Splićani imaju pravo znati što udišu

Zbog nesnosnog smrada koji se posljednjih dana proširio cijelim Splitom i sanacije odlagališta otpada Karepovac, pa samim time i povećanog interesa građana, izvođači radova i Grad Split odlučili su uvesti tjednu konferenciju za novinare.

Naime, građani su zabrinuti za zdravlje, zovu, postavljaju pitanja, traže informacije, pa je teško raditi i izvođačima i nadzornim službama. Kažu da smrad treba izdržati. Mi dodajemo – i pritisak javnosti, koja ima pravo znati što udiše!

S obzirom na to da ne postoji nikakva mogućnost da se izbjegne neugodan miris koji već tjednima muči grad, barem ne kad je riječ o ovakvom načinu sanacije, ono što građane, međutim, mnogo više zabrinjava jest eventualna štetnost za zdravlje.

Koncentracija desetak plinova mjeri se iz sata u sat, a podaci su javno dostupni. Nepovjerenje građana, međutim, stvara se kada predstavnici mjerodavnih institucija na pitanje ‘tvrdite li da je sve u granicama dopuštenog’ odgovore na način poput ovoga: Želim vam ponoviti da sam kemičar i da mogu govoriti sukladno uredbi. Uredba kaže da je granična vrijednost ona vrijednost koja je donesena na temelju znanstvenih ispitivanja po kojoj ne postoji mogućnost ili je minimalna mogućnost utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje.

Istodobno Hrvatski toksikološki zavod u svojem nalazu konstatira da plinovi smanjuju kvalitetu života, ali ne ugrožavaju zdravlje.

Uglavnom, treba nekako izdržati do lipnja – tada će se obustaviti radovi zbog turističke sezone.

Izvor: hrt.hr

2 comments

  1. Goranka

    Na Karepovcu se smeće taloži već 60 godina. Smeće se godinama spaljivalo nemjerno, a često je gorilo i nenamjerno. Pri spaljivanj smeća nastaju dioksini koje nitko ne ispituje, a prašinom se raspršuju po cijelom okolišu, u okolne kuće vrtove, hranu…

    http://m.metro-portal.rtl.hr/dioksin-je-otrov-koje-su-opasnosti/53775

    Kratkotrajna izloženost čovjeka visokoj razini dioksina, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, može uzrokovati tzv. klorne akne i tamne mrlje na koži te poremetiti funkciju jetre. Dugotrajna izloženost dioksinu povezana je s poremećajima imunološkog sustava, oštećenjima u razvoju živčanog sustava, endokrinog sustava i reproduktivne funkcije. Kronično izlaganje životinja dioksinu može izazvati nekoliko vrsta raka.

  2. Goranka

    Na Karepovcu se vrši tzv. sanacija u ex situ.
    Loše strane sanacije ex situ su:
    -iskop otpadnog materijala (i određenog volumena tla) skup je posao, pri kojem može doći i do onečišćenja okoliša, a moguće je i ozbiljno ugroziti sigurnost i zdravlje ljudi;
    -lokacija može ostati nepodesna za neke načine naknadne uporabe;
    -izrada zaštitnih sustava slojeva podložna je greškama i oni na kraju mogu biti upitne kvalitete;
    -troškovi transporta materijala obično su vrlo visoki poradi specifičnih zahtjeva za
    sigurnost ljudi i okoliša;
    -potrebno je tražiti novu lokaciju, pripremiti ju i naknadno urediti;
    -stvaranje dodatnih količina filtrata (uz postojeće na staroj lokaciji).
    http://rgn.hr/~pkvasnic/Povrsinska_odlagalista_otpada_2007.pdf

Odgovori

Skip to content