Engdahl je u pravu; nafte ima u izobilju, a Hrvatska može lako biti kao Švicarska

‘Kada bi Hrvatska narodna banka financirala državu i ulagala u razvoj, što joj je i ustavna obaveza, Hrvatska bi brzo izašla iz nametnutog nam dužničkog ropstva te bi mogla ostvariti rekordnu stopu rasta’, ističe mr. Karino Hromin Sturm.

    Photo: Matija Vasiljevski |

Popularni američki analitičar i publicist William Engdahl nedavno je u Zagrebu, promoviravši svoju novu knjigu, privukao pažnju javnosti tvrdnjom da najveći svjetski naftaši i njihovi politički sponzori lažu kad govore da su izvori nafte ograničeni, te da to čine samo zato da bi osigurali monopol nad svjetskim zalihama nafte i kako bi na taj način ostvarili neograničenu moć u svijetu.

Engdahl: Amerikanci i Britanci su zbog nafte izazvali oba svjetska rata

Ponovio je, također, da su oba svjetska rata, regionalni ratovi na Bliskom istoku i u Africi te Hladni rat, poticani u američkoj i britanskoj političkoj kuhinji, a sve zbog nadmoći nad izvorima nafte i očuvanja dolara kao jake svjetske valute. Dodao je na kraju kako Hrvatska u takvoj situaciji ne bi smjela ‘staviti sva jaja u jednu košaru’, bez obzira je li ta košara u Bruxellesu ili Washingtonu

Treba li Hrvatska produbiti veze s Rusijom i Kinom?

– Mala zemlja kao što je Hrvatska treba produbiti veze s Rusijom i Kinom kako ni jedan centar svjetske moći ne bi mogao s vama manipulirati – zaključio je Edgahl, a s velikom većinom njegovih tvrdnji slaže se i mr. sci. Karino Hromin Sturm, ugledni ekonomist, politolog i publicist, te stručnjak za međunarodne odnose kojega smo zamolili da za Dnevno.hr prokomentira i proanalizira teze Williama Engdahla. On je učinio i više od toga.

>>>> Svjetski moćnici uz pomoć Rohatinskog i Škegre namjerno su nas gurnuli u ropstvo

– Endgahl je u pravu kad kaže da zalihe nafte nisu ograničene. Rekao bih da ih ima za najmanje tristo godina, što znači da nestašica sigurno nije uzrok naftnih kriza koje potresaju svijet. Svaki dan se, naime, otkrivaju nova nalazišta i nema govora o nestašici. Monopolisti, međutim, umjetno izazivaju krizu da bi održali visoke cijene. Bio sam u Kazahstanu kada je Chewron 1995. godine kupio jedno od većih svjetskih nalazišta u Tengizu. Pompozno su postavili jednu bušilicu, pokrenuli proizvodnju samo za televiziju, dok u suštini i dalje čuvaju to nalazište.

I kriza u Grčkoj umjetno je stvorena zbog nafte

Manipulacije s naftom počinju još prije Prvog svjetskog rata, u vrijeme kada je nafta zamijenila ugljen. Nakon Prvog svjetskog rata opskrba Britanije i Amerike u nafti dobila je veliku važnost, zbog čega je Britanija tijekom 1919. godine držala milijun vojnika na Srednjem istoku i u Perzijskom zaljevu. Sve naftne krize u povijesti, počevši od Prve iz 1973. godine kada se cijena nafte povećala četiri puta, pa do 2008. godine kada je cijena skočila na vrtoglavih 147 dolara po barelu, pomno su isplanirane, pripremljene i provedene – ističe Hromin-Sturm, te dodaje da je i kriza u Grčkoj, baš kako tvrdi Engdahl, umjetno stvorena upravo zbog nafte, odnosno zbog činjenice da je Grčka nedavno otkrila velike rezerve nafte i plina, te stoga što je dogovorila gradnju naftovoda s ruskim Gazpromom.

– Postoje i drugi razlozi, prije svega provedba doktrina Nafte kao oružja i Dolara kao oružja, koje uvijek djeluju u paru. Međunarodna financijska oligarhija stvorila je krizu u kolovozu 2008. i ta kriza, prema njihovom planu, treba trajati desetak godina. Zato stalno i izazivaju nove krize čim se financijska situacija malo popravi. Tko u krizi ima kapital, taj sve kupuje po minimalnim cijenama. Moćnicima o kojima govorim ne odgovara ni jačanje eura. Budući da je Grčka s deset milijuna stanovnika zadužena čak 400 milijardi eura, odabrana je kao najpogodnija za manipulaciju i rušenje eura. Osim u Grčkoj, s istom svrhom izazivaju se i krize u Španjolskoj, Portugalu i Italiji – dodaje Hromin Sturm.

Zbližavanje Njemačke i Francuske smeta Britaniji i SAD-u

Upozorava potom i na činjenicu da je veliko zbližavanje Njemačke i Francuske, te njihova suradnja s Rusijom, zasmetala američko – britanskim interesima’, koji zbog toga i provode Doktrinu šok terapije, te liberalnog kapitalizma, ‘starog masona Adama Smitha’.

– Smithova teorija slobodnog tržišta upotrijebljena je kao oružje protiv suverenosti nacionalnih ekonomija i politike suparničkih europskih sila, u prvom redu Njemačke, Francuske i Rusije – tvrdi Hromin Sturm.

Složio se, potom, i s Engdahlovom ocjenom da je nafta bila glavni uzrok ‘revolucija’ u Libiji i Siriji i ostalim zemljama u okruženju.

Providan scenarij osvajanja nalazišta nafte u Libiji

– Scenarij u Libiji je bio tako dobar da su pobunjenici u Bengaziju, gdje se nalaze najveća nalazišta libijske nafte, već nakon tjedan dana priznati od Zapada. S tog područja je, dakako, brzo organiziran izvoz nafte za koju su pobunjenici dobivali oružje za borbu protiv Gadafija. Na koncu su ga, 20.listopada 2011., i ubili. Pobuna u Libiji dio je šire priče tobožnjih demokratskih promjena u Maroku, Alžiru, Egiptu, Tunisu, Libiji i Siriji. Plan je da se nakon smirivanja situacije organizira Arapska Unija. Kralj Saudijske Arabije Abdulah na sastanku u Bahrainu 12. svibnja ove godine već je pokrenuo je postupak osnivanja te Unije, a članice bi trebale biti Kuvajt, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Saudijska Arabija. Kako se iz zemljopisne karte vidi, to je većina zemalja Perzijskog zaljeva koje posjeduju 51,3 posto svjetskih zaliha nafte – podvlači ugledni hrvatski analitičar.

Na pitanje treba li Hrvatska produbiti veze s Rusijom i Kinom kako ni jedan centar svjetske moći ne bi mogao s nama manipulirati (sva jaja ne smiju u istu košaru), autor ‘Političke biblije’ također odgovara pozitivno.

Tuđman je pogriješio kada je prekinuo gospodarske odnose s Rusijom

>>>>   Hrvatska je neformalno ‘bojište’ naftnih interesa Rusije i SAD-a

– S jajima treba oprezno jer su lako lomljiva. Prije dvadeset i više godina Hrvatska je s Rusijom, odnosno s SSSR-om, imala jake trgovačke odnose. Naše privrede su bile kompatibilne, pa smo lako izvozili na to tržište, kao i na tržište Kine. Dolaskom predsjednika Tuđmana na vlast, ta suradnja je prekinuta. To je bila pogreška koju je sada teško ispraviti jer je prošlo dvadeset godina i potrebno je uspostaviti nove odnose što iziskuje mnogo truda i novca. S Rusijom i Kinom, koje spadaju u najpropulzivnije zemlje svijeta, rade sve države, osim nas. Kada bi Vlada pokrenula organiziranu akciju, uz odabir kadrova koji su tamo nekada radili, Hrvatska bi mogla relativno brzo napraviti dobre poslovne rezultate – ističe Hrumin Sturm, te dodaje da članovi kineske Vlade nedavno došli u Hrvatsku upravo zbog starih poslovnih odnosa.

Prvi svjetski rat počeo jer Britanci nisu htjeli da Nijemci grade prugu za Bagdad

– Engdahl je u Zagrebu ispravno zaključio da su oba svjetska rata, regionalni ratovi na Bliskom istoku i u Africi te Hladni rat poticani u američkoj i britanskoj političkoj kuhinji, a sve zbog nadmoći nad izvorima nafte, kontrole distribucije nafte, i očuvanju dolara kao jake svjetske valute. To su povijesne činjenice. Zbog interesa Britanije da Njemačka ne završi željezničku prugu Berlin – Bagdad, za koju je dobila koncesiju, prvo su organizirani Balkanski ratovi, pa kada to nije bilo dovoljno, organiziran je i atentat u Sarajevu. U to doba već se znalo da je Mezopotamija, područje Iraka kod Mosula, Bagdada i Kuvajta, bogato naftom. Tim područjem je trebala prolaziti željeznička pruga Berlin – Bagdad, što su Englezi svakako htjeli spriječiti. Deutsche Bank je, naime, 1912. godine dobila koncesiju od Osmanskog cara za pravo prolaza do svih nalazišta nafte u širini 20 kilometara sa svake strane željezničke pruge, što je Njemačkoj omogućavalo da bude neovisna o svim britanskim morskim blokadama. Britanija se bojala da neće moći kontrolirati taj dio koji nije moguće napasti s mora, a koji je Njemačka trebala imati pod svojom vlašću. Radilo se o cijelom koridoru sa sjevera Europe na istok, preko Austrije, Hrvatske, Turske do Iraka. Britanija se u Europi uvijek najviše plašila Njemačke, zbog čega su se 14. travnja 1914. engleski kralj George i ministar vanjskih poslova Edward Grey, tajno sastali s francuskim predsjednikom Poincareom i ruskim ambasadorom Izvolskim u Parizu, na kojem su dogovorili tajni vojni savez protiv Njemačke i Austro-Ugarske. Da spriječi gradnju pruge Berlin-Bagdad, britanska tajna služba organizirala je i nagovorila vlade Srbije, Bugarske i Grčke da povedu rat protiv Turske, Prvi Balkanski rat 1912. i Drugi Balkanski rat 1913., a zatim je 28. srpnja 1914. organiziran atentat u Sarajevu na austrougarskog prestolonasljednika Ferdinanda. Tako je, kao što znamo, i počeo Prvi svjetski rat – podsjeća stručnjak za međunarodne odnose te autor Strategije razvoja Republike Hrvatske i bivši diplomat koji je nakon uspostave Republike Hrvatske uspostavljao odnose Hrvatske s Rusijom, te sa drugim zemljama bivšeg SSSR-a, a koji je na koncu svoje detaljnje analize ponudio i svoju viziju razvoja Republike Hrvatske.

Suština izazivanja krize: Bogati za sitniš kupuju sve što vrijedi

>>>>  Hrvati će poput Ilira nestati u roku od 70 godina!

– Suština umjetno izazvane krize je namjera da bogati postanu još bogatiji, jer oni posjeduju kapital i u krizi sve kupuju vrlo jeftino, dok su siromašni prisiljeni sve što imaju prodavati ispod cijene, ili im se sve oduzme ovrhama. U svijetu se namjerno proizvodi sve manje hrane, zbog čega je ona sve skuplja. Doktrina hrane kao oružja provodi se već dugi niz godina, zbog čega je proizvodnja hrane pala za 20 posto, a cijena hrane je porasla za 30 posto (podaci UN-a). U svim krizama, dakako, najviše stradava narod bez posla, što je slučaj i u Hrvatskoj. Tako danas uvozimo sve poljoprivredne proizvode, dok nam seljaci protestiraju u traktorskim kolonama. Zbog svega navedenog, Hrvatska mora pod hitno zaštititi svoj nacionalni interes i sve podrediti tom cilju. Najvažnije je, stoga, napraviti Strategiju razvoja Republike Hrvatske i okrenuti se sebi i svojim planovima razvoja proizvodnje – zaključuje Hromin Sturm, te podsjeća da je on, zajedno s profesorom Antom Laucom s osječkog Ekonomskog fakulteta, izradio model prema kojem bi država trebala investirati 100 milijardi eura u razvoj, na osnovi istih metoda za koje je američki profesor Gudrich 2007. godine dobio nobelovu nagradu.

Rohatinski bi se trebao ugledati u dr. Ivu Perišina

– Mi smo 1956. godine postigli stopu rasta 20,7 posto s tačkama i lopatom, pa ne vidim zašto to ne bi mogli danas s resursima i kadrovima koje imamo. U informatizaciji smo ispred mnogih europskih zemalja, jer imamo vrlo vrijedan narod koji želi i zna raditi. U svijetu su naši radnici cijenjeni, ali ne i kod kuće, jer ovdje nema razvoja pa nema ni posla. Što se tiče kapitala, mi se trebamo prestati zaduživati i zaustaviti dužničko ropstvo koje je već naraslo na čak 50 milijardi eura duga. Hrvatska narodna banka mora preuzeti ustavnu ulogu i financirati državu. Ustav Republike Hrvatske kaže, naime, da je HNB odgovorna za stabilnost valute i opću likvidnost u zemlji i inozemstvu. Zašto su nas onda guverner, ministar financija i Vlada zadužili za 50 milijardi eura i zašto ne ispunjavaju svoju Ustavnu ulogu, kao što to izvršavaju druge središnje banke? Guverner Hrvatske narodne banke bi trebao provoditi politiku kakvu je vrlo uspješno provodio naš zagrebački profesor dr. Ivo Perišin kao guverner bivše Narodne Banke. Pod tim uvjetima, Hrvatska bi mogla živjeti kao Švicarska – s porukom nade svoju analizu zaključuje svestrani mr. Hromin Sturm.

Damir Kramarić|dnevno.hr

Odgovori

Skip to content