Memoarski zapisi Žarka Domljana: Sjednica Sabora održavala se u najtežem i možda najdramatičnijem trenutku novije hrvatske povijesti

Danas je Dan neovisnosti, blagdan kojim se obilježava 8. listopada 1991. godine, dan kad je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

Sabor je tada utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Dramatičnim danima u listopadu 1991. godine svjedočio je i tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan.

“Znali smo da će od toga 8. listopada, kad će se početi primjenjivati sve odluke iz Deklaracije i Ustavnoga zakona, doći do gužve i da će oni pokušati nekim aktom to onemogućiti. Tako je i bilo, 7. listopada dogodio se zračni napad na Banske dvore, kada su umalo ubijeni Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ante Marković”, rekao je za tportal u lipnju prije dvije godine povodom Dana državnosti.

Domljan je svoja sjećanja ja na te dramatične dane opisao u memoarskim zapisima pod naslovom ‘Visoko podignimo zastavu’.

U njima se prisjetio da je 7. listopada nakon napada na iz Sabora odjurio preko puta do Banskih dvora i zatekao užasan prizor, a predsjednika Franju Tuđmana našao je u tunelu ispod Gornjeg grada.

“Našao sam ga u tunelu ispod Gornjeg grada, za koji do tada uopće nisam znao da postoji, a ulaz mu je bio skriven ispod jedne kuće u Tkalčićevoj ulici. Sjedio je sam u maloj i loše osvijetljenoj prostoriji”, opisao je Domljan.

Tada je dogovoreno da se sjednica Sabora održi na tajnom i sigurnom mjestu.

“Ta sjednica održavala se u najtežem i možda najdramatičnijem trenutku novije hrvatske povijesti, o čemu svjedoči i mjesto održavanja. Od vremena turskih zuluma Hrvatski sabor nije bio prisiljen tražiti tajno i skrovito mjesto za svoje sjednice”, poručio je tadašnji predsjednik Sabora.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content