Dr. sc. Dijana Vican: S čelnog mjesta PSP-a povukla sam se jer mi nisu prihvatljive metode ultimatuma i isključivanja

Prošloga mjeseca, Vlada je donijela odluku o osnivanju novog Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti na čijem je čelu premijer Andrej Plenković.

Razgovarali smo s rektoricom zadarskog Sveučilišta, prof. dr. sc. Dijanom Vican, koja je predsjedala Posebnim stručnim povjerenstvom za provedbu strategije obrazovanja do rujna prošle godine, kada je, nakon brojnih pritisaka, napustila tu poziciju.

Narod.hr: Od siječnja do rujna ove godine obnašali ste funkciju predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (PSP) pri Vladi RH. Koji je bio glavni razlog Vašeg prekida obnašanja ove funkcije? Također, iz nedorečenosti u medijima, mnogima je ostalo nejasno jeste li smijenjeni ili se radilo o Vašoj samoinicijativnoj ostavci?

Dr. sc. Dijana Vican: S mjesta predsjednice PSP-a otišla sam nakon razgovora i u dogovoru s premijerom gospodinom Plenkovićem nakon što su ministrica Divjak i vodstvo Hrvatske narodne stranke zahtijevali moj odlazak s mjesta predsjednice. Iako su premijer i neki suradnici smatrali da trebam ostati članicom PSP-a, nisam našla nijedan razlog niti motiv ostanka u tom angažmanu. Smatram da sustav odgoja i obrazovanja ne može biti svojina jedne stranke. Osobno mi nije prihvatljiva kultura rada s metodama ultimatuma, isključivanja, difamiranja, optuživanja, eliminacije, političkog pritiska s pozicije moći. Smatram nekorisnim voditi rasprave s onima s kojima nemam zajednički rječnik. Mogu razumjeti potrebu političkih kombinatorika, ali neke mi nisu prihvatljive. Eto, to je bilo dovoljno da se uljudno raziđemo i nastavimo baviti svatko svojim poslom.

Narod.hr: Vašem odlasku s te funkcije prethodilo je pismo hrvatskoj predsjednici. U njemu ste se oštro osvrnuli na njezinu javnu podršku ministrici Divjak koja se zalagala za Vašu smjenu.

Dr. sc. Dijana Vican: Predsjednica ima pravo na svoju istinu, svoje opredjeljenje i svoju javnu podršku. Ja sam samo rekla istinu sa svog gledišta.

Narod.hr: U srijedu, 13. prosinca Vlada je osnovala novo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja na čijem čelu se nalazi premijer Andrej Plenković. Kako komentirate osnutak novog Povjerenstva kao i zahvalu koju Vam je premijer tom prigodom uputio za Vaš dosadašnji doprinos?

Dr. sc. Dijana Vican: Premijeru nisu strana područja odgoja i obrazovanja, znanosti i tehnologije, samo ih zbog drugih radnih opterećenja nije stavljao u prioritete svoje usredotočenosti. Mislim da je Vlada RH odlično postupila imenujući Premijera na čelo PSP-a. S obzirom na njegovo naglašavanje kulture uključivosti i inzistiranje na dijalogu nimalo ne dvojim da će on vrlo uspješno voditi PSP.

Premijer je imao potrebu zahvaliti mi se osobno i javno, jer se osvjedočio u moj strpljiv i tolerantan način rada te moje nastojanje za profesionalizacijom reformskih procesa. Ja sam mu zahvalna što mi je iskazao povjerenje u vođenju PSP-a, a još više što je imao razumijevanja za moje stavove i obrazloženja svih nezavidnih situacija i opstrukcija tijekom rada PSP-a.

Narod.hr: Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU u listopadu je objavilo priopćenje u kojemu se izražava zabrinutost za smjer kretanja obrazovne reforme te tvrdi kako stanje „prijeti funkcionalnim kaosom“. Slažete li se s tom ocjenom i hoće li se, po Vašem mišljenju, takav trend nastaviti radom novog povjerenstva?

Dr. sc. Dijana Vican: Po mom je mišljenju funkcionalni kaos učinjen putem nekih medija koji su upornim isticanjem CKR-a kao spasonosne mjere koja će Hrvatsku i građane Hrvatske valjda 2036. godine dovesti u orbitu blagostanja, izbaviti djecu i mlade iz sumorne hrvatske prošlosti, osloboditi ih zaostalih nacionalno orijentiranih osoba, poučiti ih korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, osposobiti ih za tržište rada i odškolovati ih za život. Ako se ovako kritički osvrnete na CKR, dobivate biljeg javnog neprijatelja.

Ponovit ću ono što govorim cijelo vrijeme: Cjelovita kurikularna reforma je samo jedna od trideset osam mjera Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koju je Sabor RH donio 2014. godine. Moje mišljenje je bilo, a i danas je, da se treba usmjeriti na prioritete po strateškim područjima, a ne prepisivati mjere i aktivnosti iz Strategije. CKR je važna mjera, ali ne može biti središnja mjera svih mjera. Sustav odgoja i obrazovanja u RH je zadnjih petnaest godina stalno unaprjeđivan i poboljšavan. Zbog složenosti procesa zahtijeva stalno praćenje, poboljšavanje i unaprjeđivanje, a reformski procesi zahtijevaju više struke nego politike.

Mislim da novom PSP-u neće manjkati mudrosti.

Narod.hr: Želite li još nešto poručiti čitateljima?

Dr. sc. Dijana Vican: Da vjeruju odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima, da im budu podrška i pravi suradnici. Znanstveno je dokazano da kad obitelj i škola usko surađuju, razvoj djeteta, napredovanje i uspjeh učenika ne izostaju.

*Prof. dr. sc. Dijana Vican, rođena je 1959. u Imotskom, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je jednopredmetni studij pedagogije na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te je na istoj ustanovi 1991. završila poslijediplomski znanstveni magistarski studij iz andragogije. Stupanj doktorice znanosti stekla je 2000. Znanstveno i stručno se usavršavala u zemlji i inozemstvu.

Od 1987. zaposlena je na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zadru, gdje je 2002. stekla zvanje docentice, 2007. znanstveno zvanje više znanstvene suradnice i izvanredne profesorice, a 2014. znanstvene savjetnice i redovite profesorice. Funkciju rektorice zadarskog Sveučilišta obnaša od 1. listopada 2015. godine.

Svoj doprinos razvoju obrazovanja na državnoj razini davala je i prije 2017. godine: kao predsjednica Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (2005. – 2009.), zatim kao predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (2006. – 2009.) te kao državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (2008. – 2011.).

Bila je članica radnih skupina i povjerenstava na nacionalnoj razini te urednica sedam dokumenata u području obrazovne politike.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content