Europska komisija pokazala spremnost za otvaranje pregovora Makedoniji

“Raduje me da je Europska komisija u strategiji za „Vjerodostojnu perspektivu proširenja i pojačanu suradnju EU-a sa zapadnim Balkanom” istaknula spremnost za davanje preporuke Republici Makedoniji za otvaranje pregovora o pristupanju. Nadam se kako će pregovori zaista uskoro biti otvoreni jer je Makedonija već trebala biti punopravna članica Europske unije. Grčki pritisci i kršenje dogovora s grčke strane ne smiju više otežavati makedonski put prema EU i NATO”, rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu komentirajući najavu Europske komisije da Makedoniji da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

„Kada je riječ o Srbiji i Crnoj Gori koje se već nalaze u pregovaračkom procesu, apeliram i na Vlade ovih dviju država, kao i na Vladu Republike Hrvatske, da se u dijalogu čim prije riješe otvorena pitanja, a koja se prije svega odnose na kršenje prava Hrvata koja im kao nacionalnoj manjini u Srbiji pripadaju, kao i na izmjenu spornog Zakona (ZORZ) koji predstavlja prijetnju hrvatskim braniteljima, a kojim si je Srbija uzela ulogu malog Haga”, rekla je Petir. Ona ističe da Crna Gora mora poštivati kulturno naslijeđe autohtone hrvatske nacionalne manjine, a što je još jednom prekršila nominirajući samostalno bokeljsku mornaricu na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine bez spomena hrvatskoga naroda o čemu je Petir izvijestila i Europsku komisiju.

“BiH je Hrvatskoj posebno važna te još jednom podsjećam da Hrvati kao konstitutivni narod u stvarnosti ne mogu konzumirati svoja prava i da ih se tretira kao građane drugog reda”, istaknula je Marijana Petir te izrazila žaljenje što BiH nije u više od godinu dana Europskoj komisiji dostavila odgovore na upitnik o pripremi mišljenja o zahtjevu za članstvo. Petir je rekla da “svi zajedno moramo ujediniti snage kako bi se situacija u Bosni i Hercegovini popravila i kako bi Hrvati uživali sva prava koja im kao konstitutivnom narodu pripadaju.“

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content