Kolonom sjećanja do istine o Domovinskom ratu

Djevojke, momci,

Posjetite Vukovar i Škabrnju i saznajte što se dogodilo 18. studenoga 1991. godine, saznajte istinu o Domovinskom ratu. Kolonom sjećanja odajemo počast poginulim i nestalim, odajemo počast svim braniteljima Hrvatske, posebno braniteljima Vukovara 1991. i Škabrnje 1991. godine. Tjednom sjećanja evociramo uspomene na herojsku borbu hrvatskog naroda za svoju slobodu. Kolonom sjećanja podsjećamo narod i međunarodnu zajednicu na zločine nad Hrvatima i drugim etničkim skupinama koje su branile Hrvatsku.

Odajte počast svima koji su poginuli, nestali, ranjeni svima koji su branili dom i Domovinu. Posjetite Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u  Vukovaru, Spomen dom na Ovčari, posjetite Muzej ratne vukovarske bolnice, obnovljeni dvorac Eltz, Trpinjsku cestu i druga mjesta koja svjedoče o agresiji na Republiku Hrvatsku.

Posjetite Škabrnju i zapalite svijeću pored spomen obilježja – golubica u Škabrnji (mjesto masovne grobnice) i spomeniku na mjesnom groblju. Posjetite obnovljenu crkvu u kojoj je spomen žrtvama agresije na Škabrnju.

1. Popis civilnih žrtava u Škabrnji

Foto 1. Popis civilnih žrtava u Škabrnji

2. Srušena crkva u Škabrnji

Foto 2. Ostatci srušene crkve u Škabrnji

Vi koji ste se rodili nakon Domovinskog rata imali ste sretnije djetinjstvo, niste proživjeli strahote rata, teškoće progonstva, niste u ratu ostali bez svojih najmilijih.

U knjizi Krhotine djetinjstva/Koracima nade u istinu (Izdavač „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“, Zadar 2015.) sabrana su svjedočanstva 40 mladih ljudi diljem Hrvatske koji svjedoče o svom djetinjstvu tijekom Domovinskog rata, progonstvu, gubitku roditelja i gubitka svog doma.  Pročitaj njihova svjedočanstva, njihove patnje, strahove i poglede na život…  

 3

Foto 3. Naslovnica knjige svjedočanstava

Treba znati da su za vrijeme Domovinskog rata ubijena 402 hrvatska djeteta, preko 1.044 hrvatske djece je ranjeno, 5.497 hrvatske djece ostalo je bez jednog roditelja, 74-ro djece je izgubilo oba roditelja, preko 35.000 djece bilo je u progonstvu, a njih više od 15 000 rođeno je u progonstvu!

Treba znati da je tijekom agresije na Republiku Hrvatsku ubijeno više civila (7.263 ubijena) nego vojnika (6.891), da su otkrivene 143 masovne grobnice i više od 1400 pojedinačnih grobova žrtava srpske agresije (do 2012. godine). Još se ne zna sudbina oko 1000 osoba (civila i branitelja)!

Treba znati da je u Vukovaru tijekom rata uništeno 91% stambenoga fonda, u Hrvatskoj Kostajnici 85%, u Slunju 84%, u Pakracu 76% i tako dalje.

Treba znati da su povijesti koju vam serviraju Jakovine, Markovine, Klasići i ostali kvazi povjesničari laži, laži o građanskom ratu. Bila je to agresija Srbije na Hrvatsku potpomognuta pobunjenim Srbima u Hrvatskoj a ne građanski rat. Bila je to okupacija hrvatskih teritorija (tzv. SAO Krajina, Istočna Slavonija i Baranja) i etničko čišćenje s ciljem stvaranja etnički čiste velike Srbije s granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag. Mi nismo ratovali u Srbiji (Nišu, Negotinu, Užicu itd.), mi nismo raketirali Beograd (kao oni Zagreb) nismo razarali srpske gradove i sela u Srbiji kao oni Vukovar, Pakrac, Petrinju, Turanj, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Slavonski brod i mnoga druga.  Mi smo branili svoja ognjišta, svoju djedovinu, svoje obitelji od agresora i vi možete biti ponosni na hrvatske branitelje.Budite ponosni na sinove Bljeska i Oluje koji su oslobodili okupirana područja Hrvatske! Budite ponosni na branitelja djeda i oca jer čast je braniti domovinu.

4. Dubrovnik 1991.

Foto 4. Razaranja u Dubrovniku – Ratni Stradun

Nemojte nikada zaboraviti heroje Domovinskog rata, žrtve obrambenog Domovinskog rata!Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru ima 938 križeva za 938 žrtava! Diljem Republike Hrvatske se nalaze 76 Spomen obilježja – golubice koje označavaju 122 masovne grobnice.

5. Spomen obilježje - golubica

Foto 5. Spomen obilježje – golubica na Ovčari

6. 938 križeva za 938 žrtava

Foto 6. 938 križeva na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata – Vukovar

7. Spomen dom Ovčara

Foto 7. Spomen dom Ovčara

Bliži se 26-ta obljetnica nekažnjenih zločina nad Hrvatima u Vukovaru i Škabrnji. I ove godine krenut će kolone sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, aleje hrvatskih branitelja u Vukovaru. Također će krenuti kolona sjećanja u hrvatskoj Škabrnjida nas podsjeti na zločine agresora, na hrabrost branitelja, na nestale branitelje i civile.

Vukovarski vodotoranj, simbol otpora, je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila ali je prkosno izdržao.

8. Vukovarski vodotoranj (preko 600 projektila ga je pogodilo)

Foto 8. Vukovarski vodotoranj

9. Kolona sjećanja

Foto 9. Kolona sjećanja 2016. godine

Djevojke i momci priključite se Koloni sjećanja i poklonite se žrtvama Domovinskog rata, odajte počast hrvatskim braniteljima koji su obranili i oslobodili Lijepu našu. Budite dio ponosne i dostojanstvene kolone domoljuba, zapalite svijeću i postavite hrvatsku zastavicu na grobove heroja Vukovara, ubijenih civila i ubijene djece.

Ne ponovilo se nikad više! Počivali u miru!

Dr. Marko Jukić, hrvatski branitelj

Odgovori

Skip to content