PAPA: Kršćanska se nada ne temelji na ljudskim sigurnostima

Papa Franjo na općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra; 29. ožujka 2017. – REUTERS

Poput Abrahama, otvorite srce vjeri, i Bog će učiniti ono što je obećao – poticaj je pape Franje upućen vjernicima u katehezi na općoj audijenciji srijedom, održanoj 29. ožujka na Trgu svetoga Petra. Sveti je Otac nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi koja se ima temeljiti na vjeri.

Nada se ima temeljiti na vjeri, a ne na ljudskim rasuđivanjima i sigurnostima

Abraham nije za nas samo „otac vjere“, nego i „otac nade“. Abraham je, naime, postojan u nadi protiv svake nade, ne dvoji – rekao je Papa te objasnio – Riječ je o nadi koja se ne temelji na ljudskim sigurnostima, nego je ukorijenjena u vjeri. I nama se objavljuje Bog koji spašava. Bog je Isusa uskrisio od mrtvih kako bismo i mi u Njemu mogli iz smrti prijeći u život, i biti novo čovječanstvo.

Naša se nada ne oslanja na ljudska rasuđivanja, predviđanja i sigurnostî – istaknuo je potom Sveti Otac. Ona se očituje tamo gdje više nema nade, gdje više nema ničega čemu bi se čovjek mogao nadati, upravo onako kako se dogodilo Abrahamu, suočenom sa skorom smrću, i neplodnošću žene Sare. Bližio se njihov kraj, nisu mogli imati djece, i u toj je situaciji Abraham povjerovao i gajio nadu protiv svake nade. U tomu je divota! Velika se nada, naime, temelji na vjeri, i upravo zbog toga može ići dalje od svake nade. Ne temelji se na našoj, nego na Božjoj riječi – napomenuo je papa Franjo.
Jedina je cijena: otvoriti srce vjeri

Pozvani smo stoga nasljedovati Abrahamov primjer koji se, iako je bio pred stvarnošću koja se činila naklonjena smrti, pouzdaje u Boga, uvjeren da može učiniti ono što je obećao. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je – prema Papinim riječima – otvoriti srce vjeri. Otvorite svoja srca i ta će vas Božja snaga voditi naprijed, činit će čudesne stvari i naučit će vas što je nada. To je jedina cijena: otvoriti srce vjeri, a On će učiniti ostalo – istaknuo je Sveti Otac.

Ako imamo otvoreno srce, susrest ćemo se na Nebeskom trgu

To obećanje ne dolazi od bilo koga, nego od Boga koji je uskrsnuće i život – napomenuo je Papa te potaknuo – Nemojmo stoga ostati oslonjeni na svoje sigurnosti, na svoje sposobnosti, nego na Božje obećanje, kao što je učinio Abraham, jer kada Bog nešto obeća, ostvaruje to što je obećao. Nikada ne iznevjeri zadanu riječ – istaknuo je Papa.

Danas smo svi na trgu, – dodao je – uzdižemo hvalu Gospodinu, otpjevat ćemo Očenaš, a poslije primiti blagoslov… Ali, to prolazi. No, to je i obećanje nade. Ako mi danas imamo otvoreno srce, jamčim vam da ćemo se svi susresti na trgu Neba koje nikada neće proći. To je Božje obećanje, i to je naša nada, ako otvorimo svoja srca – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content