Obitelj i prijatelji u četvrtak se na Mirogoju oprostili od generala Praljka

U četvrtak je u zagrebačkom krematoriju na posljednji počinak ispraćen hrvatski general Slobodan Praljak. Tiho, bez ikakve pompe, kako je to i želio, posljednje zbogom rekli su mu članovi najuže obitelji i tek nekolicina bliskih prijatelja – onih koje je general naveo u oproštajnom pismu upućenom obitelji, javlja Večernji list.

Tijelo generala Praljka u najvećoj je diskreciji stiglo iz Haaga. Jedan izvor tvrdi kako je prebačeno odmah nakon obdukcije protekli petak, a drugi izvor navodi da su posmrtni ostaci preneseni na dan ispraćaja u krugu obitelji, dakle u četvrtak.

U ponedjeljak u podne u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održat će se komemoracija za Slobodana Praljka u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora. Tamo neće biti nitko od Praljkove obitelji, piše Tportal.

“Mjesta za političare nisu ni predviđena. Ako netko i dođe, sjest će tamo gdje će naći mjesta, a političara neće biti ni među govornicima. Ako dođu, doći će kao privatne osobe”, otkrio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavap Miljavac.

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, će održati govor kao član Hrvatskog generalskog zbora i Praljkov prijatelj. Među govornicima je general HVO-a Stanko Sopta te sam Miljavac.

U dvorani će biti velika Praljkova fotografija i jedna ruža kraj nje, a na platnu će se prikazivati njegove fotografije iz ratnih dana. Za umjetnički dio pobrinut će se glumci Dragan Despot i Zlatko Vitez te će čitati određene ulomke iz djela Williama Shakespearea.

Odustalo se od pozivanja klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, koja djeluje u sklopu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. ‘Htjeli smo da oni pjevaju, ali smo kasnije uvidjeli da ih ne želimo uvlačiti i dovoditi u nezgodan položaj. Umjesto njih pjevat će klapa Drača iz Čapljine’, zaključuje Miljavac.

U domu obitelji Slobodana Praljka pronađeno je oproštajno pismo, koje je napisao prije dvije godine, a u kojem je naveo svoju posljednju želju, uz napomenu da se otvori u slučaju njegove smrti.

“Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju”, napisao je u pismu, te zatražio intimni ispraćaj na kojemu bi bila samo obitelj te najbliži prijatelji.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Odgovori

Skip to content