Ljevica je nezrela, znakovlje HOS-a smeta im i na pogrebima… Ili im smeta što je i petokraka okaljana?

Bero i Mladi Sloba najžešći u osudi Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Razlozi različiti. Beri je lakše govoriti o prošlosti nego o budućnosti. Neki iz njegova okruženja misle da budućnost nema.

Još ih mori nostalgija za bivšim. A Dačić je prekršio moratorij koji su dogovorili naša Predsjednica i Vučić. Teško da će ga Vučić ukoriti, pravit će se da nije čuo, u najblažem slučaju. Zanio se u društvu Cece na predizbornim skupovima, one iste čiji je suprug duboko upisan u našu ratnu povijest. Krvavim slovima. Ratni zločinac. Nije vidio dirljivu sliku koju su zabilježile TV kamere kako se hrvatski vojnik prekrižio prije jela koje mu na stol iznijela žena iz srpskog sela Donje Popine. Vesele se oni Hrvatskoj vojsci koja ih spašava iz snježne izolacije.

O Povjerenstvu najžešće govore oni kojima je tekst predugačak za čitanje pa kao u svakoj samoposluzi izvuku dijelove s kojima se ne slažu. A svatko može pronaći bar nešto. Međutim, ostaje činjenica kako su znanstvenici uključeni u rad tog tijela dokazali da mogu razgovarati u tišini, bez javnih uvreda i diskvalifikacija, poštujući integritet onih koji misle drugačije i potpuno su oprečnog svjetonazora. Sve ugledni stručnjaci u čiji se znanstveni integritet ne sumnja.

Početni napadi, prije samog početka rada kad su se brojili ‘naši’ i oni drugi, samo su pokazali onaj dio populacije koji se boji istine, dijaloga i tolerancije. Snalaze se samo u sukobima. A aktualne Zaključke ne smijemo uzimati kao konačne jer oni to i nisu. Povjerenstvo nema zakonodavnu snagu. Imamo podlogu za dijalog. Profesori Smerdel i Palić te prof. Sanja Barić samo pridonose tom otvaranju.

Braniteljske udruge, posebno one koje okupljaju HOS-ovce nisu odbile Zaključke Povjerenstva. A mogli bi pronaći razloge zbog kojih im se ne bi sviđali. HOS nije moguće osporiti, ginuli su za Hrvatsku neopjevani heroji. Ali, još ih je pokojni predsjednik Tuđman upozoravao da pozivanje na ustašluk koriste samo Srbi protiv nas. I danas to rade… treba samo slušati govore njihovih vođa.

Ljevica pokazuje nezrelost. Smeta im oznaka HOS-a i na pogrebima. Ili im samo smeta što je i petokraka okaljana. A je! Znakovlje HOS-a odvojeno je od ustaškog režima. Ali i pečat s crvenom petokrakom služio je za ovjeravanje zakona i presuda po kojima je suđeno za slobodu misli i govora, desetljećima iza rata. Nevini nisu manje žrtve zato što su ubijani u ime komunizma koji se skrivao pod plaštem antifašizma. Nakon 1945., kad je okončana antifašistička borba, ubijene su stotine tisuća nevinih, mnogi na stranputicama povijesne težnje za hrvatskom samostalnošću.

Najlakše je reći da su svi ti zaključci sadržani u postojećem zakonodavstvu ili preambuli Ustava. Dijalog je najveći iskorak. I prva istina o petokraci. Ako se nekom kulturan dijalog neistomišljenika čini kao mali iskorak, neka samo pogleda posljednju sjednicu sabora. Noćnu. Ne sjećam se da su ikad proveli noć raspravljajući o proračunu ili strategijama.

Najveća je osjetljivost pokazana u borbi za vlastito mjesto na pozornici. I onda bi rušili Martinu Dalić. Očigledno joj produljuju politički život. Znaju oni to, ali ih zabavlja činjenica da najveća stranka opozicije ne vodi igru nego je samo poslušni sljedbenik. Rekonstruirali bi vladu. Prečuli su da im je premijer rekao da će je reorganizirati kad on odluči, ako odluči.

Dakle, nije rekao da neće. Tajming je jasan. Ustaljena je praksa da se nakon polovice mandata vidi tko ima snage za dalje i energičnije. Naročito ako se najave reforme. Ne mogu svi u tu trku. Dakle, ne još. A do tada će i Agrokor pokazati jasnu sliku najtežeg Plenkovićeve krize… Završi li očekivano, može s pomlađenom ekipom u nove pobjede.

Izvor: Đurđa Adlešić/direktno.hr

Odgovori

Skip to content