Zračne snage HRZ u 2017. godini hitnim medicinskim prijevozom spasile 863 pacijenta

Tijekom produženog novogodišnjeg vikenda helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane prevezeno je pet pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitan zračni medicinski prijevoz.

Tijekom produženog novogodišnjeg vikenda, od 30. prosinca 2017. godine do 2. siječnja 2018. godine, helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) prevezeno je pet pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitan zračni medicinski prijevoz.

Posade 91. zrakoplovne baze stacionirane u zračnoj luci Rijeka na otoku Krku prevezle su u subotu, 30. prosinca dva pacijenta s otoka Raba te jednog s otoka Lošinja, u nedjelju jednog pacijenta s Lošinja te prvog dana 2018. Godine, jednog pacijenta s otoka Raba. Svi pacijenti prevezeni su do helidroma Delta u Rijeci gdje ih je preuzelo medicinsko osoblje Centra za hitnu medicinu KBC Rijeka.

Temeljem Sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Republici Hrvatskoj, sklopljenog između Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana za potrebe hitnog zračnog medicinskog prijevoza stacionira s po jednim helikopterom u 24-satnom dežurstvu u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama (Split) te u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku.

Na otoku Krku Oružane snage RH osiguravaju i vojni medicinski tim za pratnju i liječenje pacijenata tijekom leta, dok medicinsko osoblje na lokaciji u Divuljama osigurava Ministarstvo zdravstva.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. posade 91. zrakoplovne baze stacionirane na Krku i posade 93. zrakoplovne baze stacionirane u Divuljama prevezle su 863 pacijenta i 1573 osoba u pratnji za što je utrošeno nešto više od 795 sati leta.

Izvor: dalmacijadanas.hr

Odgovori

Skip to content