TwitterFacebookPinterestGoogle+

HNS BiH: Izetbegović omalovažava hrvatske žrtve

  • Written by:

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH, osudilo je istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u emisiji Nedjeljom u dva Hrvatske radiotelevizije.

Izneseni stavovi bošnjačkog člana predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji se odnose na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, posebno na prostoru Središnje Bosne, duboko su povrijedila i omalovažila sve hrvatske stradalnike u Domovinskom ratu, obitelji poginulih, ranjenih i zatočenih Hrvata i sve pripadnike HVO-a zato što ne odgovaraju stvarnoj istini, navodi se u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a dostavljenog medijima. 

Izetbegović je, govoreći o posljednjem ratu, rekao kako bošnjačka Armija BiH nije činila masovne zločine, nego su ih bošnjačke vlasti sustavno sprječavale, a likvidaciju 64 Hrvata u Križančevu Selu kod Viteza ocijenio je posljedicom vojnog poraza HVO-a.

Istina je da je HVO u Domovinskom ratu, u odnosu na druge dvije vojske, počinio najmanje zločina, da su Hrvati u odnosu na svoju brojnost u BiH najveće žrtve rata, ističe se u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Navodi se također kako je samo s područja Središnje Bosne bošnjačka strana prognala 85.141 Hrvata, poginulo ih je 2751, od čega 468 civila, a 2402 djece ostalo je bez jednog ili oba roditelja. U ratu je 3098 Hrvata postalo invalidima, porušeno je 10.500 obiteljskih kuća te 43 vjerska objekta, a više stotina nadgrobnih spomenika uništeno je i oskrnavljeni. 

Dalje se dodaje kako je samo u općini Travnik 28 sela u kojima su živjeli Hrvati potpuno etnički očišćeno, a takvih razmjera stradanja su Hrvata i u Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici, Zenici, Kaknju, Varešu, Kiseljaku i Kreševu.

Za ova stradanja još uvijek nitko od nalogodavaca iz Armije BiH nije procesuiran, umjesto toga za ovakve zločine koje je počinila ABiH politički predstavnici Bošnjaka govore da su to bili incidenti, navodi se u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a BiH. Dodaje se kako se krivotvorenjem povijesti “kojima se omalovažava stradanje Hrvata i žrtve koju su podnijeli Hrvati u Domovinskom ratu u BiH” teško može graditi povjerenje među narodima te relaksirati odnose Hrvata i Bošnjaka.

Izvor: hrt.hr

Komentari