Radnici Dalmacijavina neće dobiti novac za plaće i otpremnine

Na splitskom Trgovačkom sudu održano je ročište o razdiobi sredstava prikupljenih od kupaca nekretnina Dalmacijavina u stečaju. Zbog straha od nereda ročište je, uz dosad nezabilježene mjere, čuvala policija.

Izvjesno je da 552 radnika Dalmacijavina neće dobiti ni lipe za plaće i otpremnine, iako su u prvom isplatnom redu. Sedamdeset milijuna kuna dobivenih prodajom tvrtke ide na pokrivanje gubitaka nagomilanih u proizvodnji za vrijeme stečaja.

Stečajna upraviteljica Dalmacijavina Natalija Mladineo izvijestila je kako joj je splitski Trgovački sud naložio da izradi prijedlog raspodjele kupovnine od 70.565.290 kuna, za koliko su tvrtka “Oštrc” i poduzetnik Marinko Zadro kupili Dalmacijavino. “Po obračunu, razlučnom vjerovniku, to jest državnim ustanovama, pripalo bi oko 12,9 milijuna kuna, za koje predlažem da se usmjere na račun stečajnog dužnika (Dalmacijavina) zajedno s preostalim sredstvima prikupljenim od kupca Dalmacijavina, a to znači kako bi tako bilo pribavljeno ukupno oko 70,5 milijuna stečajnom dužniku čiji je račun u blokadi zbog duga od oko 74 milijuna kuna”, rekla je Mladineo.

Obrazlažući  prijedlog, po kojem bi cjelokupan novac od prodaje nekretnina Dalmacijavina (oko 70,5 milijuna kuna) bio isplaćen stečajnom dužniku, a ne radnicima i drugim stečajnim vjerovnicima, Mladineo je rekla kako je tijekom poslovanja (od 2012. do 2015.) stečajni dužnik ostvario gotovo 105,5 milijuna kuna gubitka.

Više radnika i predstavnika drugih vjerovnika, koji su bili na današnjem ročištu, nisu se složili s prijedlogom stečajne upraviteljice o razdiobi novca, ističući kako će cjelokupan iznos biti usmjeren državi, a ne ostalim stečajnim vjerovnicima.

Stečajni postupak nad tvrtkom Dalmacijavino, koji traje već šest godina, počeo je u svibnju 2012. godine kada su za 552 radnika tog poduzeća priznata potraživanja od 75 milijuna kuna. Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja je uplatila 11 milijuna kuna, a preostala 64 milijuna kuna radnicima dosad nisu uplaćena. Radnici su za pomoć zamolili i premijera Andreja Plenkovića.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content