TwitterFacebookPinterestGoogle+

U Splitu održana tribina “Istina o Istanbulskoj konvenciji”

  • Written by:

„Na svoju sliku stvori Bog čovjeka;

Na sliku Božju on ga stvori,

Muško i žensko stvori ih

I blagoslovi ih Bog i reče im: „Plodite i množite se i napunite zemlju, i sebi podložite.“

Citat iz Knjige Postanka 3, 23-24 (pročitao dr. sc. Ivica Veža) bio je  kamen zaglavni teme „Istina o Istanbulskoj konvenciji“ održanoj  u prepunoj velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, a u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Hrvatske zajednice bračnih susreta. Uvodničar, član Nadzornog odbora HUB-a, dr. sc. Marko Jukić predstavio je sudionike tribine i u vrlo temperamentom izlaganju nastavio: „Nije potrebno  donositi zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije da bi zaštitio žene od nasilja, jer Republika Hrvatska ima dobre zakone koji štite žene od svih oblika nasilja, uključujući i obiteljsko nasilje. Izmjena  ili dopuna članka u zakonu nije razlog za donošenje Konvencije, već ciljano prikrivanje – promoviranje  rodne ideologije. Ustav Republike Hrvatske apostrofira  zaštitu ljudskih prava, suzbijanje diskriminacije i sprječavanje zlostavljanja, ali rod kao pojam nigdje ne spominje.“ kazao je dr. sc. Jukić. Posebno se osvrnuo na  jednostrano bavljenje ljudskim pravima. Pravi dokaz su silovanje kao sustavno kršenje ljudskih prava i  kao ratni zločin za vrijeme agresije na Hrvatsku. Ovakva kršenja ljudskih prava su potpuno podcijenjena, zanemarena, prešućivana. Promotore Konvencije to uopće ne zanima. Dr. Jukić je upozorio  na strogi mehanizam nadzora provođenja Konvencije i financijske troškove koji će posebno opteretiti državnu blagajnu. Skupina stručnjaka koji su sudjelovali u „slagalici“ Konvencije  zadržavaju imunitet, koristit će povlastice i njihove primjedbe će biti konačne bez prava na prigovor.

tribina IK4

Svjedočenje bračnog para Ivice i Anđe Veže iz Hrvatske zajednice bračnih susreta, bio je dašak svježine koji je vratio vedrinu zabrinutoj publici. Njihove poruke širile su optimizam bračne zajednice i vrijednosti kršćanskih obitelji koji čvrsto vjeruju u snagu i moć sakramentalne veze braka, utemeljeni na odnosu i međusobno se prožimlju. Otvoreni Duhu Svetome u svojim bračnim susretima, u suradnji sa svećenikom, dolijevaju ulje u njihove svjetiljke, nastavljaju  zajednički hod i svjedočenje, da je pravu ljubav moguće ostvariti poštivajući se u različitosti. „Ta različitost proizlazi iz naše nutrine, iz našeg bitka iz našeg identiteta. Supruga i ja smo tjelesno različiti kao i naši osjećaji, način razmišljanja, reakcije. Sretni smo i zahvalni Bogu jer, baš te različitosti,  nas obogaćuju, nadopunjuju pružajući nam ključ jednostavnijih rješenja u mnogim životnim izazovima.“  zaključio je dr. Ivica Veža, a njegova  supruga  ga je odmah nadopunila: “Zajedništvo i jedinstvo su temelji opstanka i razvoja društva jer upravo iz ljubavi žene i muškarca rađa se novi život. Rodna ideologija negira prirodne razlike između žene i muškarca i tako ugrožava opstanak ljudskog roda“, odlučno je zaključila voditeljica bračnih susreta izrazivši punu podršku građanskoj inicijativi Istina o Istanbulskoj konvenciji od strane Hrvatske  zajednice bračnih  susreta.

tribina IK2

Gospođa Marija Friedrich, majka četvero djece,  iz udruge TeenSTAR – za cjeloviti spolni odgoj vrlo je detaljno, zanimljivo i slikovito objasnila biološke razlike između muškarca i žene. Nabrojila je i objasnila pet dimenzija spolnosti: intelektualna, duhovna, društvena, emocionalna i tjelesna. Društvenu dimenziju spolnosti se pokušava manipulirati i zamijeniti rodom. Postoje dva spola gdje manipulacija nije moguća, ali uvođenjem roda koji bi zamijenio  spol, manipulacije su itekako moguće. Rodna ideologija nas uporno uvjerava da  su muškarci ili žene postali odgojem a ne rođenjem. Znanstvena istraživanja ih demantiraju jer su pokazala da djevojčice od 9 mjeseci, između različitih igračaka, biraju igračke namijenjene baš njima, dok dječaci, isto tako, biraju svoje karakteristične  igračke. „Spol je biološki jasno definiran  i nastaje začećem. Promjena spola bi značila promjenu svih stanica u tijelu, a to je nemoguće i neizvedivo.  To znači da je promjena spola samo privid. Onaj tko ima osjećaj neprihvaćanja vlastitog spola treba potražiti pomoć psihijatra, a ne kirurga.“, zaključila je gospođa Marija Friedrich.

tribina IK3

Ladislav Ilčić, prof. iz udruge  GROZD – Glas roditelja za djecu, objasnio je nastanak i značenje Istanbulske konvencije naglasivši da države koje ratificiraju Konvenciju su obavezne sve svoje zakone prilagoditi zahtjevima Konvencije. Tako postaju podložne kontroli međunarodne skupine GREVIO koja kontrolira provedbu Konvencije, osobito na području školstva, medija, antidiskriminacijske politike…Od 11. svibnja 2011., kada je u Istanbulu prihvaćena Konvencija, do danas ju je ratificiralo 14 od 28 zemalja EU. Rodna ideologija je znanstveno neutemeljena pa se želi prisilno „ugurati uljeza“ u mnoge dokumente među kojima je i Konvencija.  U svojem izlaganju, g. Ladislav Ilčić nam je predstavio učinke rodne ideologije u zemljama u kojima je zakonski uvedena. Budući da nema zakonskih granica u slobodnom izboru rodnog identiteta – sve je moguće. U vrtićima se djecu „rodno“ preodgaja preko oblačenja, igračaka, slikovnica i slično. „Iako u Konvenciji ima kvalitetnih rješenja za suzbijanje nasilja, ona ne mogu  biti opće prihvaćna niti učinkovito primijenjena jer njezini neznanstveni i ideološki pojmovi širom otvaraju vrata različitim manipulacijama, koje mogu dovesti do isključivosti, nasilja i diskriminacije protiv čega se Konvencija navodno „zalaže“ – objasnio je g. Ladislav Ilčić. Konvencija traži, u svojem članku 12, iskorjenjivanje svih predrasuda,običaja i tradicija koje se temelje na „sterotipnim ulogama žena i muškaraca“ ne definirajući koje su to uloge. U nekim zemljama takve uloge se  široko tumače do te mjere, da se majčinstvo i očinstvo nazivaju nepoželjnim sterotipnim rodnim ulogama. Nametanjem ideologije djeci, Konvencija ugrožava prava roditelja kao  primarnih odgojitelja svoje djece. Promotori Konvencije smatraju svojim neprijateljima crkvu, obitelj, brak,zdravu spolnost,rađanje djece, a posebno identitete kao najljućeg neprijatelja. U svojem zaključku je g. Ilčić postavio pitanje isključivši  svjetonazor: „Jesmo li mi suverena država ili ideološka kolonija? Kao suverena država, trebali bismo implementirati u naše zakone ono što je dobro i zdravo iz Istanbulske konvencije, a nikako je ratificirati“! Da je tema bila silno zanimljiva i poticajna potvrdila je to i raspoložena publika u dvorani koja je postavljala bezbroj pitanja na koja je g. Ladislav Ilčić vrlo strpljivo odgovarao.

Zaključit ću riječima gospođe Anđe Veže: „I zato vjerujem da uspjeh odnosno neuspjeh Istanbulske konvencije ne će ovisiti o onima koji će podržati ovu Konvenciju, već o onima koji to ne će učiniti, jer se usuđuju kročiti tamo gdje se hrabri ne usude, jer je snaga naše vjere i revnosoti jača od bisa (bijesa).“ Zato  recimo NE rodnoj ideologiji i Istanbulskoj konvenciji i budimo svoji! Svojim stihovima ohrabruje nas i naš velikan pera,  August Šenoa.

OJ, BUDI SVOJ

Oj, budi svoj!. Ta stvoren jesi čitav,

U grudi nosiš, brate, srce cijelo;

Ne kloni dušom, i da nijesi mrtav,

Put vedra neba diži svoje čelo!

Pa došli danci nevolje i muke,

Pa teko s čela tebi krvav znoj,

Ti skupi pamet,upri zdrave ruke

I budi svoj!

Margita Vučetić/Hrvatska udruga Benedikt

Komentari

2 comments

  1. Siniša Brjnskk

    ODLUČNO NE ISTANBULSKOJ KONVENCIJI!

  2. Anđeo

    “To se ne napušta, Erdogan je bio na pogrebu u Zagrebu, u posijeti isto tako, a Gadafi sa devam u Beogradu na pogrebu, sve je to rješila orijuna već davno ,a potvrdili nastologičari Vučić,Kolinda, Pupovac i Plenković.” “I budi svojI” Pa da čiji! Zar u Plenkovićevoj, Pupovčevoj, Stazićevoj i Kolndininoj družini Pere Kvržice,koja je reputaciju dobila u “stara dobra vremena” u KPJ-u, a u novije vrime pekući jugo zanat u Hdz-u, SNSS-u, SDP-u, HNS-u IDS-u i družeći se sa srbskim “knjazovima” i čedama Vučićem ,Dačićem , Nikolićem i Šešeljem u Svrbiji!