Nadbiskup Barišić: Otac Josip Marcelić bio je duhovnik grada Splita

„Otac Josip bio je duhovnik našega grada Splita. Nije se rodio u Splitu, ali bio je pravi Splićanin. Nije se dao iz njega jer da je otišao naš grad i naša Crkva bili bi siromašniji”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći misu zadušnicu za fra Josipa Marcelića u subotu, 27. siječnja u crkvi sv. Obitelji na splitskom Sukoišanu. Misi zadušnici prethodili su sprovodni obredi na splitskom groblju Lovrinac. Sudjelovalo je nešto više od 50 svećenika, brojne redovnice i vjernici laici.

U svojoj je propovijedi nadbiskup istaknuo kakao je pokojnikova ključna riječ u govorima, propovijedima, predavanjima bila „otajstvo”. „Otajstvo Božje je objavljeno malenima, a to su oni koji su svjesni svoje grešnosti, ograničenosti i pokušavaju živjeti autentično i ponizno, oni koji stavljaju Isusa u središte. To otajstvo objavljeno je i našem ocu Josipu. Bio je i u ulozi učitelja, profesora, ali i onoga koji je stalno učio te je zato mogao ovo otajstvo razumjeti, ulaziti u njega, živjeti ga i naviještati drugima.

Naviještao ga je osobito malenima, onima na periferiji, ranjenima te je s njima dijelio njihove poteškoće. Mnogi mu zato mogu zahvaliti i reći: ‘Spasio me!”, kazao je nadbiskup dodavši da mu sigurno zahvaljuju brojni brakovi, osobe koje su ugledale svjetlo, oni koji su se pomirili i otkrili nadu u svom životu.

sukoisan2

„Gospodin zove da učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Daje nam metodu: učiti srcem i ljubiti! Otac Josip je srcem otkrivao i prihvaćao otajstvo spasenja i bio njegov vedri znak u ovom vremenu i prostoru. Čitao je znakove vremena i otkrivao djelovanje Duha Božjega”, naglasio je mons. Barišić dodavši da se fra Josip osobito posvetio „studiju” o Torinskom platnu. „Sam je bio prijevod lica Božjega milosrđa Isusa Krista. Vjerujem da ćemo ga s distance još više otkrivati i da će nam on na svoj način iz nebeske perspektive govoriti”, poručio je nadbiskup Barišić.

Od fra Josipa još su se oprostili uime KBF-a u Splitu v. d. prof. dr. Anđelko Domazet, uime rodne župe Preko Josip Markulin i uime župe sv. Obitelji župnik i gvardijan fra Kristijan Kovačević, a pročitane su sažalnice Franjevačke provincije sv. Jeronima i Školskih sestara franjevki s Lovreta u Splitu.

Izvor: Misija / Silvana Burilović Crnov

Odgovori

Skip to content