Vremenska prognoza 16.12.2017.

Dolazi kraj mnogobrojnim glavoboljama uzrokovanim vremenom – neprimjereno toplim i vrlo promjenljivim. Idućih će dana biti hladnije i postupno stabilnije. No, u subotnje jutro još kiša, u unutrašnjosti i susnježica i snijeg, osobito u gorju, a poslijepodne će se sa zapada razvedravati, na Jadranu uz sve češću i jaču buru, koja poteškoće u prometu može stvarati i u nedjelju.

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati oblačno, u prvom dijelu dana s kišom, te susnježicom i snijegom osobito u noći i ujutro u zapadnoj Slavoniji. Uz slab do umjeren sjeverozapadnjak prema kraju dana moguće je i djelomično razvedravanje, do kojeg će najprije doći u središnjoj Hrvatskoj, gdje će još i ujutro biti oblačno, sa susnježicom i snijegom, ponegdje i uz tanji snježni pokrivač. Umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, a temperarura zraka bit će većinom između 0 i 5 °C.

U Gorskom kotaru i Lici oblačno s temperaturom oko 0 °C, te susnježicom i snijega uglavnom u prvom dijelu dana, uz stvaranje snježnog pokrivača višeg od 10 cm, osobito u Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu kiše će osobito biti u noći i ujutro, a uz zahladjenje podno Velebita i u unutrašnjosti Istre moguće su i snježne pahulje. Tijekom dana prestanak oborina i smanjenje naablake, te jačanje bure, koja će podno Velebita imati i olujne udare.

Prije bure, u Dalmaciji će puhati slab i umjeren, u početku i jak sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a kiše i grmljavine bit će uglavnom u noći i ujutro, te ponovno potkraj dana.

Na jugu Hrvatske kiše, pa i u obliku pljuskova koje može pratiti grmljavina, bit će uglavnom prijepodne, a poslijepodne će biti i sunčanih razdoblja. Jak i olujan južni i jugozapadni vjetar do jutra će većinom prestati, a zapuhat će slabiji sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bit će većinom između 10 i 15 °C.

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho, te još hladnije. Mjestimice će biti i magle, osobito ujutro. Najveći jutarnji minusi najvjerojatniji su u ponedjeljak ujutro, osobito u gorju.

U nedjelju na sjevernom Jadranu sunčanije, a na jugu još povremeno kiša, u Konavlima vjerojatno i snijeg. Zatim će na Jadranu biti stabilno i prevladavat će sunčano, ali hladnije. Puhat će većinom umjerena bura, u ponedjeljak i jaka, podno Velebita i olujna.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content