DEČKI, OBAVEZNO ZABORAVITE SVE KALKULACIJE JER ĆE TO BITI POGUBNO! Tko nije spreman na prave batine, taj ne može pobijediti Francusku

Kalkulirati možda možeš u posljednjih nekoliko minuta, ali da bismo uopće došli u priliku slaviti, do tada ćemo morati odigrati možda i savršenih 55 ili 58 minuta.

Evo nam još jednog velikog dana, za nas svakako najvećeg u dosadašnjem dijelu Eura. Čeka nas najveća moguća utakmica, u kojoj nam je pobjeda imperativ i to protiv pravog imperatora. Ne postoji u rukometnom svijetu veći derbi od utakmice Hrvatska – Francuska, a dugo već nisam s toliko optimizma čekao taj okršaj. Imamo sve što nam treba za pobjedu, premda moramo biti svjesni da će s druge strane biti igrački ipak najbolja selekcija svijeta…

Očekivanja da bi Srbija mogla na bilo koji način naštetiti Francuskoj očekivano su se pokazala uzaludnima. Razlika u klasi jednostavno je bila prevelika i Francuzi su ih pomeli bez da su se praktički pošteno oznojili. Rekao bih da im je na kraju utakmica sa Srbijom bila odličan trening da bi izbrusili formu za okršaj s Hrvatskom. Tako odmah možemo zaboraviti ideju o njihovu eventualnom umoru, iako to ne poništava činjenicu da smo imali veliki kapital u četiri dana odmora i maksimalne pripreme za meč godine. Pobjeda protiv Francuske u ovakvim okolnostima za kompletnu bi domovinu bila vrhunac turnira, premda borbe za medalju još nisu ni krenule. Međutim, kako bi nas itko mogao zaustaviti na putu do finala sredimo li večeras Karabatića i društvo…

Za početak najave utakmice odmah bih se posvetio kalkulacijama i različitim teorijama koje se već debelo vrte. Siguran sam samo u jedno: sve to naši igrači trebaju odmah zaboraviti. Francusku nikada nećemo dobiti kalkulacijama, nego isključivo igrom i svako oslanjanje na stvari koje nemaju veze s igrom, neupitno će biti pogubne za Hrvatsku. Kalkulirati možda možeš u posljednjih nekoliko minuta, ali da bismo uopće došli u priliku slaviti, do tada ćemo morati odigrati možda i savršenih 55 ili 58 minuta.

Dečki, obavezno zaboravite kalkulacije!

Već sam i nakon sjajne pobjede protiv Norveške naznačio recept za pobjedu protiv Francuske i on je već svima koji redovito čitaju ovu kolumnu jako dobro poznat. Dakle, sjajni golmani, vrhunska obrana, i barem nekoliko laganih pogodaka. Koliko god se netko trudio pronaći neka pametnija taktička rješenja, ona ne postoje. S tim da bi u ovoj utakmici doista mogao izravno presuditi učinak golmana. Vidio sam da je Gerard imao problema s bolnim palcem protiv Srbije, ali ne bih to gurao u prvi plan jer niti znamo pravu istinu, niti će ga palac zaustaviti na golu, koliko god bolio.

Za večerašnji spektakl ipak postoji još jedan detalj koji do sada nisam spominjao, a koji može biti presudan. Ne budu li naši igrači spremni na batine, možemo zaboraviti polufinale. Francuska je obrana već godinama pojam rukometne čvrstine, karaktera i muškosti. Tu nema milosti, tu se unutar devet metara vodi pravi rukometni rat i tko u tom prostoru nije spreman ići “u meso”, taj će teško preživjeti.

Na najvećem će ispitu biti Cindrić kao predvodnik našeg napada, kao igrač koji baš kroz takve dvoboje i igru “jedan na jedan” traži prostor za pogotke. Njega sam već dovoljno nahvalio na ovom turniru i kada sam rekao da može biti MVP, onda budite sigurni da se ne bojim za njega i njegovu spremnost da se “potuče” s Francuzima. Uz njega, ključan će doprinos u napadačkom segmentu imati Stepančić i Mamić, dva naša bombardera, dva letača koja klasom mogu uništiti svaku, pa i francusku obranu, ali bez spremnosti na batine, sve će to pasti u vodu.

Međutim, Francuzima na isti način treba odgovoriti i s igrom u obrani. Onaj tko se približi devetercu, odmah mora osjetiti snagu naših tijela i ruku, a još više karakter igrača koji neće ustuknuti ni jedne sekunde. Naravno da u takvoj igri moraš imati vruće tijelo, ali i hladnu glavu jer tanka je linija između takve čvrstine i grubosti. Francuzi su tu pravi majstori, suci uglavnom toleriraju njihov način obrane i zato moramo biti dovoljno pametni da uzvratimo na istoj razini.

Za kraj već tradicionalno ostavljam navijače i atmosferu. Već se ježim od pomisli kako ćemo svi zajedno ludovati i skakati na tribinama. Francuze to možda neće prikočiti – previše imaju iskustva i velikih pobjeda u takvim utakmicama – ali ostaje činjenica da oni tog osmog igrača neće imati. A mi ćemo na valovima navijača dodatno letjeti parketom.

Idemo se muški potući, idemo “zapaliti” Arenu pa da vidimo tko će nam stati na put? Francuzi su doista fenomenalni, ali uvjeren sam da nam u takvim okolnostima ne bi mogli parirati…

Izvor: Patrik Ćavar/Sportske novosti

Odgovori

Skip to content