TwitterFacebookPinterestGoogle+

U Europskom parlamentu održava se Prvi europski forum mladih katolika za društvenu uključenost

  • Written by:

Prvi europski forum mladih katolika za društvenu uključenost u organizaciji Forum Plus International Instituta otvoren je u srijedu, 7. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Forum, koji je okupio sedamdesetak mladih katoličkih lidera iz desetak europskih zemalja, otvorili su zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, uz čiju se podršku Forum i održava.

U programu prvog dana Foruma sudjelovali su poljski zastupnik u Europskom parlamentu Andrzej Grzyb te češki zastupnici Michaela Šojdrová i Pavel Svoboda, a samom otvorenju nazočio je i isusovac Peter Rožić, direktor Isusovačkog europskog društvenog centra u Bruxellesu.

Počašćena što je mogla otvoriti Prvi europski forum mladih katolika za društvenu uključenost, zastupnica Petir je rekla kako joj je posebno drago da je inicijativa za organizacijom ovog važnog skupa na kojemu mladi iz cijele Europe promišljaju o svojoj ulozi u društvu došla upravo iz Hrvatske.

Mladima je zastupnica Petir govorila o istinskom vodstvu pokušavajući im kroz primjere približiti karakteristike koje bi pravi vođa trebao imati. Istaknula je važnost partnerstva i požrtvovnosti, suosjećanja i brižnosti. Rekla je kako, da bismo znali kakvi smo lideri moramo prvo procijeniti na kakvim je temeljima sazdano naše liderstvo. Govoreći o istinskom vodstvu, zastupnica Petir je ohrabrila mlade da slijede primjer Isusa Krista, kao istinskog vođe čija ideja je i danas, 2000 godina kasnije još uvijek živa i mnogi je slijede.

“Isus nije vodio vojsku, nije napisao knjigu, nije putovao u inozemstvo… Njegovi sljedbenici bili su obični ljudi. Dvije tisuće godina kasnije teško je zamisliti svijet bez njega zbog svega što je svijetu dao i ostavio u nasljeđe”, rekla je Petir te podsjetila na neprocjenjivu ulogu Crkve tijekom cijele povijesti i njezin značaj u osnivanju prvih sirotišta, bolnica, sveučilišta, ali i na trag koji je Crkva dala znanosti, razvoju tehnologije, umjetnosti…

Referirajući se kratko i na pitanje vlasti, zastupnica Petir je podsjetila na čuvenu rečenicu: „Dajte caru carevo, a Bogu Božje“ kojom je Isus promijenio političku teoriju, a potom i praksu. No, kako je rekla, on je promijenio i stav prema ljudskim pravima i dostojanstvu smatrajući svaku osobu jednako vrijednom i iskazujući joj poštovanje, ljubav i razumijevanje. „Učio je o posebnoj ljubavi prema neprijateljima, a ta je ideja sama po sebi ljudima strana. On je otkrio ulogu oprosta u međuljudskim odnosima“, rekla je. Svoj je govor zaključila ohrabrivši mlade da takvu viziju svijeta i takav primjer upravljanja primjene u svom životu i na pozicijama na kojima se nalaze.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić govorio je o „Europskom identitetu i kršćanstvu“ osvrnuvši se na ozračje nastanka europske kulture i oblikovanje identiteta kazavši, između ostalog, “kako je za razumijevanje povijesti Europe i kršćanstva potrebno imati u vidu tri ‘znakovita brežuljka’ u tri različita grada: Nekropolu u Grčkoj, Kapitol (danas Campidoglio) u Rimu i Kalvariju u Jeruzalemu”. Pritom je naglasio i važnost osoba koje su doprinijele oblikovanju Europe na kraju prvog milenija.

Nadbiskup se također osvrnuo na “Europu na kraju drugoga milenija svoje povijesti”. Kazao je kako je papa Ivan Pavao II. “prvi počeo govoriti o cjelovitoj Europi od Portugala do Urala, a slavenske apostole sv. Ćirila i Metoda proglasio je suzaštitnicima Europe (1980.). Time je htio naglasiti da je Europa plod dviju kršćanskih tradicija, njezinog Istoka i Zapada”.

Mons. Puljić svoje je predavanje mladima završio poticajnim riječima Pape Franje: „Došlo je vrijeme da zajedno gradimo Europu koja ne počiva na ekonomiji, nego na svetosti ljudske osobe i na nepovrjedivim vrijednostima. Vrijeme je graditi Europu koja kontemplira nebo i teži k uzvišenim idealima, koja brani i štiti čovjeka, koja sigurno korača ovom zemljom kao dragocjeni orijentir za čitavo čovječanstvo“.

Matej Pavić, predsjednik Forum plus Hrvatske pozvao je mlade na odgovornost i potaknuo ih da se odvaže svoje snove pretvoriti u stvarnost dok je Silvio Puljić, predsjednik Forum plus međunarodnog instituta, naglasio da ova međunarodna konferencija ima za cilj potaknuti mlade da zajedno promišljaju o temeljima naše europske kulture, te da nađu način kako bi svojim talentima i kompetencijama mogli doprinijeti razvoju suvremenog društva u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Na konferenciji sudjeluje i don Damir Stojić koji će večeras predvoditi misno slavlje za sve sudionike konferencije.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari