KONCERT DU SIMFONIJSKOG ORKESTRA FRANJEVAČKOJ CRKVI

Odličan odabir solistice!  Zbog priredbe vezane uz kraj školske godine, posljednji nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra nije priređen u Kneževom dvoru. Jer, oproštajni program za osnovce i srednjoškolce koji se događao ispod Zvonika sigurno bi nadglašavao sviranje u Dvoru.

Stoga je koncert premješten u Franjevačku crkvu. Orkestrom je po prvi put ravnao talijanski dirigent Nicola Giuliani, a solistica je bila Naira Asatryan, armenska klaviristica koja živi u Dubrovniku.

{jathumbnail off}Program su činile dvije Beethovenove skladbe: Peti koncert za klavir i orkestar u Es-duru i Osma simfonija u F-duru, a uvertira je izostavljena sigurno zbog duljine trajanja skladbe sa solistom. Klaviristicu Nairu Asatryan povezujemo uz glazbena događanja vezana uz festu sv.Vlaha. Jer, u danima od feste ona organizira gostovanja svjetski renomiranih armenskih umjetnika i ansambala. Međutim, itekako se sjećamo i njenih, doduše rijetkih nastupa u Gradu u različitim prigodama. U Petom klavirskom koncertu Naira Asatryan je pokazala visoke atribute vrhunskog umjetnika. Osim toga, njeno sviranje je posebnije i od velikih imena koje smo u Dubrovniku zaista imali prilike čuti ali je teško bez dulje analize ilustirati tu njenu odliku. Recimo stoga da je Naira Asatryan diskretnim i zanimljivim interpretativnim slobodama u drugačijem svjetlu predstavila ovo izrazito popularno djelo. O jasnoći i boji tona da i ne govorimo, tehničkoj spretnosti i očitom veselju za muziciranjem koji je na podij donio opuštenost… Stoga Nairu Asatryan s potpunim pravom možemo svrstati u najjače umjetnike, bez obzira na instrument, koje Dubrovnik danas može ponuditi domaćoj publici i koje bi isto tako trebao plasirati i na neko drugo tržište.

U drugom dijelu izvedena je Beethovenova Osma simfonija. Već u pratnji Klavirskog koncerta nam se moglo činiti da Nicola Giuliani ponekad posustaje i za solisticom i za orkestrom, odnosno da su ponekad u idejnom raskoraku. U simfoniji se taj odnos poboljšao ali nam se ipak ponegdje čnilo da je orkestar «glavni». Simfonija je dobro zvučala i brojna je publika bila zadovoljna.
S.D./HU-BENEDIKT

Odgovori

Skip to content