Žnjanski plato će do 2020. godine biti završen

„Uređivanje Žnjanskog platoa temeljem konačnog rješenja i građevinskih dozvola, koje će nastupiti tek po usvajanju DPU-a Trstenik-Radoševac, krenut će u realizaciju krajem 2019. godine, kako bi 2020. dočekali bez privremenih rješenja, a uz najveći dio realizacije projekta kojeg na predstojećoj sjednici gradski vijećnici puštaju u proceduru i temeljem kojeg do listopada treba donijeti DPU, a temeljem kojeg ćemo zatražiti koncesiju i potom izdavati građevinske dozvole“ izjavio je novinarima gradonačelnik Andro Krstulović Opara, u povodu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je upravo najvažnija točka dnevnog reda Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja priobalnog područja Trstenik-Radoševac.

On je pojasnio da građevinske dozvole, po planu koji će biti predstavljen na sjednici, neće se moći izdavati prije ožujka 2019. godine, što znači da je teško očekivati realizaciju projekta do samog ljeta iduće godine. U tom smislu je potvrdio kako je najvjerojatnije da će idućeg ljeta još uvijek na Žnjanu biti svojevrsno hibridno rješenje. Pritom je kao jedan od preduvjeta istakao upisivanje platoa kao pomorskog dobra, nakon čega će se zatražiti koncesija u ime grada, kako bi grad cijelo vrijeme bio jedan od najvažnijih kontrolnih mehanizama u upravljanju tim značajnim resursom. Ulogu koncesionara će preuzeti gradska tvrtka Spalatum D.M.C. „Vjerovali smo da ćemo uhvatiti ljeto 2019. g., ali u šumi raznih propisa i svih suglasnosti želimo biti potpuno sigurni i priželjkivati da preklapanje, koje nije moguće, bude napravljeno fazno“, rekao je splitski gradonačelnik.

Izvijestio je i da su gradska komunalna poduzeća aktivirana kako bi već od kraja ovog tjedna preuzeli ulogu u privođenju platoa za realizaciju privremene faze i postavljanje modula za koje je dobivena dozvola od Ministarstva mora, prometa i veza i Ministarstva graditeljstva, a za koje je natječaj završen prošlog tjedna i kojima će vlasnik biti Spalatum D.M.C., koja će pak raspisati natječaj za podkoncesionare. U tom kontekstu je spomenuo i kako će na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća biti donesena odluka o dokapitalizaciji tvrtke Spalatum D.M.C. Naime, ta tvrtka je jedino gradsko društvo koje obavlja sličnu djelatnost, za koju je i registrirana te je na tržištu i samim tim može biti koncesionar. Pritom je podsjetio da je Grad u prosincu 2017. godine izdvojio 15 milijuna kuna za uređenje platoa te da će joj dio tih sredstava biti dodijeljen kako bi realizirala izradu modula, koje će dati u podkoncesiju.

Što se tiče ukupnih troškova gradonačelnik je kazao kako se sada može tek špekulirati, jer će to biti moguće nakon usvajanja DPU-a te ožujka iduće godine, jer će se tek tada moći krenuti s izradom gospodarske studije i studije održivog razvoja. Do primjene potpunog privremenog rješenja, 30.06.2018., sukladno razgovorima s gradskim poduzećima, trebali bi se provesti radovi na provlačenju priključaka vode, struje i kanalizacije prema trasama konačnog rješenja platoa do ugostiteljskih objekata, wc-ova i koncesijskih polja prema potrebi. Potom ograđivanje cjelokupnog područja parkirališta te uređenje ulaza i izlaza sa žnjanskog platoa i smjera kretanja u cilju smanjenja gužvi; ravnanje i uređenje površina za smještaj ugostiteljskih objekata i terasa, lockera i wc-ova te njihova montaža; dohrana plaže i uređenje kupališne površine te uređenje dijela zelenih površina prema lokacijama konačnog rješenja – zona plaže.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content