Josip Jović: Televizijska bajka o Pepeljugi i Trnoružici

Više od sto tisuća ljudi prisustvovalo je vjenčanju princa Harryja i njegove odabranice, tamnopute Amerikanke Meghan u haljini od dvjesto tisuća funti i s prstenom od suhog zlata. Na njihovu je adresu stiglo šest milijuna čestitki, stotine milijuna pratilo je preko ekrana ovaj događaj, a i HTV je dao svoj obol višesatnim prijenosom.

Komentatorica Elizabeta Gojan uz stručnu pomoć Gorana Štroka i Ivana Grdešića ostala je cijelo vrijeme zadivljena i ozbiljna, ni jednog se trenutka nije narugala ceremoniji, kao što se rugala inauguraciji hrvatske predsjednice. Novine su pratile zbivanja u Windsoru iz minute u minutu po istom receptu po kojemu se prati neki veliki nogometni derbi.

Među viđenijim gostima primijećeni su George Clooney i njegova Amal, David Beckham i njegova Victoria, a svirao je Elton John. Popratni su zvuci bili nekako tugaljivi, podsjećajući, Bože oprosti, na Lenjinov posmrtni marš. Biskup iz Chicaga učestalo je spominjao vječnu ljubav i vjernost među supružnicima, sve „dok ih smrt ne rastavi“.

Meghan se već rastavila i bez smrti, kao i njezini roditelji, a neke naročite vjernosti nije bilo ni između Harryjevih roditelja. Ne zna se točno što je i kako se osjećala kraljica Elizabeta, zna se samo da nije bilo premijerke Therese May. Nije bila pozvana ili se nije odazvala? Meghanina majka nije krila svoju sreću, ni u snu se nije nadala da će joj se tako dobro kći udati. Dva su prelijepa i plemenita konja vukla kočiju sa sretnim parom.

Bilo je svečano i u Vili Dalmacija (Ča je pusta Londra…), gdje je primanje organizirao britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, pokazavši čudnu neinformiranost o ne tako dalekoj povijesti kraljevske obitelji. Kazao je da se prvi put netko iz te obitelji oženio Amerikankom, iako je to isto učinio i brat prinčeva pradjeda.

Sve u svemu, parada kiča, slična brojnim Severininim vjenčanjima, samo puno raskošnija i skuplja i na teret poreznih obveznika. Teško je dokučiti tajnu te fascinacije vjenčanjem na jednom ocvalom dvoru ocvalog imperija između jednog starijeg momka i još starije neuspjele glumice, momka koji će postati kralj tek ako prije njega umru njegova baka, otac, brat i bratova djeca. Običan puk ima prema bogatima, slavnima i moćnima dvostruk odnos. Voli kad takvi nastradaju, a opet rado se s njima poistovjećuje, makar u fantaziji. Nisu slučajno generacijama održali svoju privlačnost bajke o Pepeljugi i Trnoružici, uvijek s nekim kraljevićem i ubogom, ostavljenom djevojkom u glavnim ulogama.

Politički je značaj američko-britanskog vjenčanja baš nikakav jer su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo ionako neraskidivo povezani. Možda tek određenu poruku nosi vjenčanje jednog člana kraljevske obitelji ženom čija je majka Afroamerikanka. A kakva bi tek divna poruka bila da je Harry, poput Eltona, oženio nekog Afroamerikanca?

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

1 comment

  1. Mario Milovčić

    Evala, poštovani Josipe, svaka čast na ovome tekstu, jer dosta nam je te dekadentne, crvljive i nakaradne Britanije koja je u povijesti napravila najveće strahote, genocide i nepravde, veće i od Hitlera i Mussolinija. Od stogodišnjeg rata u Francuskoj u 14/15.st., preko kolonijalističkoga piratstva Elizabete I. i dvorskoga joj gusara Francisa Drakea, pa nasilnoga pripajanja Škotske i sjeverne Irske u 17.st., opijumskih ratova u Kini, pa genocida nad Indijcima u 19/20.st., osvajanja u Indokini, zauzimanja Gibraltara, Hong Konga, Sueskoga kanala, Iraka, Sirije, Palestine, Južne Afrike i burskih ratova krajem 19.st. kad su prvi u povijesti stvorili konc-logore, provodili krvavi apartheid, stoljećima pljačkali grčko, egipatsko, rimsko, indijsko, sirijsko, kinesko, afričko umjetničko blago i prirodna bogatstva, da bi u 20. st. krojili mape prije, u I. i II. svj. ratu i nakon njih, od Krfske deklaracije, preko Bleiburga do Domov. rata u RH i BiH. A dinastija im švapska!

Odgovori

Skip to content