Silvana Oruč Ivoš: Pupovac bi konačno morao položiti račune, i ne samo za Tesla štednu banku

Da Pupovac ima i trunke odgovornosti prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, ali i prema Republici Hrvatskoj odmah bi demantirao Vučića. No, on takve odgovornosti nema. I to prepoznaju i članovi srpske manjine u Hrvatskoj kojima je dosta i Pupovčeve svađalačke retorike, ali i njegovih nerazvidnih rabota u Tesla štednoj banci. Za dobro svih, Pupovac bi konačno morao položiti račune. I ne samo za Tesla štednu banku.

Pupovac svaki pokušaj kritiziranja njegova javnog rada, odnosno političkog djelovanja tumači kao napad na srpsku manjinu u Hrvatskoj. U tom slučaju odmah prelazi na trčkaranje po srbijanskim medijima i kukanje o strahovitoj ugrozi srpske manjine.

Žestoka Pupovčeva retorika u tjedniku Nacional i poruka, upućena premijeru, da ako hoće da opstane ova Vlada ministrica Martina Dalić mora otići, ekspresno je ublažena dan kasnije u Večernjem listu.

“Ostajem pri izjavi da je cilj SDSS-a da Vlada opstane, ali da šteta koja je nastala u slučaju Agrokor mora biti sanirana na adekvatan način. Nisam eksplicirao što to znači i kako će se sanacija štete izvesti. Kako će netko interpretirati te moje riječi nije moja stvar“, kazao je Pupovac. No, poruka je odaslana. Dovoljno da ju se u dijelu javnosti protumači kao ultimatum s obzirom da Pupovac sa svoja tri saborska glasa drži vladajuću većinu.

Taj eventualni ultimatum izravno se u medijima povezao s jednim drugim događajem – stečajem Tesla štedne banke. Naime, desetak dana prije objavljena je informacija kako je odlukom Hrvatske narodne banke formalno otvoren stečajni postupak nad Tesla štednom bankom.

Naime, ta se banka, njeno djelovanje i osnivanje vezuje izravno uz Milorada Pupovca koji je neko vrijeme bio član, a onda i predsjednik Nadzornog odbora. Štoviše, zbog tih je funkcija, u siječnju 2014. Pupovac prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je istodobno bio saborski zastupnik i predsjednik SNS-a. Zanimljivo, prijavila ga je Zajednica Srba Hrvatske, odnosno prof. dr. Svetozar Livada.

To isto Povjerenstvo je još u lipnju 2013. donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Milorada Pupovca, upravo zbog članstva, a poslije (od 6. svibnja 2011.) i predsjedavanja Nadzornim odborom Tesla banke. Postupak je pokrenut zbog povrjede Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno njegova članka u kojem se navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava.

Pupovcu je tada Povjerenstvo dalo rok od petnaest dana da dostavi očitovanje na navode iz obrazloženja odluke o pokretanju postupka. Iz medijskih objava, međutim, nije najjasnije kako je sve gurnuto dalje od javnosti.

Inače, Tesla štedna banka osnovana je 2011. i to na poticaj Srpskog narodnog vijeća, a njena je svrha bila da pruži financijsku potporu za povratak srpskih izbjeglica, odnosno da im pomogne pokretanje malih i srednjih tvrtka.

Međutim, ta je banka unatoč uloženim sredstvima (a prvi i najveći ulagač bio je Fond za razvoj Republike Srbije), gotovo od prvog dana poslovala s minusom, a da bi, prema objavljenim informacijama, posljednjih godina nagomilala više od 35 milijuna kuna minusa.

U poslovanju s Tesla štednom bankom milijunske su iznose izgubile i hrvatske kompanije. Neki od domaćih ulagača za to su javno okrivili Milorada Pupovca. Javno su mu spočitavali i da je novac otišao i u Demokratsku srpsku stranku na čijem je čelu tada bio Boris Tadić, kao i to da su krediti odobravani po političkoj liniji.

Štoviše, protiv Pupovca su (i to brojni pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj) podigli i kaznene prijave, no u medijima se nije pisalo o tome kako je Državno odvjetništvo postupilo po podizanju tih kaznenih prijava.

Međutim, vrlo je vjerojatno da su te kaznene prijave odbačene i to ne treba previše čuditi. Naime, Pupovac svaki pokušaj kritiziranja njegova javnog rada, odnosno političkog djelovanja tumači kao napad na srpsku manjinu u Hrvatskoj. U tom slučaju odmah prelazi na trčkaranje po srbijanskim medijima i kukanje o strahovitoj ugrozi srpske manjine.

Takvom politikom i spremnosti da bez problema lažima naruši ugled Republike Hrvatske, odnosno da je prikaže kao nekakvu zločinačku državu u kojoj se jadne manjine tuku na ulici, u šaci drži sve vlade bez obzira na to participira li ili ne u njima. Prije koji dan srbijanski je predsjednik Vučić kazao „da je danas veći strah kod Srba u Hrvatskoj negoli strah koji osjećaju Srbi na Kosovu, južno od Ibra gdje teško žive, a vlasti iz Prištine upravljaju i njihovim životima.“

Da Pupovac ima i trunke odgovornosti prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, ali i prema Republici Hrvatskoj u čijoj vlasti godinama na ovaj ili onaj način participira, državi čiji građani iz proračuna financiraju njegove pamfletske novine i u čijem parlamentu godinama sjedi, odmah bi demantirao Vučića.

No, Pupovac takve odgovornosti nema. I to prepoznaju i članovi srpske manjine u Hrvatskoj kojima je dosta i Pupovčeve svađalačke retorike ali i njegovih nerazvidnih rabota u Tesla štednoj banci. Za dobro svih, Pupovac bi konačno morao položiti račune. I ne samo za Tesla štednu banku.

Izvor: Silvana Oruč Ivoš/direktno.hr

Odgovori

Skip to content