U Sinju prikazan film “Ovčara – neispričana priča”

U dvorani Franjevačkog samostana Gospe Sinjske sinoć je prikazan dokumentarni film ‘Ovčara – neispričana priča’. Riječ je o filmu, projektu Nacionalnog sindikata policije, koji se diljem Hrvatske prikazuje kroz program Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju koji organizira Hrvatska udruga Benedikt.

Film govori o pokolju koji se dogodio u studenom 1991. godine tijekom srpske okupacije Vukovara, u kojem je prikazana sva strahota zlodjela počinjenih nad nevinim žrtvama na Ovčari, njih 276 među kojima je bila i jedna trudna žena i petnaestogodišnji dječak.

U filmu govore preživjeli vojnici Vilim Karlović, Hajdar Dodaj, Dragutin Berhofer i dr. Mirjana Semrnić Rutko. Iznose pojedinosti koje su osobno doživjeli ili vidjeli, vožnju autobusom zajedno s ranjenicima, događanja u hangarima, na Ovčari i nezamislivu brutalnost neprijatelja prema zarobljenima.

Marijo Popović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt istaknuo je kako je veoma bitno da što više ljudi vidi ovaj film i strahote koje su doživjele nevine žrtve, kako bi se o vidjela istina o Domovinskom ratu.
‘Ono što je bitno u ovom filmu je da se vidi tko su bili ti koji su počinili strašan zločin na Ovčari i drugim mjestima. Detaljno i precizno navedena su i imena svakog počinitelja koji nije progonjen. U dobrom dijelu krivo je i hrvatsko pravosuđe, jer nije dovoljno dalo svoj doprinos u rasvjetljavanju ovih događaja i procesuiranju zločinaca’, kazao je Popović.

U okviru programa sutra, 16. studenog u 18 sati u Dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu održat će se zanimljivo predavanje.
‘Naš prijatelj i suradnik Udruge Sinjanin Boško Ramljak govorit će splitskim učenicima o događanjima u Domovinskom ratu. Kazivat će svoja svjedočanstva kroz koja je prošao u Domovinskom ratu u kojem je dva puta ranjavan. Veoma nam je bitno da ovo i druga svjedočanstva branitelja slušaju naši mladi koji se nisu ni rodili za vrijeme Domovinskog rata, a ovo je prilika da od onih koji su branili Hrvatsku saznaju puno’, kazao je Popović.

Prije početka filma okupljene je pozdravio sinjski gvardijan fra Petar Klapež, koji se zahvalio organizatorima na filmu. Na kraju programa gvardijan je predvodio molitvu za smrtno stradale na Ovčari i u Domovinskom ratu.

Izvor: ferata.hr

Odgovori

Skip to content