„S margine političkoga spektra“ – Plenković obnavlja srpsku Krajinu?

U selu Đevrske blizu Knina otvorena je prva srpska škola u RH izvan Vukovara. Škola je otvorena u okviru projekta „Krajina živi“ kojega vodi takozvana humanitarna organizacija „28 jun“. Povodom otvaranja srpske škole u selu Đevrske organizacija „28 jun“ dala je slijedeće priopćenje:

“Humanitarna organizacija 28. JUN pridružila se udruženju “Naša Kuća “ u otvaranju prve srpske škole u Hrvatskoj izvan Vukovara danas. Škola se nalazi u selu Đevrske kraj Knina. Tamo će 30 učenika učiti srpski jezik, pismo, istoriju, kulturu i tradiciju. Potpredsednica Vlade RH Anja Šimpraga pridružila se pomoćnom direktoru 28. Jun-a Savi Vojnoviću na otvaranju škole.

Naš tekući projekt održivog razvoja u Hrvatskoj — „Krajina Živi“ — koji pruža ekonomski podsticaj srpskoj zajednici u Hrvatskoj, do danas je premašio 150.000 USD ulaganja. Njegova Svetost Patrijarh Porfirije pridružio nam se prošlog septembra u gostovanju 30 mladih školaraca iz Hrvatske koji su dobili naše stipendije ‘Nikola Tesla’. 28. Jun je takođe prošle godine podržao napore za pomoć u saniranju posledica zemljotresa u Hrvatskoj“.

Na otvaranju srpske škole bila je potpredsjedica Plenkovićeve vlade Anja Šimpraga pa se postavlja pitanje: Obnavlja li Andrej Plenković „Krajinu“? Kao što se vidi iz priopćenja srpska deca učiti će srpsku istoriju koja će ih podučavati da su Dalmacija, Lika, Banovina i Slavonija srpski krajevi (tako tvrde SANU – Srpska akademija nauka i umetnosti i SPC- Srpska pravoslavna crkva) . Podučavat će ih da ne postoji hrvatski jezik (stavovi SANU) da je dubrovačka književnost srpska književnost da su Ruđer Bošković, Nikola Tesla i mnogi drugi hrvatski znanstvenici ustvari srpski naučenjaci (sve prema SANU).

Po pitanju Domovinskog rata srpska deca učiti će u srpskoj školi da je „Oluja“ zločinačka operacija i etničko čišćenje bez obzira na utvrđene činjenice da se radilo o legitimnoj operaciji oslobađanja okupiranog teritorija Republike Hrvatske.  Poznato je što po pitanju „Oluje“ misli Plenkovićeva potpredsjednica vlade Ana Šimpraga pa se opravdano postavlja pitanje podržava li Andrej Plenković projekt „Krajina živi“. Prema objavama organizacije „28 jun“ i „Naša kuća“ projekt  srpske Krajine u Republici Hrvatskoj se nastavlja uz potporu Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Organizacija „28 jun“ je u svibnju 2022. godine na svojoj  facebook stranici napisala:

“Nigdje sama egzistencija našeg naroda nije ugrožena kao u Krajini. Zato u slijedeća 3 dana radimo munjevitu akciju prikupljanja novca za prvu školu srpskog jezika u Hrvatskoj izvan Vukovara. Djeca će moći da uče ćirilicu, pismo svog naroda od 1860-ih, u sigurnoj i modernoj školi”.

Srbija financira projekt „Krajina živi“ kao i Srpska pravoslavna crkva za koju znamo kakve stavove zastupa.

„Osim od brojnih pojedinaca, pomoć za otvaranje škole u Đevrskama stigla je i iz, kako se navodi, “matične zemlje Srbije” koja na ovu djecu računa kao na svoje buduće studente.“

Iako je planom i programom naglasak stavljen na učenju ćiriličnog pisma, tijekom predavanja djeca će se upoznati sa “životom i djelima najznačajnijih srpskih velikana koji su kroz povijest dali nemjerljiv doprinos u kreiranju i očuvanju identiteta svoga naroda”, prenosi portal Srbi.hr.

Dakle srpska deca iz Đevrska (ali i drugdje) učit će po srpskim udžbenicima na ćirilici u kojima piše da ne postoji hrvatski jezik!  Nije poznato što će srpska deca, na ćirilici, učiti o Domovinskom ratu, o Vukovaru, Ovčari? Zna li netko u Ministarstvu znanosti i obrazovanja po kojem će programu (srpskom ili hrvatskom) srpska deca učiti srpsku istoriju. Nije jasno hoće li srpska deca u srpskim školama učiti i hrvatsku povijest.

Vrijeme je da nam Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja pojasne hoće li srpska deca učiti srpsku istoriju i književnost po programu SANU ili po nekom drugom programu. Također, nam trebaju pojasniti tko će to predavati srpsku istoriju i tko će iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kontrolirati rad u tim školama.

Budući da je otvaranje srpske škole u Đevrskama uveličala potpredsjednica vlade Andreja Plenkovića kao hrvatski domoljub i branitelj pitam se: Obnavlja li Andrej Plenković srpsku „Krajinu“ u Republici Hrvatskoj?

Dr. Marko Jukić

 

* Mišljenja iznesena u člancima i komentarima mišljenja su autora i ne odražavaju stajališta Hrvatske udruge Benedikt.  HUB će posebno istaknuti svoja stajališta kada to bude potrebno.

 

Skip to content