Turska ugrožava projekt plinovoda Nabucco

Projekt plinovoda Nabucco, koji bi Europljanima trebao omogućiti smanjenje ovisnosti o ruskom plinu, ozbiljno je doveden u pitanje zbog turskih poteza, smatraju stručnjaci.

Otkako je u Ankari u srpnju 2009. potpisan međuvladin sporazum o tom plinovodu, kapaciteta više od 30 milijardi prostornih metara plina na godinu, projekt je ugrozilo nekoliko događaja i odluka turskih vlasti, javlja Hina.

Zbog opetovanih sporova između Rusije i Ukrajine o cijeni plina, koji su izazvali prekide u opskrbi, Europska unija je odlučila pokrenuti projekt Južnog plinskog koridora, čiji je Nabucco ključni element. No, u prosincu Turska je odobrila Rusiji da njezin plinovod Južni tok prolazi preko njezinih crnomorskih voda, a gradnja tog plinovoda kapaciteta 63 milijardi prostornih metara plina na godinu trebala bi početi ove godine.

“Nabucco je bio u komi daleko prije dogovora o Južnom toku”, ocijenio je Necdet Pamir, bivši zamjenik direktora turske energetske kompanije TPAO. “No nitko se ne usudi reći da je Nabucco mrtav”, dodao je.

Turska je u prosincu također potpisala sporazum s Azerbajdžanom o gradnju plinovoda TransAnadolija, potaknuvši nove sumnje u izvedivost Nabucca, koji od samoga početka ima poteškoća s osiguranjem dovoljne opskrbe plinom. Službeno, Turska, jedan od šest partnera, projekt i dalje podržava.

“Nastavljamo napore da taj projekt postane realnost”, rekao je nedavno turski ministar energetike Taner Yildiz.

No stručnjaci u to ozbiljnoj sumnjaju. “Turska nije doista ušla u igru”, rekao je Andrew Neff, stručnjak konzultantske tvrtke IHS Global Insight. Ross Wilson, bivši američki veleposlanik u Turskoj, a danas ravnatelj Centra Dinu Patriciu Eurasia u SAD-u, smatra da Turska, nakon potpisa s Rusijom, može povećati “svoju težinu za pregovore” s Europljanima u pogledu njihova Južnog koridora.

Taj koridor može uključivati Nabucco, plinovod TAP (The Trans Adriatic Pipeline) ili Interkonektor (ITGI). Posljednja dva polaze od Turske prema Italiji i već su izrazili želju da surađuju s TransAnadolijom. “Nabucco je nepotpun projekt, od samoga početka”, smatra Mete Goknel, bivši direktor turske nacionalne kompanije za distribuciju Botas, jednog od partnera u projektu. “Tko će staviti plin u plinovod?”, pita se.

Elnur Sultanov, stručnjak za energetiku iz Azerbajdžana, smatra da je projekt Jugoistočnog europskog plinovoda (SEEP), za koji se zauzima britanski BP, “najbolje moguće rješenje”.Kao i Nabucco, plinovod bi išao do Austrije, ali uz manje troškove, manjeg kapaciteta i koristeći postojeću infrastrukturu.

Što god bilo, stručnjaci napominju da čak i s projektom kakav je Nabucco Europa neće moći bitno smanjiti ovisnost o Rusiji. Po procjenama BP-a, europski uvoz plina udvostručit će se 2030.

Odgovori

Skip to content