(FOTO) Medijski ignoriran Simpozij Hrvatske pravoslavne crkve

Prošli je tjedan u Zagrebu u Hrvatskom novinarskom domu održan unaprijed najavljeni Simpozij Hrvatske pravoslavne crkve. Bilo je to nastojanje da se osvijesti potreba upoznavanja hrvatskih političara, javnih društvenih osoba, urednika svih hrvatskih medija i sveopće javnosti s istinitim povijesnim činjenicama o kontinuitetu postojanja Hrvata pravoslavne vjeroispovijesti kojima je oduzeto pravo na njihovu Crkvu a nastavlja osporavati i ignorirati u slobodnoj državi Hrvatskoj.

Simpozij HPC - (2)

Na simpozij su pozvane osobe iz javnog političko društvenog života, preko stotinjak na pozicijama od vrhova do izvršne vlasti: predsjednica Republike, predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, potpredsjednici Hrvatskog sabora, predsjednici podudarnih saborskih odbora, podudarni ministri u Vladi, svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, svi nad/biskupi katoličke crkve u RH, gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Dubrovnika i Vukovara, dvadesetak akreditiranih veleposlanika zemalja u kojima živi pravoslavlje, rektor Sveučilišta u Zagrebu te predsjednici značajnijih hrvatskih institucija: HAZU, HHO, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest, Institut „Ivo Pilar“, Matica hrvatska, Hrvatska matica iseljenika i Hrvatsko društvo književnika. Želja organizatora je bila sve njih suočiti s činjenicama o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi koje se više od stoljeća prešućuju, dok se krivotvore dokumenti i povijesni spomenici izmišljaju, poput cijelih dijelova lažne povijesti s ciljem stvaranja veličanstvene srpsko-jugoslavenske povijesti i ponižavanja hrvatske povijesti te zatire sloboda mišljenja. Krivotvoritelji su nastojali razbiti jedinstvo hrvatskog naroda i zato su nametnuli obrazac po kojemu su svi pravoslavci Srbi. A to jednostavno nije točno. Najdublje skrivena tajna u suvremenoj demokratskoj Hrvatskoj jest ona da je nekoć postojala pravoslavna vjeroispovijest i pravoslavna crkva u Hrvata. Zapravo, većina stručnjaka to i ne zna, jer vjeruje samo onom što je učila u školi i na sveučilištu, a po krivotvorenom komunističkom obrascu.

Simpozij HPC - (3)

O održavanju simpozija obaviješteni su svi hrvatski mediji od strane Hrvatske pravoslavne crkve. Simpozij je danima unaprijed najavljivan na mrežnoj stranici utjecajnog Hrvatskog novinarskog društva i nekih drugih mrežnih stranica. Stoga je medijski bojkot tim intrigantniji, jer razotkriva sav jad i bijedu medijske uređivačke politike u Hrvatskoj. U dvorani se nije vidio ni jedan profesionalni fotoaparat, a kamoli kamere tv-kuća. Dodatno je postalo još jadnije, što ni oni konzervativni elektronički mediji koji nastoje pozitivno osvješćivati i informirati hrvatsku domoljubnu javnost, poput Z1, Laudato Tv, 4 rijeke Tv ili Vinkovačke Tv, ovaj put su zatajili i svrstali se uz poznate televizijske kuće HTV, Nova Tv i RTL koje već uobičajeno, namjerno, po uredničkom zadatku, ignoriraju i zaobilaze značajne događaje koji nisu u suglasju s lijevo liberalnim društveno nametnutim temama i događajima. Velika dvorana Hrvatskog novinarskog doma dupkom puna, upravo je takve zaključke potvrdila. Tražio se prazan stolac viška. Dakle, hrvatska je javnost za razliku od urednika “mainstream” elektroničkih medija prepoznala važan događaj. U dvorani su se zatekli hrvatski ljudi od Amerike do Australije, neki su doputovali iz Europe. Došli su slušatelji na simpozij i iz susjedne Slovenije kao i iz drugih mjesta Hrvatske, neki od njih tražeći mogućnost za najavu ili prigodnu riječ.

Simpozij HPC - (4)

Simpozij HPC - (5)

Simpozij HPC - (6)

Simpozij HPC - (7)

Simpozij je započeo intoniranjem Lijepe naše, a potom je uslijedila minuta hrvatske tišine za sve Hrvate pravoslavne vjere zaslužne za hrvatsku Domovinu, za sve svećenike i vjernike HPC-e pobijene po završetku Drugog svjetskog rata te sve hrvatske branitelje pravoslavne vjeroispovijesti poginule u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Simpozij HPC - (8)

Jakoslav David Rojnica: “Ja sam 6387”

Simpozij HPC - (9)

Skupu se obratio Jakoslav David Rojnica, koji je to jutro doputovao iz Splita. Jedan od najmlađih robijaša s Golog otoka, predstavio se punoj dvorani s riječima: “Ja sam 6387”, što je u prvi tren izazvalo muk, a potom spontani pljesak podrške. Rojnica je opisao kako je prije više godina u Zadru prisustvovao prvom bogoslužju Hrvata pravoslavaca. Podsjetio je na zapovijed Božje ljubavi prema svom bližnjem te istaknuo kako su pravoslavci naši bližnji koje treba ljubiti. No zaključio je kako je nepojmljivo da u Hrvatskoj državi može postojati Srpska pravoslavna crkva, a ne može postojati Hrvatska pravoslavna crkva.

Potom su pročitana pisma isprike iz ureda gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, iz ureda riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića te iz tajništva pomoćnih biskupa zahvala mons. Mije Gorskog, generalnog vikara i pomoćnog biskupa zagrebačkog koji se nije mogao odazvati, ali je simpoziju poželio obilje Božjeg blagoslova i puno uspjeha u radu.

Simpozij HPC - (10)

Simpozij HPC - (11)

Simpoziju je nazočilo više uglednih osoba, emeritus prof. Zvonimir Šeparović i emeritus prof. Nikola Debelić u ime HNES-a, političar Ante Beljo predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, emeritus prof. Marijan Šunjić, diplomat Ante Babić, HOS-ovac Damir Markuš zamjenik gradonačelnika grada Kutine, političar Nikola Štedul žrtva jugoterora i atentata, sociolog Slaven Letica publicist i političar, bugarska novinarka Diana Glasnova te više uglednih hrvatskih branitelja iz obrambenog Domovinskog rata. U ime gradonačelnika Grada Zagreba bili su nazočni službenici iz gradskog ureda. Također bio je nazočan i dopredsjednik HSP-a dr. Ivica Žuljević, koji je zamolio da se na simpoziju objavi poruka kako politička stranka HSP u cijelosti podržava projekt obnove Hrvatske pravoslavne crkve.

Stiglo je i pismo podrške hrvatskog zastupnika Ivice Tolića iz Europskog parlamenta koje je pročitano u cijelosti:

“Vaša svetosti Hrvatski arhiepiskope Aleksandre,

S radošću sam primio vaš poziv za sudjelovanje na simpoziju Hrvatske pravoslavne Crkve.

Zbog obveza u Europskom parlamentu u Bruxellesu, nisam međutim u mogućnosti odazvati se Vašem pozivu.

Želim Vam uspješan i plodonosan simpozij na korist svim vjernicima Hrvatske pravoslavne Crkve i svećenstva.

Ustrajte u vašoj pravednoj borbi za povijesnu istinu i pozicioniranje Hrvatske pravoslavne Crkve na mjesto koje joj pripada u hrvatskom nacionalnom prostoru.

U toj Vašoj uzvišenoj nakani neka vas svojom milošću ohrabri svemogući Bog, a u meni kao hrvatskom zastupniku u Europskom parlamentu imate vjernog prijatelja i podupiratelja.

Svjestan činjenice nelogičnog i nepravednog onemogućavanja registracije Hrvatske pravoslavne Crkve izražavam vam svoju osobnu potporu u rješavanju položaja i statusa HPC u skladu s položajem i statusom ostalih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

S osobitim poštovanjem,

Ivica Tolić

Zastupnik u Europskom parlamentu”

Simpozij HPC - (12)

Dr.sc. Darko Richter – feldmaršal Svetozar Boroević hrvatski je pravoslavac iz mog obiteljskog stabla

Simpozij HPC - (13)

Simpozij HPC - (14)

Prof. Goran Jurišić – povijest Hrvatske pravoslavne crkve pokazuje višestoljetni kontinuitet 

Simpozij HPC - (15)

Simpozij HPC - (16)

Istraživač Igor Vukić – HPC je grubo zaustavljena komunističkim osvajanjem vlasti 1945. godine

Simpozij HPC - (17)

Simpozij HPC - (18)

Saborski zastupnik gen. Željko Glasnović – Istina je temelj obnove, mi smo ovdje da širimo istinu

Dakle, očito postoje svjesni hrvatski političari koji prepoznaju pravedne izazove i potrebu konačnog rješavanja registracije Hrvatske pravoslavne crkve. To je konačno i potvrđeno s visokim stupnjem zainteresiranosti nazočnih na simpoziju koji su gotovo dva i pol sata netremice pratili izlaganja predavača po najavljenim temama. A poslije pozdrava i uvodnog slova Hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra, izlagalo se na temu pregleda znamenitijih Hrvata pravoslavaca – publicist Damir Borovčak, o feldmaršalu Svetozaru Boroeviću iz obiteljskog sjećanja – predavač dr. Darko Richter, o povijesti hrvatskog pravoslavlja – povjesničar Goran Jurišić, o hrvatskim pravoslavcima u Drugom svjetskom ratu – istraživač Igor Vukić, o hrvatskom zakonodavstvu – saborski zastupnik gen. Željko Glasnović. Naposljetku simpozij je zaključen na temu HPC – krivotvorine i zablude, o čemu je opsežno sa slikovnim prikazima govorio hrvatski arhiepiskop Aleksandar Radoev Ivanov. Arhiepiskop Aleksandar rođen je u Bugarskoj, gdje je i rukopoložen za svećenika pravoslovne crkve. Magistrirao je teologiju na Teološkom fakultetu sofijskog sveučilišta Sv. Kl. Ohridski. Kroz više od trideset godina službe u crkvi, bio je Mitropolitski đakon, župnik, protojerej, protoprezviter i egzarh. Arhiepiskop Aleksandar je Hrvatsku pravoslavnu crkvu obnovio 3. listopada 2013., a Tomos tj. ukaz o dodjeljivanju autokefalnosti Hrvatske pravoslavne crkve dobio je 1. prosinca 2013. godine od patrijarha Europske pravoslavne crkve Nicolasa I.

Simpozij HPC - (19)

Simpozij HPC - (20)

Hrvatski arhiepiskop Aleksandar – Propis Ministarstva unutrašnjih dela SHS iz 1926. naređuje promjenu  naziva Crkve i pokrštava pravoslavne Hrvate u Srbe!

Simpozij je ukazao na povijesnu istinu i činjenice te potaknuo bolje razumijevanje obnove Hrvatske pravoslavne Crkve kojoj je patrijarh Nikolas І. potpisao Tomos za dodjeljivanje autokefalnosti. Simpozij je potaknuo logična pitanja, kao i moguće odgovore, zašto se protupropisno onemogućava registracija Hrvatske pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj. Ukazao je i na nedosljednost hrvatskog zakonodavstva prema svih religijskim zajednicama na istovjetan način.

Simpozij HPC - (21)

Zaključno, na simpoziju su predstavljena nova izdanja Hrvatske pravoslavne Crkve na hrvatskom, engleskom i ruskom jeziku. Prošle godine izdana je knjiga Hrvatska pravoslavna crkva, bila je, jest i bit će na hrvatskom jeziku, a za ovaj simpozij uslijedilo je pet novih izdanja HPC-a. Dopunjeno je, prošireno i poboljšano izdanje u kolor tisku Hrvatska pravoslavna crkva, bila je, jest i bit će u prijevodu na engleski i ruski jezik. Ujedno je tiskana i kolor brošura Hrvatska pravoslavna crkva – činjenice i kratka povijest na hrvatskom, engleskom i ruskom jeziku za brzo upoznavanje. Sva su izdanja poučno informativna te su dostupna po popularnim cijenama posredstvom kontakt adresa Hrvatske pravoslavne Crkve. Dostavljaju se na sve zainteresirane širom Hrvatske i diljem svijeta.

Simpozij HPC - (22)

Tekst: Damir Borovčak; Slike: Vasja Knapič i Mariana Ivanova

2 comments

  1. Boško Burazer

    Poštovani, drago mi je da tražite svoja temeljna prava na putu istine i suživota sa svim ostalim vjerskim zajednicama, ali me žalosti ignoriranje pozvanih i šutnja većine medija o vašem radu na putu istine i pravde.

  2. Scaffold Training

    DRAGO MI JE DA NAPOKON ISTINA O HRVATSKOM PRAOSLAVLJU DOLAZI NA SVIJETLOST SVJETA ANE DA BRAT BRATA MRZI

Odgovori

Skip to content