SAD će ‘uništiti’ Iran provjerenom taktikom iz Hladnog rata, na isti način kao i SSSR

STALNI EKONOMSKI PRITISAK ĆE ISCRPITI ZEMLJU    Za razliku od onih koji smatraju da je vojni obračun SAD-a, Izraela i Irana neizbježan, profesor Jan Takab smatra da će se zbog stalnog američkog pritiska iransko društvo urušiti iznutra. Tako je srušen i SSSR.

 

Suprotno mišljenju brojnih vojnih analitičara koji ovih dana otvoreno najavljuju frontalni sukob SAD-a i Izraela s Iranom, profesor s ljubljanskog Fakulteta za međunarodne odnose, Jan Takab smatra da do njega ipak neće doći.

– Vidljivo je da SAD u iranskom slučaju primjenjuje istu taktiku okruživanja kao i u Hladnom ratu protiv SSSR-a, naravno u puno manjem opsegu. Taktika se sastoji od konstantnog ‘stiskanja’ i prisiljavanja Irana da ne ‘spušta gard’ nego da troši ogromne novce na naoružanje, vojne vježbe i vojnu industriju umjesto na socijalne programe, razvoj civilne industrije i rješavanje nezaposlenosti koja je u Iranu ogromna. To naravno izaziva nove napetosti u društvu i dovodi do toga da vlast postaje još paranoičnija i zatvorenija, troši još više novaca na vojsku, policiju i izabranu elitu, a još manje na narod. To naravno izaziva još napetosti i tako sve dok se društvo ne uruši iznutra. Režim će tada pasti na ovaj ili onaj način, smatra Takab.

Amerikanci su ‘opaki igrači’

Napominje da su Amerikanci ‘opaki igrači’ koji razmišljaju ne godinama nego desetljećima unaprijed.

– Od drugog svijetskog rata do danas uspjeli su pacificirati Japan i Njemačku te srušiti SSSR ne samo vojno i politički nego i kulturno. Drugim riječima, jedna Elvisova pjesma je vrijedila više od 1000 tenkova, a Elvisova pjesma u kombinaciji s tenkovima je snažna kombinacija.

Ono na što SAD računa je procjena s kraja 90-ih. Procjenjuju da će bum nataliteta koji muslimani proživljavaju početi splašnjavati negdje oko 2030. A do tada će već tridesetak godina biti pod direktnim utjecajem Amerikanaca smještenih na svim strateškim mjestima Bliskog istoka, njihove kulture i načina života, ističe Takab.

S njim se slaže i Vlatko Cvrtila, profesor na zagrebačkom fakultetu Političkih znanosti.

Oštra retorika umjesto sukoba

– Oružani sukob nije u interesu SAD-a, smatra Cvrtila, jer bi to uzrokovalo nove ekonomske nesigurnosti, što bi moglo poremetiti gospodarstva diljem svijeta pa tako i ono u SAD-u. Mislim da će s obje strane sve ostati u domeni psihološkog rata putem izjava za medije ili diplomatskih aktivnosti, s mogućnošću dodatne radikalizacije takvih odnosa, smatra Cvrtila.

Također kaže da je potvrđeno da Iran radi na nuklearnom programu, ali da je iznimno teško procijeniti rade li na izradi nuklearnog oružja. Što se tiče najave da bi Iran cijene svojih energenata mogao prestati vezati uz dolar, što bi moglo potaknuti sukob, smatra da je to malo izgledan scenarij.

Zaključuje da bez obzira na zaoštravanje u retorici oružani sukob na tom području zasad nije izvjestan, barem ne u bližoj budućnosti.

Autor: Damir Grund|dnevno.hr

Odgovori

Skip to content