TwitterFacebookPinterestGoogle+

Otišao je i Marijan Bišćan, junak i teški stradalnik Domovinskoga rata

  • Written by:

Nema dana, a da ne umre barem jedan Junak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. O tome ne možete čuti ni pročitati u većini medija. No, prerana smrt Marijana Bišćana (63) došla je kao grom iz vedra neba! U hrvatski obrambeni Domovinski rat uključio se među prvima. I to kao dragovoljac. Nije kalkulirao. Rekao je: “Ako treba, poginut ću za hrvatsku državu!” Nije poginuo, ali je kao pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga 11. listopada 1995., kada se činilo da je rat već stigao kraju i kada pobjeda Hrvatske više nije dolazila u pitanje, teško ranjen u oslobodilačkoj operaciji Južni potez u mjestu Sitnice u BiH. Amputirane su mu obje noge. Otada pa dalje “živio” je u invalidskim kolicima. Susretali smo ga na gotovo svim skupovima hrvatskih branitelja. Bio je strašno ogorčen na one koji su pričali o braniteljskim privilegijama. Svima takvima poručivao je: “Uzmite moju “privilegiju”, a meni dajte život dostojan čovjeka!”

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović prošle godine odlikovala ga je za junaštvo i hrabrost. Na prijem je došao u invalidskim kolicima na kojoj se vijorila hrvatska zastava, bez koje se nikad nije odvajao.

Nakon smrti ovog cijenjenog i omiljenog stopostotnog ratnog vojnog invalida prve kategorije, ponovno se pitamo: Gdje su oficijelna odličja – Junak hrvatskog Domovinskog rata?

Marijan Bišćan, kao posljednji teško stradali hrvatski vojnik u Domovinskome ratu, zaslužio je da se već sutra po njegovu imenu nazove neki trg ili kulturna ustanova. Inače, kad se u školama uči o našim danima ponosa i slave dosad nitko nije spomenuo njegovo ime, ali od sada o njemu bi i djeca trebala učiti.

Na kraju, malo je ako mu kažemo – hvala. Bit će sahranjen na zagrebačkom Mirogoju u četvrtak.

S nama je!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari

2 comments

  1. Mario Milovčić

    Bog mu dao vječni pokoj, a mi koji smo ostali dajmo mu našu zahvalnost i ljubav koju je više nego zaslužio, jer je iz ljubavi prema Vjeri, Domovini i Narodu svome dao sve što je imao. A šta je za Dom i Rod svoj dala tzv. politička, medijska, pravosudna, kulturna, prosvjetna pa čak i znanstvena mainstream elita? Ne samo da nije dala ništa, nego joj je sve uzela i popljačkala te stalno podrivala i dalje podriva temelje Hrvatske Države.

  2. Anđeo

    Tebi Marijane i Svima Vama,koji ste dali Svoje Živote za državu HRVATSKU, od 1918godine do danas,u tome najtežem razdoblju Hrvatske Povijesti,tako isto i Svima Onima prije Vas, neka je Viječna Slava svima Vama i počivali u Miru Božijemu, od Bleiburga do Drine i od Drave do Jadranskoga mora i svim drugim državama i mijestima diljem cijelog svijeta, gdje god da se danas nalaze KOSTI HRVATSKIH BOJOVNIKA PALIH ZA SLOBODU , tu su Vas Nevine ubijali bez suda i zakona zločinci kralj sa svojim srbočetnicima, titini jugoslavenski partizani, jugoslavenska i srbska vojska, komunisti i udba, samo zato jer ste voljeli, branili i borili se za SLOBODU NARODA I DRŽAVU HRVATSKU! I JOŠ JEDNOM, NEKA VAM JE SLAVA VJEČNA SOKOLOVI HRVATSKI!