Hrvatska vina kvalitetna, ali nedostaje veća povezanost vinara

Vinari, posebno oni manji, od prošlogodišnjih vina mnogo očekuju jer su rezultat, kažu, vrlo dobrog uroda. U to su se mogli uvjeriti posjetitelji 5. izložbe vina i vinogradarstva u Gudovcu. Ondje se moglo čuti da su hrvatska vina kvalitetna, da svake godine raste uvoz, koji dosegne i 30 milijuna litara. Ali nedostaje povezanost vinara za bolji plasman.

“Prošla vinogradarska godina je bila jedna od boljih godina koje ja pamtim”, kaže Marijan Coner iz Bjelovara, vlasnik vinograda koji sve što proizvede proda u vlastitim restoranima. Bilogorska vina nemaju bogatu povijest, ali imaju dobru sadašnjost, dodaje.

Istarska kapljica ima bogatiju povijest, a raskoš prošlogodišnjeg uroda od 310 tisuća litara rasprodat će se u obiteljskoj vinoteci Gorana Baćaca iz Labina. “Bilo je dobro vrijeme, puno šećera, kiseline idealne, tako da smo jako zadovoljni”, kaže on. 

Zadovoljstvo vinara ipak kvari velik uvoz jeftinih vina, često upitne kakvoće. U pripremi je novi Zakon o vinu koji bi trebao i smanjiti troškove skupe domaće proizvodnje.

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, najavljuje nove regionalizacije koje predlažu sami vinari te bolje iskorištavanje fondova EU-a. Dosadašnje iskorištavanje nije u skladu s njihovim očekivanjima, kaže, i to dijelom zbog nekvalitetnih priprema.

U ožujku će Ministarstvo Europskoj komisiji predati zahtjev za novim četverogodišnjim programom, vrijednim više od 500 milijuna kuna, za pomoć vinarima, koji si puno mogu pomoći i udruživanjem.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content