljene jednadžbe. Ali i potrebu da se Bošnjacima “vrati dug” zbog stradanja u ratu.

Barryjeva pravila

 Sve je krenulo s poznatim Barryjevim amandmanima OESS-a koji je nametnuo neustavne izborne propise kojim je omogućeno stvaranje Alijanse za promjene i prvog eliminiranja Hrvata iz vlasti 2001. godine. Uslijedila je Hrvatska samouprava te tenkovski upad u Hercegovačku banku i prava pljačka ove ugledne bankarske institucije koju su proveli međunarodni upravitelji. Dio te priče je i odluka Ustavnoga suda BiH o konstitutivnosti naroda iz 2001. godine po apelaciji Alije Izetbegovića koju su preglasavanjem Hrvata i Srba donijeli suci stranci i Bošnjaci rezultatom 5:4.

To je upravo poslužilo Petritschu da napravi intervencije na ustave entiteta, Izborni zakon, ali i druge propise gdje se praktično već omogućilo ispunjenje bošnjačkih, ali i srpskih apetita. Odluka da svi narodi budu konstitutivni, odnosno ravnopravni pretvorila se u svoju suprotnost jer je to u entitetima dalo Srbima alibi da mogu nametnuti svoje podobne Hrvate i Bošnjake, a u Federaciji BiH dugoročno se takva mogućnost otvara prema Hrvatima ili Srbima koji bi bili po volji ovoga naroda. Petritschevoj odluci prethodili su formalni, a u suštini pregovori koji su bili farsa u rano proljeće 2002. godine. Sve hrvatske stranke, unatoč pritiscima, potpisale su promemoriju zajedno s kardinalom Vinkom Puljićem čime su potvrdili kako neće pristati na promjene koje će ih dovesti u poziciju manjine.

Učinio je to čak i čelnik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak. No, kako nam je potvrdio jedan od sudionika tadašnjih razgovora, nakon “uvjeravanja”, a očito prijetnji i ucjena, u zgradi OHR-a Zubak je promijenio stav. Potpisao je dokument. No, HDZ BiH nije došao na sjednicu Doma naroda, a SDA je bila suzdržana. I te izmjene nisu dobile potporu. Tada je uskočio Petritsch koji je teško osakatio Hrvate. Umjesto Doma naroda Federacije BiH koji je brojao 60 članova, Hrvata i Bošnjaka koji su pak do tada odlučivali natpolovičnom većinom te posebnim sustavom biranja, Hrvati su imali potreban alat za održavanja balansa u vlasti. No, izmjenama Dom naroda je dobio četiri kluba, po 17 izaslanika iz reda triju konstitutivnih naroda te sedam predstavnika ostalih.

I ključna je zapravo izmjena da je ključno za izbor izvršne vlasti da ne odlučuje natpolovična većina, nego tek trećina iz svakoga kluba. Njih šest. A to je očito napravljeno jer je jasno da Bošnjaci mogu jednostavno doći upravo do šest bilo Bošnjaka koji se lažno izjašnjavaju da su Hrvati, kao što je sada slučaj s Edimom Fejzićem ili Anelom Šahinovićem, ili pak izaslanika poput Borisa Krešića i Damira Marjanovića koji su pak izraz političke volje Bošnjaka. Uz Središnje izborno povjerenstvo (SIP) koje su imenovale bošnjačke stranke vrlo jednostavno se može doći još do dva imena da se u cijelosti Hrvate eliminira iz vlasti.

Hrvati 6, Bošnjaci 11

Petritsch je intervenirao i u procedure izbora predsjednika i dvoje dopredsjednika Federacije BiH. U slučaju pak da se u drugome krugu ne dobije većina u Domu naroda, dovoljno je šest ruka iz svakog od triju konstitutivnih naroda. A u Domu naroda bošnjačke stranke najmanje kontroliraju 40-ak od 58 izaslanika. Petritsch, odnosno njegov pravni ured, donio je rješenja kojim je posve obezvrijedio ulogu Hrvata u najvažnijoj poluzi izvršne vlasti, Vladi Federacije BiH. Ukinut je paritet, odnos 8:8, ali i odredba da je svaki od šesnaest ministara imao zamjenika iz reda Hrvata ili Bošnjaka. Sada bošnjačke stranke kontroliraju 11 od 17 pozicija u Vladi Federacije BiH i mogu donijeti odluke bez ijedne hrvatske ruke, piše Večernji list BiH.

 

https://kamenjar.com/petritsch-je-stvorio-uvjete-za-gradansku-bosnjacku-fbih/

 

Skip to content