3. veljače 1993. Vukovar i Dubrovnik – Povelja o prijateljstvu dva Grada stoji čvrsto do danas!

Prijateljstvo između Dubrovnika i Vukovara započelo je još u teškim ratnim uvjetima kada su se jedan i drugi grad, u okruženju krvoločnih bradatih hordi ujedinjenih pod znakovima petokrake i kokarde, branili od agresije. Ta ljubav je, nakon što su gradovi postali prijatelji, ostala do današnjeg dana. Jer se Vukovar i Dubrovnik znaju i vole: “Ako Hrvatska na zemljovidu nalikuje šestaru, onda su Vukovar i Dubrovnik dva vrha tog šestara”, zapisano je u “Povelji o prijateljstvu gradova Dubrovnika i Vukovara”.

Na današnji dan 1993., još dok je Vukovar bio pod okupacijom Srba i kada je u središtu grada stajao spomenik četničkom vođi Draži Mihailoviću Čiči, potpisana je Povelja o prijateljstvu dva hrvatska bisera i mučenika – Vukovara i Dubrovnika.

 „Stari su Dubrovčani rekli: stavi prst u more, pa si povezan sa cijelim svijetom. Isto vrijedi i za Dunav. Ali, u svijetu ima gradova do kojih nam je osobito stalo. Vukovar i Dubrovnik sudbina je zbratimila u njihovoj borbi za opstanak, pa su zato oni jedan drugome važni. Daljina ne znači ništa: zamočimo prst jedni u more, drugi u Dunav i bit ćemo opet skupa“, napisao je Pavao Pavličić.

U Dubrovniku je 3. veljače 1993. godine potpisana Povelja o prijateljstvu Gradova
Dubrovnika i Vukovara:

 VUKOVAR i DUBROVNIK, dva grada čija sadašnjost podudarna po mjeri stradanja, snazi otpora i volji za slobodom, uzajamnim svijetlom obasjava njihovu prošlost, različitu po svojim tokovima, sličnu po osloncu na iste temelje na zajedničkoj zemlji, kamenu, voljom vlastite svijesti o pripadnosti istoj Domovini Hrvatskoj, otvaraju jedan za drugoga vrata svoga života, prostor svojega duha, sjedinjuju polet svoje težnje da kao dva grada u jednom, budu mjesto mira, sklada, čovječnosti i blagostanja za svakog svog stanovnika i svakog koji tamo, u oba kao u jedan grad, s takvom nakanom dođe i prenese svoj plemeniti obol. U skladu s tom nakanom, Skupština Općine Dubrovnika, na sjednici od 28. 01. 1993. donijela je odluku o prijateljstvu s Vukovarom, o čemu trajno svjedoči ova

P o v e l j a

objelodanjena uoči dana Svetog Vlaha 2. veljače 1993.

“Na šahovskoj ploči hrvatske zemlje Dubrovnik s Minčetom najslavnija je kula pred kojom stoji pješak Vukovar, onaj bez čije se žrtve ne može steći kraljica pobjeda u zajedničkoj borbi na istom polju, u ime iste odanosti slobodi koja ih pokreće, osmišlja ih, koje bez njih nema.Zidine Dubrovnika nek budu zidine Vukovara!

šumarci Vukovara neka su Dubrava!”

 
Tekst: Luko Paljetak
 

DUBROVNIK i VUKOVAR dva hrvatska grada različite prošlosti, ali i slične sadašnjosti, primjeri su kako se bori za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Nakon svih žrtava nalaze snage i volje udružiti se u obnovi kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života, za sreću i mir budućih naraštaja.

U svezi s tim Odbor za povratak i obnovu Općine Vukovar, na sjednici održanoj 24. studenog 1992. donio je odluku o sklapanju prijateljstva s Gradom Dubrovnikom, o tome svjedoči ova

P o v e l j a
 
“Ako Hrvatska na zemljovidu nalikuje šestaru, onda su Vukovar i Dubrovnik dva vrha toga šestara. On opisuje krug u svijetu oko sebe, ono što Hrvatska jest i što znači. Njegovi vrhovi imaju različite uloge: jedan od njih stoji nepomično, a drugi se kreće i crta. Tako je Vukovar svagda vezan uz zemlju, i ujedno je bio jedno od najanonimnijih mjesta;Dubrovnik je, naprotiv, utemeljen na kretanju, i zato je uvijek bio i jeste jedna od svjetski najpoznatijih hrvatskih činjenica. Ni bez jednog od krakova šestar ne može crtati; pogotovo ne može ako krakovi nisu svjesni jedan drugoga.Vukovar i Dubrovnik upoznali su se i povezali u ovom ratu. Vukovar je postao poznat u svijetu kao Dubrovnik, Dubrovnik je postao vezan za zemlju kao Vukovar. A što je još važnije, sudbina je dvaju gradova ista: tek sada šestar može crtati kako valja, jer Dubrovnik i Vukovar znaju se i vole. U znak toga poznavanja i ljubavi, kao zalog njezine trajnosti, Vukovar izdaje Dubrovniku ovu Povelju na dan Svetog Vlaha 3. veljače 1993.”
 
Tekst: Pavao Pavličić
 

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika:Petar Poljanić   Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Općinu Vukovar:Marin Vidić-Bili

 

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content