Hodak: Hrvatska saginje glavu, a prema Srbiji se treba postaviti kao Slovenija prema nama u procesu pristupanja EU

Vlada Srbije na sjednici je odlučila da hrvatski ministar obrane Damir Krstičević do daljnjega nije dobrodošao u Srbiju. Odgovor je to na potez Vlade RH koja je zabranila ulazak u zemlju tamošnjem ministru obrane Aleksandru Vulinu zbog huškačkih izjava.

Vlada Srbije je u svom je priopćenju objavila kako se radi o recipročnoj mjeri.

Prije samog donošenja odluke nagađano je u medijima tko bi sve trebao biti proglašen nepoželjnim u Srbiji. Neki su spominjali i ministra Tomu Medveda, ali ipak su izabrali samo Krstičevića.

Krstičević je na odluku Srbije rekao : “Ja i ministar Vulin? Mi smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i jačanje HV-a, sustava domovinske sigurnosti kao interesa RH. U svom poslu borim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i ono što je najbitnije – da nikad ne želim nekome drugome nešto što ne bih želio da netko drugi čini i meni. Takav sam bio u Domovinskom ratu i nakon prisilnog umirovljenja i rada u privatnom sektoru i danas kao ministar obrane RH”.

Ministar je i dodao kako nije nikada nikoga vrijeđao, niti je rekao nešto što nije istina: “Nisam odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio. Međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka Vlade Republike Srbije, ja se s tom odlukom mogu nositi i ova odluka više govori o njima”.

Narednih dana će gotovo sigurno doći i do protuodgovora, posebno zbog toga što Krstičević nikad i nije spominjao Srbiju u negativnom kontekstu. Spominje se i moguće povlačenje veleposlanika

Potez uobičajen u međunarodnom pravu

Za komentar posljednje odluke srpske vlade o zabrani dolaska ministra Krstičevića pitali smo odvjetnika i kolumnista Zvonimira Hodaka.

“Ovaj potez Srbije uobičajen je u međunarodnom pravu. Reciprocitet postoji u diplomatskim odnosima bez obzira na to postoji li razlog ili ne postoji. Ako jedna država proglasi određenu osobu personom non grata, onda je uobičajeno da dođe i do sličnog odgovora s druge strane bez obzira na opravdanost”, rekao je Hodak.

Hodak također smatra kako za Krstičevića ova odluka ništa ne znači: “Niti je Krstičević bio u Srbiji, niti bi išao. Nije provocirao, niti je pričao gluposti kao Vulin. Iako zapravo ni Vulin to ne priča, nego to priča Vučić kroz Vulinova usta. Ne postoji niti jedan objektivni razlog zašto bi se Krstičevića proglasilo nepoželjnim u Srbiji, osim što je to politika reciprociteta”.

Hrvatska na isti način mora odgovoriti Srbiji

Pojašnjava i kako je Hrvatska imala dosta prilika da se na sličan način ponaša prema Srbiji: “Konkretno u pitanju zaštite hrvatske nacionalne manjine. Svih ovih godina hrvatska nacionalna manjina nema zastupnika u Skupštini Srbije, ali mi nismo odgovorili recipročno. Nismo, jer Hrvatska još nema nacionalnu svijest, ponašamo se dosta poltronski i saginjemo glavu”.

U slučaju da Hrvatska povuče veleposlanika, onda bi i Srbija povukla veleposlanicu, kaže Hodak i dodaje kako je potez veleposlanice Mire Nikolić bio posve neuobičajen u međunarodnom pravu kada je odbila primiti protestnu notu: “Tu je Hrvatska propustila neke stvari napraviti”.

Hodak dodaje i kako se zna do koje se mjere stvari između dvije države mogu zaoštriti: “Nitko neće uperiti topove kao Srbi u Novom Sadu prema katoličkoj crkvi. To je sirov i propagandni potez. Mi nismo na tom nivou da ćemo uperiti topove prema pravoslavnoj crkvi u centru Zagreba”.

“Hrvatska neće napraviti ništa. Stvar će se srediti rafiniranim diplomatskim načinom i onda će na kraju biti po onoj ‘pojeo vuk magare’. Hrvatska se mora naučiti da je samostalna, da tu samostalnost nije dobila na tanjuru, nego u krvavom ratu”, istaknuo je poznati odvjetnik i dodao kako definitivno treba inzistirati na reciprocitetu u odnosu prema Srbiji.

Potrebno je definirati strateški odnos prema Srbiji i BiH

Hodak također napominje kako napokon treba jasno i glasno definirati što je strateški interes Hrvatske u tome da Srbija i BiH postanu dio Europske unije: “Što mi moramo papagajski ponavljati da je naš strateški interes ulazak te dvije zemlje u EU. Što smo dobili zauzvrat? Da nam Izetbegović pokušava spriječiti gradnju Pelješkog mosta, iako mu to neće poći za rukom? Jadranska Kosor je prepustila Srbiji pravne stečevine Europske unije vrijedne osam milijuna eura, a što smo mi zauzvrat dobili? Tadić je poklonio Josipoviću časopis Zenit gdje piše da su Hrvati križanci majmuna i papige”.

Za kraj odvjetnik Hodak zaključuje kako se Hrvatska mora ponašati adekvatno svojoj poziciji, poziciji pobjednika Domovinskog rata i članice Europske unije i NATO-a te, ako treba, prema Srbiji se postaviti kao i Slovenija prema Hrvatskoj u vrijeme našeg pristupanja europskim integracijama.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. Berislav

    Pa zbog čega bismo mi bilo kome od susjednih zemalja išli na ruku pri ulasku u EU ukoliko te zemlje možda to i ne žele ili neće? Zar je našima tadašnjim političarima 2013-te itko od susjednih zemalja baš išao na ruku ili su nas još kočili npr. Slovenija? Ipak smočlanica EU i NATO! Pametnom dosta!

Odgovori

Skip to content