Sirijce sotoniziraju kao Hrvate prije Domovinskog rata

Pogledajte što je bila izlika Miloševića i velikosrpske ideologije – prikazivanje Hrvata kao zločinačkog naroda, za što su imali potporu britanske politike

 

Išli su na tu matricu kako je hrvatski narod genocidan, zločinački. To je tzv. sotoniziranje protivnika, onog kojeg želite napasti. Čim je sotoniziranje u pitanju, ta matrica je ista, bez obzira na vrijeme i mjesta na kojima se primjenjuje – kaže Davor Domazet.

 

Znate li da je prema podacima NATO-a sirijskog predsjednika Assada prije nešto više od tri mjeseca podržavalo 70 posto Sirijaca? Vjerojatno ne znate. “Patologija informacija” u mainstream medijima Hrvate podsjeća na godine prije Domovinskog rata i medijsku pripremu agresije. “Mediji odrađuju 98 posto posla u pripremi rata!”, kaže admiral Davor Domazet Lošo, geostrateški i geopolitički analitičar.

Za čitatelje mainstream medija podaci o Assadovoj popularnosti među Sirijcima vjerojatno će biti velik šok. No, kako je u svibnju objavio World Tribune, predsjednika države koju SAD želi napasti podržavalo je više od dvije trećine stanovništva. Tek 10 posto Sirijaca podržavalo je tzv. opoziciju. Davora Domazeta smo upitali može li se povući paralela između vremena prije velikosrpske agresije na Hrvatsku i vrlo skore agresije SAD-a na Siriju.

– Može. Pogledajte što je bila izlika Miloševića i velikosrpske ideologije – prikazivanje Hrvata kao zločinačkog naroda, za što su imali potporu britanske politike. Išli su na tu matricu kako je hrvatski narod genocidan, zločinački. To je tzv. sotoniziranje protivnika, onog kojeg želite napasti. Čim je sotoniziranje u pitanju, ta matrica je ista, bez obzira na vrijeme i mjesta na kojima se primjenjuje. Ako nekog hoćete napasti, bez obzira što nemate nikakvog uporišta, sotonizirate ga. Sjetite se kako je Saddam Husein prikazivan, kao Hitler – kaže Domazet.

 

Mediji su ti koji “ubijaju”

U cijeloj priči, naglašava, glavnu ulogu igraju mediji.

– Mediji su glavni u pripremi rata. Medijska priprema za napad na Siriju je kao i ona koja je kod nas počela 1981. i trajala 10 godina. Medijska priprema rata je već 98 posto rata, a krstareće rakete će biti tek 2 posto. Mediji su ti koji “ubijaju”. To treba reći! Koja je razlika da li čovjek umre od krstareće rakete, bojnog otrova, noža ili puške? Čovjek je ubijen. U tome je problem. Nije slučajno da Papa poziva na molitvu za Siriju. Kud će svijet ići ako svatko uzme najmoćnije oružje u svoje ruke i napadne gdje mu padne na pamet? – oštar je Domazet.

 

Navodi i primjer medijske pripreme napada.

– Zamislite kako navikavaju svijet s ovih ’50 ciljeva’! Dva dana svjetski mediji ne prestaju pisati o tome kako je dano proširenje ciljeva sa 50 na više. Više se ne postavlja pitanje opravdanosti i tih 50 ciljeva, već su naviknuti da ih treba napasti. Ali, kao, bit će dobri, neće napasti kao Irak, bombardirat će “samo” tri dana.

Američki predsjednik Barack Obama će u svom obraćanju Amerikancima, u kojem će pokušati uvjeriti svoje sunarodnjake u ispravnost napada na Siriju, koristiti isprobanu taktiku, smatra Domazet.

– Ništa što već nismo vidjeli. Koristit će se televizijskim snimkama koje su užasne, vidi se da su nastradale žene, djeca. Samo ostaje glavno pitanje – tko je to učinio? Uvjeravanje će biti vrlo jednostavno: Mi smo Amerika, mi smo sila, mi moramo reagirati. On nikad neće objašnjavati pozadinu, a to su dominacija i kontrola nafte – kaže Lošo.

 

Napad kroz dva-tri dana

Hrvatski analitičar vjeruje da će SAD napasti Siriju kroz dva-tri dana, nakon što američki Kongres donese odluku kojom će prihvatiti rezoluciju o napadu na Siriju. Iako, naglašava Domazet, odluka o napadu na tu zemlju donesena je prije mnogo godina. A razlog napada su kontrola nafte i napad na Iran. Domazet naglašava kako će biti važno pratiti reakcije Rusije, Kine i Irana nakon napada. Osim diplomatskog rata, Lošo vjeruje da neće biti drugih reakcija, čak i u slučaju donedavno vrlo ratobornog Irana.

– Iran neće ništa učiniti prema Izraelu, to ne dolazi u obzir. Jedna od pretpostavki je da će reagirati prema Saudijskoj Arabiji i Kataru, jer iz tih zemalja dolazi financiranje za vođenje rata i te tzv. oporbe u Siriji.

 

Turska želi obnoviti Otomansko carstvo

Prema posljednjim informacijama, Turska je na granici sa Sirijom nagomilala nove snage. Lošo objašnjava kako je normalno da susjedne zemlje poduzimaju mjere pripravnosti kada svjetska velesila najavi udar na suverenu zemlju. No objašnjava kako Turska potencira napad iz svojih razloga.

– Turska se vidi se kao obnovu Otomanskog carstva. Napisali su strategiju “Strateška dubina do 2071. godine”. Imaju apetite. S druge strane, Saudijska Arabija, koja to sve financira i radi kao produžena ruka SAD-a, je postala nestrpljiva – objašnjava Domazet. Priupitali smo ga i o glasinama da Sirija posjeduje napredni S-300 protuzračni obrambeni sustav koji bi mogla koristiti kada SAD napadne.

– Po mom mišljenju nema. A i da ima, teško bi se mogla suprotstaviti integriranom višeslojnom raketnom udaru – kaže i zaključuje kako nam slijede teška vremena.

– Slijedi nestabilno vrijeme u kojem će se Sredozemlje, Bliski i Srednji istok naći u previranju i teškoj situaciji.

 

Zanemarivanje nezgodnih činjenica i manipulacija činjenicama

Novinar britanskog Guardiana početkom prošle godine pozabavio se upravo utjecajem medija na krizu u Siriji. Tako objašnjava kako su u to vrijeme ankete pokazivale kako su čak i katarske ankete pokazivale da većina Sirijaca podržava Assada što bi bile “velike vijesti” da su se tada objavile u medijima. No, kada se medijsko pokrivanje događaja pretvori u propagandno oružje, nezgodne činjenice se zanemaruju, piše Jonathan Steele.

New York Times je na naslovnici od 7. rujna svoje čitatelje “obavijestio” da “Sirija prikuplja nervni plin pred očima svijeta”. Novine su ustvrdile kako je Sirija prikupila jednu od najvećih zaliha kemijskog oružja, pri čemu se pozivaju na američke diplomatske dopise i deklasificirane obavještajne zapise. Do toga je, prema njima, došlo na način da su predsjednik Bashar al-Assad i njegov otac koristili legalne kemijske supstance za izradu smrtonosnih kemijskih oružja. A diplomatski spis iz 2010. na kojeg se pozivaju kaže kako su diplomati instruirani da naglase kako bi neuspjeh u prekidu tijekova kemikalija i opreme u Siriju, Iran i Sjevernu Koreju mogao dovesti do neuspjeha napora grupe zemalja koje se protive kemijskom i atomskom oružju. Nigdje ni riječi dokaza da Sirija legalno uvezene kemikalije koristi za izradu kemijskog oružja, a ne u civilne svrhe, piše Syrianews.cc.

Autor: Zoran Stupar/Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content