Istanbulska konvencija je trojanski konj rodne ideologije

Priopćenje za javnost građanske inicijative „Zaštitimo žene odbacimo (rodnu) ideologiju“ prenosimo u cijelosti: 

Na skupu 1. listopada 2017. u Splitu su govorili: Teo Klarić, dipl.ing. predsjednik organizacijskog odbora GI, prof. Danijela Visković Veršić, mag. iur. Mario Vojvodić, dr. sc. Sanja Bilač, prof. dr. sc. Josip Mužić, predsjednik udruge „Vigilare“  Vice Batarelo i prof. dr. sc. Matko Marušić.

Istaknuto je da se ratifikacijom tzv. Istanbulske konvencije neće podići razina zaštite  prava žena i zaštite od obiteljskog nasilja, što navode zagovornici njene brze ratifikacije. Neće doći do  izmjene makar i jednog članka zakona u području zaštite prava od nasilja u obitelji jer je u najnoviji Zakon donesen u srpnju ove godine ugrađena nova EU Direktiva 2012/29/EU, pa se  primjenjuju  najviši EU standardi. Dakle, ratifikacija Konvencije sama po sebi ne bi ženama i žrtvama obiteljskog nasilja donjela ništa novog i ništa bolje od onog što već sada imaju.

Pravi cilj ratifikacije IK je što se pod krinkom zaštite ljudskih prava žena želi nametnuti protuznanstvena i protuljudska „rodna“ ideologija. Bit rodne ideologije je tvrdnja da je spol biološki zadan i nepromjenjiv, dok je rod društvena konstrukcija, nestabilna i promjenjiva pa tako svatko prema svojoj volji može birati svoj rod, tako da prema spolu može biti muškarac, a prema rodu žena. Primjena zakona o rodnom identitetu u drugim zemljama rezultirale su pojavom daleko većeg nasilja nego do tada. Npr. osoba koja se deklarira kao „žena“ ima zakonsko pravo ulaziti u ženske nužnike i svlačionice. Postavlja se pitanje kakvi su to zakoni koji žele zaštititi žene od nasilja, a izlažu djevoje i žene neugodnostima u prostorima i okruženjima koja su namjenjena samo njima.

Zbog toga su sudionici skupa pozvali vladu i Hrvatski sabor da odustane od ratifikacije Konvencije dok se za to ne stvore preduvjeti.

Prvi preduvjet da se Ustavni sud očituje o tome da li je Konvencija u skladu s Ustavom, budući se koristi pojam “ roda“  koji ne pripada zaštićenim odlikama osoba prema članku 17. Stavku 2.  Isto tako pojam „roda“ se ne može svrstati pod članak 35. Ustava, zato jer ustavotvorac nije prihvatio njegovo postojanje, doseg znanstvenost torije kojima se taj konstrukt nameće. Iz navedenog je očito da Hrvatski sabor ne može potvrditi Istanbulsku konvenciju kao međunarodni ugovor koji traži donošenje i izmjenu zakona, jer bi njena ratifikacija prethodno tražila promjenu Ustava.

Ustavni sud prethodno treba dati mišljenje i je li Konvencija dovodi do ograničavanja ustavnog prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima budući se djeca od predškolske dobi uče da mogu slobodno odabrati svoj rod. Isto tako, odgovor na pitanje ugrožavaju li se slobode savjesti i izražavanja mišljenja i vjeroispovijedi onih koji se na temelju svojeg vjerskog ili filozofskog uvjerenja protive postavkama koncepta “roda”.

Drugi preduvjet je da se Ministarstvo znanosti očituje da li je rodna teorija znanstveno utemeljena ili nije. Stoga se predlaže da ministrica Divjak formira Znanstveno povjerenstvo za procjenu znanstvene utemeljenosti rodne teorije. Članovi povjerenstva trebaju biti ugledni profesori iz područja anatomije, genetike, fiziologije, biokemije i psihologije koji će predati svoj zaključak Hrvatskom saboru.

Tek nakon pozitivnog očitovanja Ustavnog suda i Ministarstva znanosti, Hrvatski sabor može pristupiti postupku ratifikacije Konvencije. Upozorili su Hrvatsku sabor i vladu da ukoliko ratificira Konvenciju bez navedenih prethodnih očitovanja, da će započete podjele u hrvatskom društva eskalirati s nesagledivim posljedicama. Zbog toga je prilikom ratifikacije potrebno provesti pojedinačno glasovanje zastupnika kako bi se svaki od njih suočio sa sudom javnosti.

U međuvremenu, dok se ne donesu mišljenja Ustanvog suda i Ministarstva bilo bi dobro na Hrvatskoj televiziji i drugim medijima organizirati objektivna sučeljavanja stručnjaka i okrugle stolove kako bi se hrvatska javnost upoznala o svim aspektiva Istanbulske konvencije.

Na skupu je prof. Marušić pozvao prof. Peru Lučina, kao znanstvenika lijevo-liberalne orjentacije, na javno sučeljavanje o znanstvenim aspektima rodne teorije. Vjeruje da bi njihova stručna rasprava izazvala velik interes javnosti i dala potpuniji uvid javnosti u znanstveni aspekt rodne teorije, kako konzervativnoj tako i lijevo-liberalnoj.

Na kraju su svi sudionici skupa uputili poziv Hrvatskoj vladi i Saboru na bržu i učinkovitiju provedu postojećih zakona radi zaštite najranjivijih članova hrvatskog društva: žena i djece te pozvali na odbacivanje svake ideologije koja će razoriti kulturu, veru i tradiciju hrvatskog naroda.

Skraćeni snimak skupa vidi ovdje.

Za organizacijski odbor GI „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“

Teo Klarić

1 comment

Odgovori

Skip to content