Josip Jović: Pranje novca i pranje mozga

Ako je, kaže predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istinit podatak kako jedna tvrtka prima milijun kuna mjesečno za svoje savjetničke usluge “Agrokoru”, onda je to duboko nemoralno. Ovdje pogodbeni veznik uopće ne stoji, jer je taj podatak potvrđen iz svih izvora pa i iz samog “Arokora”, samo što njegova izvanredna uprava drži to normalnim i opravdanim. No nije u pitanju samo milijun kuna.

“Agrokor”, je, naime, da bi se zametnuo trag operacije, ugovorio posao sa stranom tvrtkom “AlixPartners”, a ova je prenijela posao na “Texo Management”, u kojemu je radio izvanredni povjerenik Ante Ramljak i koja je do ovog unosnog aranžmana imala dva zaposlenika i ukupni godišnji promet od milijun kuna, i to za iznos od blizu četvrt milijuna kuna tjedno. No, to nije sve. Postoje još tri “podizvođača” koja zacijelo ne rade džabe, a nešto je i taj “Alix” zadržao za sebe.
Ukupno za usluge 140 savjetnika u “Agrokoru” planiraju platiti između 58 i 69 milijuna eura (desetak milijuna gore ili dolje, ne’š ti). Iz ove posrnule tvrtke umiruju javnost podatkom kako je to samo jedan posto od ukupnog duga, ali ništa ne govore o tome koliko je to u odnosu na dohodak ili profit.

I sad, nakon što je opran novac iz podržavljene tvrtke za privatne džepove putem štetnih ugovora, zloupotrebe položaja ili sukoba interesa, stvar se nastoji izgladiti ispiranjem mozga naroda. Zastupnik HDZ-a Josip Borić veli kako sve to skupa neće ni jedne kune stajati porezne obveznike.

Zar zaista? Zar neće ništa stajati ni vjerovnike i poljoprivrednike? I zar možemo biti ravnodušni onda kad se krade iako ne iz naše lisnice?
Pojavili su se neki vjerovnici koji opravdavaju poteze uprave u strahu da ne izgube i ono malo što im je obećano. Čitamo i komentare po kojima je, eto, u siromašnom društvu svako bogatstvo nemoralno.

Stvar je, dakle, samo u zavisti. Ministrica Martina Dalić je, praveći se naivnom, a u stvari otkrivajući vlastitu umiješanost, odlučno stala u obranu Ante Ramljaka tvrdnjom kako nije on odabrao “Texo Management”, nego, eto, taj “AlixPartners”.
To su inače renomirane tvrtke s najboljim svjetskim referencijama, rekla je, pa onda krenula u napad. Sva ta pitanja i prigovori su samo cirkus i lamentiranje, kojim se želi iz nekih interesa zaustaviti proces restrukturiranja, stabilizacija gospodarstva i zaštita radnih mjesta.

A onda se neočekivano oglasio i Borislav Škegro koji je donedavno tvrdio da s “lex Agrokorom”, Marinom Dalić i upravom nema nikakve veze. A sada zna sve. Zna kako će nagodba s vjerovnicima, u koju će biti uključen i Sperbank, biti postignuta, a honorari savjetnicima su opravdani, a oni koji postavljaju suvišna pitanja također su zlonamjernici, koji žele da nagodba propadne. Nije rekao tko je to i zbog čega?

Inače, kako čitamo, Škegro je svoj fond “Quaestos” pripojio “Texo Managementu”, čiji je direktor Tomislav Mamić svojedobno radio u Ministarstvu financija dok je Škegro bio ministar.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content