TwitterFacebookPinterestGoogle+

Kardinal Bagnasco predvodi slavlje Majke Božje od Kamenitih vrata

  • Written by:

Budući da svetkovina Presvetoga Tijela i krvi Kristove pada na dan 31. svibnja, ovogodišnja proslava Majke Božje od Kamenitih vrata održat će se dan prije, u srijedu, 30. svibnja 2018. 

Proslava će, po običaju, započeti svečanom euharistijom u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati koju će predvoditi kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove (Italija) i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, nazočnim biskupima, svećenicima i vjernicima grada Zagreba.

Za razliku od protekle dvije godine, ove će godine procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata proći svojom originalnom rutom: Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata. Jutarnja misa na Kamenitim vratima slavit će se u 7 sati.

Kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove, rođen je 14. siječnja 1943. u Pontevicu, naselju u talijanskoj pokrajini Brescii. Njegov otac Alfredo radio je u tvornici tijesta, a majka Rosa bila je kućanica.

Pohađao je Nadbiskupijsko sjemenište u Genovi, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1966. Trinaest godina kasnije, 1979. postiže doktorat iz filozofije na Sveučilištu u Genovi. Od 1966. do 1985. djeluje kao župni vikar u genovskim župama sv. Petra i Svete Terezije od Malog Isusa.

Istovremeno je predavao talijanski jezik u genovskom sjemeništu, dok je od 1980. pa sve do 1998. godine na Teološkom fakultetu Sjeverne Italije predavao metafiziku i suvremeni ateizam. Također, od 1986. do 1994. godine predsjeda i predaje na Višem institutu za religijske znanosti u Genovi, a od 1995. do 1997. djeluje kao biskupski vikar i duhovnik sjemeništa.

Godine 1998. imenovan je biskupom Pesara, a dvije godine kasnije nadbiskupom i metropolitom. Godine 2001. imenovan je predsjednikom uprave talijanskog dnevnika „Avvenire“.

U lipnju 2003. godine imenovan je vojnim ordinarijem, da bi 2006. godine bio imenovan nadbiskupom Genove.

Godinu dana kasnije papa Benedikt XVI. kreirao ga je kardinalom te je izabran za predsjednika Talijanske biskupske konferencije. Tu je službu obnašao u dvama mandatima, od 2007. do 2012. i od 2012. do 2017. godine.

U listopadu 2011. izabran je za potpredsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija, a 2016. postaje predsjednikom tog istog Vijeća.

Član je Kongregacije za Istočne Crkve te Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Izvor: MISIJA / ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA

Komentari