Turistički rast i ove godine, 5 do 7 posto više u predsezoni

S uskrsnim praznicima turisti počinju stizati u većem broju. Preliminarni podaci, kojima nedostaje dio za jučerašnji dan, pokazuju da je Hrvatsku posjetilo 74.243 turista, koji su ostvarili 229.828 noćenja. Ti nepotpuni podaci već su bolji od rezultata koje smo ostvarili 2016. kada je Uskrs također pao ranije. 

Lani, kad je Uskrs pao sredinom travnja imali smo više od 400.000 noćenja. Tradicionalno naši najbrojniji gosti su Njemci, Talijani, Austijanci, Slovenci i Mađari, a top destinacije su i dalje Dubrovnik i Poreč. Preliminarne rezultate i najavu za predsezonu i sezonu komentirao je u emisiji Hrvatskog radija ministar turizma Gari Cappelli. “Mi idemo prema realnim brojkama da ćemo imati između 5 i 7 posto rast u predsezoni, a postsezoni sezoni i nešto jače. U glavnoj sezoni je uvijek isti problem – neimanje hotelskih kapaciteta”, kazao je Cappelli.

Lošinj: Posljednje pripreme za predstojeću sezonu

Pred lošinjskim privatnim iznajmljivačima posljednje su pripreme za predstojeću turističku sezonu. Cilj im je podizanje kvalitete smještaja i produženje boravka koji sada iznosi 68 dana na godinu. Najveća potpora u tome su im grad i turistička zajednica koja sufinancira marketinške aktivnosti, tečajeve stranih jezika, razne edukacije te nove projekte. Tu su i brojne mogućnosti povoljnih kredita s počekom od godinu i otplatom do pet godina. Iskoristilo ih je 60-ak iznajmljivača u ukupnom iznosu od više od četiri milijuna kuna. Grad izdvaja znatna sredstva za podizanje kvalitete destinacije – potpisan je ugovor za izgradnju pristrane na otočići Male Srakane u vrijednosti od dva milijuna kuna.

Na Makarskom primorju 1800 gostiju

Na Makarskoj rivijeri u 10 otvorenih hotela za uskrsne blagdane boravi 1800 gostiju od kojih je 700 u pet makarskih hotelskih kuća, a najbrojniji turisti su iz Njemačke i Engleske, ima Norvežana, Austrijanaca, gostiju iz BiH i naše zemlje. Najviše turista odmara se u hotelu Meteor koji ugošćuje više od 400 gostiju, uglavnom stranih. Nakon uskrsnih blagdana svi hoteli nastavljaju poslovanje, a već potkraj tjedna najavljen je dolazak novih grupa turista, dok će većina ostalih hotela na Primorju primiti prve ovogodišnje goste potkraj travnja. Predsezona na Makarskoj rivijeri krenula je bolje nego lani, špica ljeta se dobro prodaje, a booking za posezonu je također bolji nego godinu dana ranije, kažu hotelijeri.

Staničić: U prva tri mjeseca bilježimo dvoznamenkasti rast turističkih dolazaka i noćenja

Koliko se dolazaka i noćenja očekuje za ovaj Uskrs i hoćemo li, s obzirom na raniji datum, biti u plusu, u središnjem Dnevniku govorio je predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić

Istaknuo je da je, osim hit odredišta poput Poreča, Dubrovnika i Splita, posjećenost dobra i u kontinentalnim destinacijama. Dodao je i kako smo u ova prva tri mjeseca bilježili dvoznamenkasti porast turističkih dolazaka i noćenja. Uz to, naglasio je kako je osim na našim tradicionalnim tržištima, promidžba ponajviše usmjerena i na daleka tržišta gdje bilježimo iznimno dobre rezultate.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content