Mate Kovačević: Istraga protiv nebesnika (snijeg u Splitu)

Kako bi prikrili ozbiljne nakane da istraže, a po već ustaljenoj navici i optuže “odgovorne” nebesnike za sve “nesreće” koje im  šalju iz svojih visina, DORH je u obliku najprizemnijega spina, s blagoslovom policije, počeo prikupljati podatke o posljedicama splitskoga nevremena, kako bi na poticaj mjesnoga SDP-a pripomogao u rušenju gradonačelnika Splita Željka Keruma

Navikli smo još za mandata prošle vlasti da Državno odvjetništvo u Hrvatskoj na primjer ravna investicijama u javnim poduzećima pa su se čak i neki menadžeri javno žalili kako se prije bilo kakve odluke o ulasku u važan posao konzultiraju s državnim odvjetnikom. Danas smo zahvaljujući novoj vlasti otišli još jedan korak u bolju i sretniju budućnost. Naime, moć u neograničenoj zemaljskoj vlasti Državnoga odvjetništva u novom razdoblju stekla je i mandat za istragu u odgovornosti za pojave elementarnih i vremenskih nepogoda.

U skladu s tim mandatom, sada Držvno odvjetništvo vodi pedantnu istragu zbog padanja snijega u Splitu pa je zahvaljujući tim ovlastima zatražilo od ravnateljstva splitskoga Kliničkoga bolničkog centra i podatke o broju Splićana koji su se ozlijedili padom na snijeg ili poledicu. Kako bi prikrili svoje ozbiljne nakane da istraže, a po već ustaljenoj navici i optuže “odgovorne” nebesnike za sve “nesreće” koje im ovi šalju iz svojih visina, DORH-ovi su dužnosnici u obliku najprizemnijega spina, očito uz blagoslov policije, počeli prikupljati podatke o posljedicama splitskoga nevremena, kako bi na poticaj mjesnoga SDP-a pripomogli u rušenju aktualnoga gradonačelnika Splita Željka Keruma.

Doista se ne bi smjela podcjenjivati upornost tužiteljskih činovnika, jer kako na primjer pokazuje i slučaj hrvatskoga branitelja iz Karlovca, Mihajla Hrastova, DORH ne kani odustati od njegova progona sve dok ne nađe sudca koji će ga osuditi. Kako pak drukčije na ime odštete neprijateljskim vojnicima i njihovim potomcima opravdati dodjelu novca poreznih obveznika, nakon što im je, zahvaljujući presudi Vrhovnoga suda, već isplaćena svota od oko 2 milijuna kuna državnoga novca. Ne zna se je li državni menadžer, koji je ulagao spomenute novce u neprijateljsku vojsku, za savjet tražio državnoga odvjetnika, nu valja priznati kako će Državno odvjetništvo teško priznati svoju grješku pa bi spomenutu ivesticiju u razvoj odnosa s agresorskom stranom mogao zatvorskom kaznom platiti tek hrvatski branitelj Mihajlo Hrastov.

U predizborno vrijeme bombastično najavljivani ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović, poznat po klevetničkoj kampanji protiv supraničke stranke, nije zanijemio samo kad je u pitanju bio sumnjiv moral nekih članova Kukuriku koalicije, nego je u borbi za proračunska sredstva namijenjena obrazovanju i prosvjeti uzmaknuo pred snažnijim igračima iz vlade pa je svojom potporom najavljene proračunske raspodjele novca, kako već sad tvrde u sindikatima, doveo hrvatsko školstvo na smrtnu postelju. Nu Jovanović je zato, kako je to primijetio i rektor Zagrebačkoga sveučilišta Aleksa Bjeliš, vjerojatno iskoristio političku poziciju pa na račun Sveučilišta u Zagrebu, sredstva iz europskih fondova preusmjerio “svomu” riječkom Sveučilištu. Osim lokalnoga paternalizma Jovanović je očito najviše uspjeha postigao u brisanju znamenite gajeve kvačice iznad slovnoga znaka /s/ pa je sad u nazivu njegova ministarstva riječ “šport” zamijenjena “sportom”, što će iz štedljiva hrvatskoga proračuna zahtijevati dodatna sredstva za izmjenom službenoga naziva. Možda je Jovanović novce za tehničke izmjene naziva ministarstva namirio iz nastavničkih plaća hrvatskih prosvjetara, a što će u slučaju da tijekom ljetnih mjeseci muhe navale na njegovo ministarstvo iziskivati dodatne troškove zbog pranja neizostavnih tragova muha, čime bi se uklonio utjecaj gajice na na novu hrvatsku ortografiju.

Sličnim jezično-politikanstkim poslom pozabavio se i ministar zdravstva Rajko Ostojić, koji je, valjda poradi dodvoravanja srpskoj jezičnoj praksi, svoje ministarstvo zdravstva tehnički preveo u zdravlje. Tako će mnoštvo zdravstvenih ustanova, zajedno sa svim tehničkim pomagalima ministarstva biti preimenovano, zašto također treba izdvojiti pozamašnu svotu proračunskoga novaca. Hoće li i ovaj ministar za troškove izradbe službenoga nazivlja svoje ustanove posegnute u fondove zdravstvenoga osiguranja koji, što od plaća, a što od dopunskoga osiguranja, plaćaju korisnici zdravstvene zaštite. Bolest “ministarstva zdravlja” i dijelova vlasti teško će prikriti i sve snažnije ministarstvo istine, koje formalno još uvijek ne postoji, ali se zato snažno osjeća u javnosti.

Zato još i ne znamo je li DORH pokrenuo istragu protiv navedenih ministara zbog neopravdane potrošnje sredstava iz državnoga proračuna. Nu kako se Državno odvjetništvo bavi istragom osnostranih pojava, ministri mogu mirno spavati i razbacivati se državfnim novcem.

Mate Kovačević/hrsvijet

Odgovori

Skip to content