Zlato za naftu

Indija i Iran su se dogovorili oko modaliteta plaćanja iranske nafte. Naime, Indija uvozi godišnje iranske nafte za 12 milijardi USD, a izbor isplate je zlato.

Kina bi trebala ići istim putem dok su bankarski mehanizmi već osmišljeni i uspostavljeni za ostvarivanje takvih transakcija posredništvom turskih banaka.

Na taj bi se način moglo zaobići embargo SAD i Europe na Iran. Rusija je također na tragu istih razmišljanja te će uspostaviti sličnu platnu strukturu u trgovinskim odnosima s Iranom. Indija će na taj način postati prva zemlja koja će kupovati iransku naftu zlatom, umjesto američkim dolarima (riječ je tu o petrodolaru koji zamjenjuje „dolar-zlato“ kojeg je napustio Nixon 1971.) Indija i Kina uvoze 1 milijun barela po danu, a jedna i druga su velesile u zalihama zlata.

Trgujući zlatom, New Dehli i Peking omogućuju Teheranu da zaobiđe zamrzavanje svojih  kapitala i embargo na naftu. Indija će putem državnih banaka UCO banke iz Kalkute  i turske banke Halkasie, ostvariti tu trgovinu zlatom. Što je tu revolucionarno? Plaćanje zlatom nafte nije nova ideja, a bilo je i slučajeva razmjene nafte za hranu. Takav model trgovanja, ako uzmemo u obzir da je riječ o ključnim multipolarnim silama, Kini, Indji, Iranu, Rusiji i Turskoj, možda navješćuje uspostavu novog monetarnog i gospodarskog bloka, imajući u vidu kako se trgovinski odnosi mogu proširiti i na druge zemlje i na druge proizvode.

I Ujedinjeni arapski emirati su najavili da će trgovati naftom s Kinom u kineskoj huan valuti, što će predstavljati oko 5,5 milijardi dolara naftnih transakcija koje će izbjeći kontrolu londonskih banaka. Podsjetimo da je 1973. godine, tadašnja Kyssingerova administracija dogovorila s OPEC-om povećanja cijene nafte pod uvjetom da financijski tokovi petrodolara obavezno tranzitiraju preko Londonskih banaka. Takva nova multipolarna monetarna struktura bi mogla snažno oslabiti, čak i dovesti u pitanje monetarnu i trgovinsku dominaciju dolara, ali i eura koji je usko povezan s američkim dolarom. Izbor zlata kao platnog sredstva proiozalzi iz alternativne gospodarske škole koja zagovara kraj monetarnog monopola dolara kao simbola i oružja svjestkog bankarskog sustava.

Takvu tezu zagovaraju i u SAD političar Ron Paul, kao i direktor Svjestke Banke Robert Zoelick koji smatra da slabljenje dolara zahtijeva usvajanje zlata kao paralelne platne valute (jednake dolaru) u međunarodnim trgovinskim odnosima. Uvođenje zlata kao platnog sredstva imalo bi također dalekosežne geopolitičke i gospodarske dimenzije, jer bi podrazumijevalo dovođenje u pitanje cijelog monetarističkog sustava Bretton Woodsa iz 1944., kao i američkog sustava FED (Federal Reserve System), te monopola štancanja novca od strane kartela privatnih banaka. Iransko-inidijska trgovinska inovacija bi se lako mogla pretvoriti u alternativni trgovinski i financijski model geopolitičke multipolarnosti.

Jure Vujić/VLM

Odgovori

Skip to content