Dr. Ivo Lučić: Dok Europa i SAD komemoriraju žrtve komunizma, Filozofski fakultet, Sjeverna Koreja i Rusija slave ‘Oktobarsku revoluciju’

“Europski parlament donio je svoju poznatu Rezoluciju o osudi komunističkog režima. Bijela kuća 7. listopada obilježila je Dan žrtava komunizma, a u Moskvi, Sjevernoj Koreji i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu taj dan obilježen je upravo na drugi način, kako to kaže dekanica.”, komentirao je za Narod.hr dr. Ivo Lučić, viši znanstveni suradnik s Hrvatskog instituta za povijest, član Vijeća za suočavanje s prošlošću, obavijest dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojom brani postavljanje totalitarnih simbola na fakultetu.

Podsjetimo, dekanica prof. dr. sc. Vesna Vlahović Štetić, psihologinja, brani postavljanje natpisa “Proleteri svih zemalja, ujedinite se” na zgradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu i veličanje boljševičke “Oktobarske revolucije” tvrdeći: “Studentski zbor Filozofskog fakulteta odlučio je 7. studenog 2017. simbolički obilježiti jednu obljetnicu koje se ovih dana, na različitim mjestima i na različite načine, obilježava u čitavom svijetu“, ističe u obavijesti nakon mnogobrojnih medijskih napisa koji su osudili taj čin, ali dekanica ne vidi ništa problematično u veličanju simbola totalitarizma i bešćutnosti na milijunske žrtve i progone koje je komunistički režim nemilosrdno provodio.

Rezolucija Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima izdana je 25. siječnja 2006. u Strasbourgu od parlamentarne skupštine Vijeća Europe i koja snažno osuđuje komunističke zločine.

U rezoluciji Europski parlament poziva “sve komunističke ili post-komunističke stranke da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi i da ih osude bez ikakvih nejasnoća.”

Vijeće Europe, koje je posebice aktivno na području očuvanja Europske konvencije o ljudskim pravima i očuvanja demokratskih načela i načela pravne države, istaknulo je na potrebu da se apel iz ove rezolucije primijeni u praksi.

Također, Hrvatski sabor već je 2006. godine, kao svojevrsni odjek Rezolucije 1481, donio vlastitu Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. (dokument objavljen u “Narodnim novinama” br. 76/2006).

Nejasno je zašto hrvatske vlade od 2006. do danas u potpunosti ne provode niti Rezoluciju Vijeća Europe niti vlastitu Deklaraciju, dok se kod uvođenja brojnih promjena učestalo pozivaju na obveze prema europskim institucijama.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content